Translate

vineri, 17 mai 2019

Urzeala Tronurilor, sezonul 8, episodul 5

Nu am scris nimic despre episodul de lunea trecuta deoarece mi-a lasat un gust amar. Ca si cel de lunea asta!
Este evident incotro s-au pornit lucrurile si se pare ca fanii nu prea agreeaza directia adoptata de producatori. Sa spun drept, preferam sa o mai lungeasca cateva episoade sau chiar cu un sezon, dar sa se pastreze aceeasi atmosfera de suspans, de mister, in privinta evolutiei intrigii. Si nu sunt de acord cu faptul ca cei care fac serialul au considerat de cuviinta sa omoare atat de multe personaje principale, ca solutie la conflictele acumulate in timp. Chiar nu era nevoie de asa ceva! Chiar si cele mai negative dintre personaje puteau sa capete o pedeapsa oarecare, fara sa dea coltul. Ar fi fost mult mai elegant asa!

Ehe, nemultumirile fanilor au atins cote nebanuite odata cu penultimul episod. Toate ca toate, dar sa o transformi brusc pe Daenerys intr-o nebuna avida de razbunare, capabila sa distruga un oras, in conditiile in care, pe tot parcursul sezoanelor, ai incercat sa arati ce fiinta miloasa si curajoasa este, mi se pare facil si lipsit de abilitate in manuirea intrigii. Desi efectele speciale si scenele sunt absolut epice, se simte ca ceva scartaie in ...urzeala itelor. Este drept ca moartea lui Misandei, din episodul trecut, fosta sclava la care Daenerys tinea foarte, foarte mult, ar fi fost in stare sa o scoata pe mama dragonilor din minti, dar nu intr-atat incat sa faca praf populatia de un milion de oameni din Debarcaderul Regilor.


Asadar, n-am putut sa rumeg chestia asta. Se pare ca, la americani, acest episod a inregistrat cel mai scazut grad de apreciere sau de satisfactie, undeva pe la 50%, procent nemaiintalnit in sezoanele trecute cand, recordul negativ a fost de 91% la episodul cand i s-a taiat capul lui Ned Stark.

Inca de acum o saptamana, de cand au inceput sa dispara personajele de baza, s-a pornit si roata speculatiilor. Cine se va aseza totusi pe Tronul de Fier? Unii au sugerat ca Tyrion, care a ramas onest si limpede la cap si bun pe tot parcursul sezoanelor. In privinta lui Jon Snow se inregistreaza reticente, mai ales dupa ce s-a auzit ca va fi "omorat" si el, ca si Daenerys de altfel. Eu as miza un pic si pe Sansa, pe care scenaristii au "desteptat-o" teribil in ultimele sezoane. Si, tinand cont ca ea a fost casatorita cu Tyrion si ca se respecta mult unul pe altul, as zice ca poate devin perechea conducatoare peste Westeros. Sau, in absenta lui Jon, ea va conduce Nordul, in timp ce Tyrion va conduce Westerosul. Ar fi dragut.

Cred ca exista si unii care o vad pe Arya pe tron, insa ea a declarat de multe ori ca nu este o lady si nu are astfel de veleitati. Gendry a cerut-o de sotie si l-a refuzat cu multa dragalasenie. Asta pentru ca rolul Aryei nu este inca terminat. O vedem la finalul penultimului episod atat de naucita si de furioasa de distrugerea capitalei, incat sunt aproape sigura ca urmatoarea miscare va fi aceea de a incerca sa o omoare pe Daenerys. In paranteza fie zis, am avut un moment speranta ca se va intoarce sa-l ajute pe Sandor Clegane in lupta sa cu Muntele, Ser Gregor Clegane, si aici iar a fost o balbaiala din partea scenaristilor pentru ca asa s-a inteles, din moment ce cei doi plecasera impreuna spre capitala.
Presupunand ca Arya va incerca sa o omoare pe Daenerys, ce se va intampla cu Drogon, ultimul dragon? Sa nu uitam ca Daenerys si Drogon au o legatura speciala si sunt sigura ca unul nu poate supravietui fara celalalt. Iar Drogon, daca stapana lui moare, va face prapad in durerea lui. In legatura cu Arya, tot astept sa-si foloseasca arta de a imprumuta chipurile mortilor, dar vad ca scenaristii au uitat si de chestia asta!

Pana si moartea lui Jamie si a lui Cersei, strans imbratisati in subteranele Fortaretei Rosii, m-a impresionat. Sincer, am crezut ca vor reusi sa iasa si sa gaseasca barca trimisa de Ser Davos. Frankensteinul de Ser Gregor  s-a dovedit nu tocmai ascultator si fara ratiune atunci cand l-a facut farame pe Qyburn, cel care il "asamblase" si il reinviase dupa lupta cu printul dornishean Oberyn Martell. Ca si in cazul lui Oberyn, caruia ii strivise ochii cu degetele, Gregor procedeaza la fel si cu fratele sau, Sandor, intr-un cerc al violentei socante.
Sa revenim insa la Jon Snow. Azor Ahai era un print legendar, iar legenda spunea ca Printul Promis va veni candva in Westeros, ca o reincarnare a acelui erou. Multi credeau ca Jon este Printul Promis. Numai ca Azor Ahai avusese o unica, adevarata dragoste, pe sotia sa, Nissa Nissa, in a carei inima infipsese sabia pe care o faurea, ca sa capete putere. Daca Daenerys este marea dragoste a lui Jon, se deduce ca acesta o va omori chiar el! Groaznic de dramatic, nu? Oricum, Jon i-a declarat ca va ramane regina lui forever, dar n-a zis nimic de marea dragoste, deoarece, in siea lui, nu se impaca deloc cu rudenia de sange dintre ei. Daenerys, care se trage dintr-o familie mai putin atenta sau scrupuloasa cu aceste detalii, sufera si este plina de furie din aceasta cauza. S-ar parea ca motivele din care o ia razna sunt multe si apasatoare: a ramas fara cea mai apropiata prietena si fara iubit, simte ca oamenii din jur o tradeaza (cazul lui Varys) sau, in cel mai fericit caz, au indoieli (cazul lui Tyrion) sau il simpatizeaza mai mult pe Jon. Ea ramane straina, fiica Regelui Nebun, cea care a adus dothrakii in Westeros, indiferent cat de buna s-ararata fata de ei.

Si apropo de ultimul rege Targaryen, vedeti printre flacarile incendiilor starnite in oras de dragon si izbucniri de flame verzi. Este focul salbatic, misterioasa substanta exploziva ascunsa de Regele Nebun peste tot, in ideea ca va distruge capitala, mai degraba decat sa o lase in mana Lannisterilor. Daca tineti minte,  Jamie a a incercat sa previna acest act, omorandu-l pe rege, marturisire pe care i-o face la un moment dat lui Brienne din Tarth. Este acelasi foc salbatic folosit de Cersei ca sa darame Marele Sept al lui Baelor in capul dusmanilor sai si este si focul folosit de Tyrion in lupta de la Apa Neagra, cand a invins corabiile lui Stanis Baratheon. Folosind explozia flacarilor verzi, scenaristii incearca sa conecteze intr-un fel imaginea Regelui Nebun cu cea a fiicei sale, atinsa de asemenea de o criza de nebunie, chipurile mostenita. Hm, metaforic, dar nu prea logic.

Asadar, de-abia astept ultimul episod, dar am o strangere de inima. Si daca nu ramane nimeni dintre personajele principale? Si-asa, capitala e stearsa de pe fata pamantului si putin posibil sa fie reconstruita. Poate finalul serialului va aduce de fapt si dezmembrarea Westerosului, desfiintarea uniunii Celor Sapte Regate atat de infloritoare altadata. Vom vedea!

Un comentariu:

  1. Nu am netflix, HBO, copilul e mic, nici un spoiler bun (nu ma prea deranjeaza) in sensul de recomandabil nu am văzut asa ca nu mă grăbesc. Cam toata lumea fan Games pare nemultumita. ca sexul fara orgasm e sezonul ăsta? :)))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.