Translate

joi, 16 mai 2019

Ce este un bong si care este istoria acestui obiect?


Fiind folosit de sute de ani pentru a consuma tutun sau amestecuri de plante, acest accesoriu numit "bong" poate fi intalnit astazi intr-o mare varietate de modele. Este considerat de catre multe persoane o alternativa mai sanatoasa la fumatul clasic, dat fiind mecanismul prin care actioneaza un bong, al carui scop este sa raceasca fumul inainte de inhalare, filtrand in acelasi timp particulele mai grele.

Atat designul, cat si functia acestuia, fac ca bongul sa semene cu o narghilea, cu toate ca este mai simplu si mai usor de transportat. Majoritatea modelelor de bong sunt construite din sticla, plastic, lemn sau ceramica. In trecut, acestea puteau fi confectionate si din materiale precum lemn, os, ceramica sau bambus.

Primele dovezi ale folosirii unui bong au fost intalnite in regiunile africane si asiatice. Au fost descoperite forme incipiente de bonguri pe teritoriul Etiopiei din prezent, dovezile indicand ca acestea au fost fabricate in jurul anului 1100-1400 e.n. Cu toate acestea, istoria bongului incepe in regiunea Asiei Orientale, cuvantul "bong" provenind din limba thailandeza, de la "buang", ce desemna un tip de pipa foarte folosita si in prezent in aceasta regiune a lumii. Acest tip incipient era fabricat din bambus, fiind folosit pentru inhalarea de tutun si amestecuri de plante. Aparitia marilor trasee comerciale, precum Drumul Matasii, a facilitat raspandirea bongului si in Orientul Apropiat, de unde a patruns in Africa si Europa.

Astfel, bongurile s-au raspandit in toata lumea, fiind in prezent comercializate in piete sau, mai nou, in magazinele online. Chiar daca exista acum modele cu preturi ce variaza intre cativa lei si cateva mii de dolari, designul lor si-a pastrat aspectul, fiind acelasi de sute de ani.

La inceputul secolului trecut, un bong era o aparitie inca rara, insa, in anii '70, acest obiect a cunoscut o adevarata renastere, devenind foarte popular in timpul generatiei "Hippie". Drept urmare, in prezent exista o mare varietate de bonguri in intreaga lume, iar unii producatori s-au orientat chiar si spre metodele vechi de fabricare a unui bong, obtinand modele din metal, precum bronzul, sau din ceramica.

Unii utilizatori sunt atat de inventivi incat pot construi un bong din orice. De exemplu, pentru mai mult amuzament, dar si pentru un gust placut, poti fabrica un bong din fructe sau legume proaspete si scobite. Alti producatori sunt mai degraba orientati catre obtinerea unui fum cat mai pur si mai curat. Asa a luat nastere primul bong cu percolator, care contine mai multe filtre pentru noxele degajate de fum. Exista si o categorie de producatori artizanali, care obtin modele cu un design aparte. Desigur, si pretul unui astfel de bong este pe masura, putand ajunge chiar si la 90.000 de dolari!

In concluzie, indiferent de materialul de fabricatie, dar si de mediul cultural sau regiunea lumii, bongul ramane o inventie foarte utila in societatea de astazi. De aceea, un bong va fi si in continuare instrumentul preferat pentru inhalarea fumului, chiar daca in prezent putem intalni si vaporizatoare sau tigari electronice. Este important sa iti alegi un bong de calitate, pentru a avea o experienta de calitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.