Leonard Velcescu este istoric de arta si doctor in istorie la Sorbona. Mai interesant este subiectul tezei sale de doctorat: statuile dacilor in arta antichitatii. Potrivit numaratorii domniei sale, ar exista peste o suta de reprezentari sculpturale prin muzeele lumii si, probabil, inca foarte multe pierdute prin colectii private sau inaccesibile publicului.
Leonard Velcescu a incercat sa identifice imprejurarile in care au fost realizate aceste statui, studiind timp de douazeci de ani aceasta problema si realizand performanta de a aduce publicului informatii in premiera. Oricum, dansul confirma ceea ce am citit si prin alte parti: romanii i-au reprezentat pe daci, nu ca pe niste invinsi umili, ci ca pe oameni liberi, mandri, constienti de puterea lor, niciodata ingenuncheati. Pentru cei care se incapataneaza sa minimalizeze rolul nostru in istorie, aceasta problema este ca un ghimpe in coasta. Si este un mister de dezlegat pentru noi, urmasii necredinciosi ai acestor mareti parinti.
Sursa: Leonard Velcescu-Muzeul Vaticanului 2013 |
Harta din anul 200 arata deja o Dacie incorporata imperiului, cu fasii inguste de teritoriu ramase in afara.
Dar sa trecem si la mistere mai globale. Urmaresc in mod constant doua site-uri. Primul este hiddenincatours.com si apartine lui Brien Foerster, al doilea este ancientcode.com si aici este editor sef Ivan Petricevic. Ambii sunt oameni pasionati de istoria mai putin vizibila a lumii, de teoria extraterestrilor antici care au vizitat si indrumat civilizatia noastra, iar articolele ne tin la curent cu cele mai noi descoperiri in multe domenii de nisa.
Brien Foerster este strans implicat in studiul care se efectueaza in prezent asupra craniilor alungite descoperite in Peru, la Paracas, iar mie mi se pare o descoperire de-a dreptul fascinanta pe care tin sa o urmaresc indeaproape, deoarece poate schimba cateva date de baza in istoria consemnata.
Ivan merge foarte mult pe articole despre extraterestri si OZN-uri, el a aparut de asemenea pe canalele History si Discovery.
Revenind la titlul articolului meu, din tot ceea ce citesc despre studiile si descoperirile de tot felul, reiese doar ca este foarte greu sa reconstitui o istorie mai veche de cateva mii de ani. Singurele materiale care rezista vicisitudinilor timpului sunt piatra sau metalul, deci numai artefactele modelate in aceste materiale mai pot oferi indicii despre evenimente si asta numai daca nu au fost expuse actiunii factorilor agresivi de mediu. Slabe sanse sa mai descoperi ceva scris pe vreun papirus. S-ar putea ca unele lucruri sa ramana nestiute pentru totdeauna, dar fascinatia noastra va inventa noi si noi povesti sau directii de cautat raspunsuri.
in ultimul timp si peste mine dau cam multe :)... informatii... si cu cat dau mai multe cu atat realizez ca sunt mai ignoranta!
RăspundețiȘtergereÎntrucâtva sunt și eu pasionat de asemenea subiecte și mă bucur că ai făcut publice site-urile sus menționate. De fapt am greșit folosind „publice”, corect e mai ușor accesibile pentru leneși ca mine! :)
RăspundețiȘtergereStiam eu ca te atrag lucrurile de genul acesta. Nu stiu daca ma insel, dar parca sunt din ce in ce mai putini oameni pe la noi, care se intereseaza de asa ceva.
ȘtergereSunt tot mai puțini care se interesează de lucruri din orice domenii, mai puțin alea în trend. :)
ȘtergereFoarte interesante lucruri ne-ai prezentat tu aici și mulțumesc pentru linkurile acelea!
RăspundețiȘtergereDuminică plăcută!