Apidava suna bine. Adica suna romaneste cu nuante dacice. Ceea ce a si intentionat profesorul Victor Mates, in 1992, cand a pornit o mica afacere de familie cu stupi si produse apicole. Au trecut 25 de ani de-atunci, iar afacerea inceputa de un amator s-a transformat intr-un brand de (foarte mare) incredere. Nu numai ca activitatea companiei se bazeaza pe selectarea unor produse absolut naturale, de calitate superioara, dar se si desfasoara intr-o zona exceptionala - Podisul Transilvaniei.
"Roua Florilor" este numele de poveste al mierii care a ajuns pana in Franta, Germania, Kuwait, Japonia, Canada, China sau Singapore si este pe locul I in preferintele consumatorilor romani.
Despre miere, in general, sunt atat de multe de spus, incat as putea sa fac un blog dedicat acestui aliment-minune si nu as epuiza nicicand subiectele de discutie. In familia noastra consumam miere, un obicei capatat pe masura ce pustiul nostru a crescut, iar menu-ul de la micul dejun s-a imbogatit cu lapte/ceai indulcit cu miere.
Nu sunt mare specialista in miere, recunosc ca pe mine aromele ma fascineaza mai tare decat orice ingredient exotic sau sanatos. Cu toate acestea, achizitionam intotdeauna miere poliflora din simplul motiv ca, desi este cea mai ieftina, in realitate are cea mai complexa compozitie cuprinzand ingrediente benefice organismului. Motivul este la mintea cocosului: nectarul provine de la o multitudine de specii florale, fiecare continand alte elemente.
Chestia asta ma aduce la observatia de la inceputul articolului si anume faptul ca speciile vegetale salbatice din care este obtinut nectarul pentru "Roua Florilor" sunt cele caracteristice Podisului Transilvaniei. Este o zona cu o bogatie florala extraordinara, rezultatul fiind o miere cu un parfum pe masura, caracteristica ce a fost remarcata si premiata de doua ori in "Apimondia", un concurs international cu profil apicol: medalia de aur in 2013, la Kiev, si cea de bronz in 2009, in Franta.
Si ca sa va mai vand un pont despre zona unde isi are sediul si activitatea Apidava, aflati ca judetul Alba, dar si judetele vecine, precum si Podisul Transilvaniei in general, detin o puzderie de arii naturale protejate ceea ce atesta faptul ca natura este spectaculoasa si, mai ales, atinsa de om intr-o proportie mica, iar produsele obtinute aici sunt cu adevarat curate si sanatoase. Nu este de mirare ca Apidava produce si o poliflora Bio.
Mierea poliflora "Roua Florilor" te izbeste prin nuanta chihlimbarie, imbiindu-te la degustare prin simpla claritate a culorii care capata profunzime in functie de lumina in care este expusa, amintind deseori de pretioasa rasina organica. Gustul te poarta prin fanete si pajisti salbatice, dar si prin amintirile din copilarie, in cazul meu cele de undeva dintr-un satuc de tara, dintr-o epoca in care se traia mai simplu si mai sanatos. O calitate a acestui tip de miere este faptul ca parfumul poate varia de la un an la altul, in functie de regiunea si perioada de inflorire a diferitelor specii vizitate de harnicele albine. Borcanul pe care il am eu, de exemplu, are un subtil gust de gem de piersici, usor caramelizat, poate si o urma de alune, in orice caz o aroma bogata, puternica, personalizata.
O sarja de miere poliflora este absolut unica, fara echivalent in timp si spatiu si asta chiar nu este o poezie!
Poliflora este cea mai indicata pentru consum la varstele mici. Are efecte bactericide, de combatere a anemiei si alergiilor. Adultii se pot bucura de efectele asupra pielii, inimii sau stomacului. Indiferent de etapa vietii in care va aflati, incercati sa inlocuiti medicamentele de sinteza cu o terapie cu miere, cel putin in cazul afectiunilor usoare si veti simti beneficiile foarte curand. Ultima data cand am apelat eu la miere a fost acum doua saptamani, aveam o tuse sacaitoare si mi-am amintit de efectul calmant al laptelui caldut, baut cu miere. A fost mai bun decat orice sirop de tuse din farmacie, mai ales seara, cand a functionat si ca un lejer somnifer.
Apidava ambaleaza mierea poliflora in borcane de diferite gramaje-de la 250 la 950 grame- si, mai mult, exista asa-zisele stick-uri pentru ceai sau cafea, caserole de 20 gr. sau borcanase de 30 sau 50 gr. Initiativa este binevenita nu numai pentru mesele servite in regim hotelier, dar si pentru faptul ca nu te balacesti cu lingurita prin tot borcanul si nu este nevoie sa-l desfaci in fiecare zi, expunand continutul la aer. Si este un motiv excelent sa inlocuiti zaharul din cana de ceai, lapte, cafea cu o alternativa a carei valabilitate este confirmata de asa o indelungata istorie.
Pentru cei interesati de domeniul cosmeticelor, Apidava ofera si o gama generoasa de produse cu miere cuprinzand creme, unturi, lotiuni sau sapunuri cu extracte din diverse plante. Iar pentru copii si pofticiosi ca mine, exista bomboane si caramele cu miere, avand si rol de tratare a unor probleme deoarece combina efectele mierii cu cel al unor plante medicinale.
Daca ar fi sa fac o lista de alimente de baza, necesare intr-o casa, mierea poliflora ar ocupa un loc de cinste. N-ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie. Invatati-va copiii sa consume miere, nu cred ca exista vreunul care sa refuze o felie mare de paine neagra unsa cu unt si miere, alaturi de o cana de ceai sau de lapte. Este cel mai usor, complex si plin de energie mic-dejun pe care li-l puteti oferi ca parte din obiceiurile voastre sanatoase.
Dulcele copilariei si la noi!
RăspundețiȘtergere