Translate

duminică, 12 iunie 2016

Copilul fluviului de Paul McAuley

Uite ca mai nimeresc si SF-uri aparute la alta editura decat Nemira... Copilul fluviului a aparut la Editura Trei si reprezinta Cartea I din Trilogia Confluentei, o saga de mari dimensiuni scrisa de Paul McAuley. Este genul de carte care incepe mai greoi, dar, odata ce ai intrat in vartejul actiunii, nu te mai poti desprinde de paginile ei.
Paul McAuley este un britanic de formatie botanist si zoolog, cu state de cercetator la Oxford si UCLA, din 1996 devenind scriitor liber-profesionist dupa ce incepuse sa publice povestiri SF prin diverse reviste de profil, iar in 1989 primul sau roman, Four Hundred Billion Stars, a luat premiul Philip K.Dick.
Copilul fluviului a aparut la noi in 2014, nu am gasit si celelalte doua volume pentru simplul motiv ca nu au fost traduse, in orice caz originalele se numesc Ancients of Days si Shrine of Stars si sunt publicate inca din 1997-1999. Faptul ca nu exista deocamdata urmarea mi-a dat o mare lovitura pentru ca, asa cum spuneam, eram in plina actiune cu dezvaluiri palpitante in momentul cand s-a incheiat volumul. Acum am o stare asemanatoare sevrajului, nu suport sa raman cu ochii in soare taman cand se adanceste misterul.
Paul McAuley are ceva mai mult decat imaginatie, are darul de a recrea lumi din temelii si sa stiti ca nu este usor sa plasezi o poveste in alt timp si pe alta planeta si sa o faci sa prinda viata cu atat de multe amanunte delicios de reale. Am apreciat faptul ca autorul nu tine neaparat sa inventeze nume si obiceiuri exotice, nu tine sa forteze imaginatia cititorului, ci prefera sa strecoare lucruri cunoscute ca si cum uriasa civilizatie descrisa de el isi are radacinile si pe Pamant. Banuiala mea se confirma deoarece istoria Confluentei, lumea heterogena pe care o strabatem, este un amalgam de semintii, zeci de mii de neamuri prelevate de pe tot atatea corpuri ceresti si aduse sa traiasca impreuna.
Istoria Confluentei tine de legenda, exista chiar si o religie si Carti Sfinte-Puranele care descriu in stil biblic crearea acestei parti de galaxie. Nu se stie cum si de ce Proteguitorii, o civilizatie antica extrem de avansata a realizat acest proiect, un soi de Arca a lui Noe pentru fiintele umanoide, mai mult sau mai putin primitive. Confluenta este o planeta, dar viata semintiilor se desfasoara pe cele doua maluri ale unui fluviu urias ce acapareaza intregul peisaj. Ba chiar ai senzatia ca dincolo de orizont nu este nimic, ca si cum fluviul s-ar varsa peste o margine, sfidand ideea de sfericitate. Dupa realizarea vastului proiect, Proteguitorii au disparut in ochiul unei gauri negre, fiind venerati dupa trecerea erelor ca niste zei. La inceputurile Confluentei au existat tehnologii si masinarii nemaivazute, dar civilizatia primordiala a decazut puternic.
Povestea se desfasoara pe fundalul unei societati careia ii este interzis accesul la vechile masinarii. Yama, un adolescent ce pare sa fie descendentul primilor locuitori ai Confluentei, vrea sa isi descopere originile si sa afle misterul motivului pentru care semintia sa pare sa fie disparuta. El are puterea de a controla masinariile si este vanat de oameni care intuiesc semnificatia existentei sale. Yama este curajos si nesabuit ca orice tanar, dar ceva vegheaza asupra lui si il scoate de fiecare data din incurcaturi.
Stilul autorului este plin de poezie, nostalgie, complex si jucaus, abunda in descrieri, in scene de suspans, unele cu tenta horror, dar fara sa depaseasca o limita. Categoric, am avut ocazia sa citesc un autor complex, a carui formatie stiintifica se vede in fiecare fraza, fara sa epateze in vreun fel. A fost o lectura incantatoare si de-abia astept celelalte volume.
Gasiti aceasta carte pe libris.ro, la pretul de numai 9 lei (redus de la 37!) si ar fi pacat sa nu profitati de asemenea oferta. 

5 comentarii:

  1. Sună interesant dar prefer să apară toată trilogia! Nici eu nu suport să aştept! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu mi-am dat seama ca nu e tradusa toata, oricum nu stiam ca e asa buna cartea.

      Ștergere
    2. Poate le gasesti pe Amazon! Au foarte des oferte la carti SF!

      Ștergere
  2. Nu prea sunt eu cu stilul SF dar multumim de recomandare :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.