Translate

duminică, 3 ianuarie 2016

Leacuri

Pentru mine aceasta este perioada prea-minunata in care sufar crancen din cauza componentelor orl. Nu, nu mi- s-a stricat masina de spalat, este vorba de componentele mele personale din zona capului. E drept ca s-ar rezolva totul cu o cura de antibiotice, dar pentru asta trebuie sa ajung la doctorul de familie care sa-mi prescrie pe reteta. Ultima oara, prin septembrie, m-am dus in mare sila la cabinet ca sa-mi activez cardul de sanatate. Norocul meu a fost ca am gasit-o doar pe asistenta, o tanara draguta care a profitat de faptul ca ma vedea intaiasi data dupa trei ani si tocmai de-aia ma tinuse minte... Eram pacientul invizibil!

Asadar, juna in halat alb m-a cantarit, mi-a luat tensiunea si m-a avertizat ca ar trebui sa-mi fac niste analize. Am zis "da" cu o privire ironica, stiam bine ca nu-mi voi face NICIO afurisita de analiza. Dar domnita mi-a dat o trimitere, indemnandu-ma bland sa nu fiu neglijenta cu chestiile astea. Am zis iar "da" si am trecut la faza urmatoare, adica asistenta a inceput sa ma mai intrebe niscai chestii ca sa le treaca in fisa.
"Cat aveti peste burtica, va rog?" o aud oripilata ca ma chestioneaza.
Raman muta pentru cateva lungi secunde. Am inteles imediat ca se refera la o circumferinta oarecare. Nu ca m-as fi simtit jignita ca mi-a zis ca am burta, intrebarea era: la care dintre randurile de burtici se referea, ca aveam vreo doua!
Dupa un efort de inteligenta, inutil cum avea sa se dovedeasca ulterior, am crezut ca o intereseaza circumferinta soldurilor, ca prin zona aia aveam eu burta semnificativa, asa ca i-am destainuit dimensiunile mele de pe la treizeci de ani, nu de alta, dar intre timp pierdusem sirul centimetrilor.
Se uita la mine cu niste ochi galesi si ma abordeaza strategic, probabil paream putin dusa.
"Da' nu e cam mult? Sunteti sigura? Pareti mai slaba..."
"Aaaa...e taiorul....ma face slaba..."
N-a insistat si a trecut in fisa ce-i spusesem.
De-abia cand ma urcam in autobuz mi-a picat fisa ca era vorba despre circumferinta TALIEI, logic, de ce ar fi interesat-o soldurile ca doar nu ma dusesem la croitor!
Si uite-asa am rezolvat-o si pe-asta cu mersul la medic, de-aia zic astazi, desi ma supara teribil "gatii", ca mai bine trec pe leacuri babesti. Bineinteles, primul lucru achizitionat a fost borcanul de hrean ras, de la doamna din piata, aceea hotarata sa-si extermine clientii. Hreanul ustura ca un nemernic ce este, imi pun cu linguroiul in ciorba fierbinte si lacrimez copios in timp ce mananc. Chestia asta am mai povestit-o. Anul acesta insa am adaugat ghimbirul in menu. S-a intamplat sa-l gasesc la caserola in Carrefour, trei radacini la trei lei si ceva. Am mai luat si o capatana de ridiche neagra, le-am ras pe razatoarea mica si le-am amestecat intr-un borcanel cu miere. Ghimbirul singurel ustura teribil, era atat de parfumat incat am vrut sa-mi infig dintii in el si atunci am vazut ca nu este de glumit. Dar cu ridiche in miere isi pierde rautatea. Il pun tot in ciorba, cate o lingurita. Dar sa stiti ca parfumeaza puternic, asa ca nu va sfatuiesc sa incercati daca nu suportati aroma.
Tot la Carrefour am gasit bors Danila, un produs la stclute de plastic de o jumatate, foarte ingenios, aromat cu scortisoara sau cu rosii. Este 100% natural, nepasteurizat, are calorii mai putin de 1%, contine magneziu, enzime, vitaminele B6 si B3 si este recomandat sa-l bei cu spor. Pe noi, adica eu si cel mic, ne-a atras prezentarea, nu stiu de ce ne-am inchipuit ca e ca un suc.  Nu este. E acriu si rau la gust ca orice bors, decat ca are o vaga aroma de scortisoara/rosii. L-am pus in ciorba si brusc s-a simtit mai tare scortisoara, am taiat-o cu leustean ca era cam ciudat. Deci este de baut totusi! Voi incerca sa-l consum cate putin, beneficiile borsului pentru sanatate sunt incontestabile, mai ales ca detoxifiant.
Ultima in arsenal este ceapa. Taiata in fasii lungi si subtiri, trebuie pusa in gura, intre buze si dinti, si tinuta cam o ora. E buna la infectiile dentare, pentru sinusuri, amigdalite. Nu e usor deloc, daca e usturata te face sa lacrimezi si arde pe gingii. Dar merita!
In concluzie, ma straduiesc. E drept ca experienta mi-a demonstrat ca leacurile nu fac fata unei infectii bacteriene serioase, tot antibioticele sunt de baza. Dar incerc sa ma autosugestionez.
 

5 comentarii:

  1. Și eu consum ghimbir în fiecare dimineață. Îl am la borcan cu miere și lămâie. E piscacios dar nu de speriat, cel puțin mie îmi place mai mult decât hreanul.
    Multă sănătate îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multa sanatate! Noi am mai invatat ceva: salata de ceapa si usturoiul facut la gratar si rontait ca chipsuri :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani, sa ai un an lipsit de griji si fara probleme de sanatate. Iubesc hreanul imi place la nebunie, il mananc si gol :)) Stiu, sunt ciudata, dar curios, nu am racit deloc de cand il tot consum vreo 3 borcane in decurs de vreo 2 luni :) Stiam o reteta naturista cu miere pusa intr-o ridiche neagra, se scobeste ridichea, se pune mierea, se lasa peste noapte si se consuma lichidul.Am inteles ca ar fi bun lichidul pentru gat.MULTA SANATATE!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani si multa sanatate. Eu cand ma doare ceva ma arunc imediat la antibiotice, autosugestia nu prea functioneaza la mine si nu imi e frica de antibiotice, nici de injectii...iau orice numai sa imi treaca repede :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ghimbirul tinde să fie dominant ca şi gust. Am auzit că în cantitate mare este chiar toxic.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.