Translate

sâmbătă, 19 mai 2012

Insecte mici cu probleme mari


Zilele acestea, cum necum, în mass-media vine tot timpul vorba de cazurile oamenilor piscaţi de căpuşe, de boala Lyme transmisă de acestea şi cum s-a ajuns ca nici măcar în oraş să nu mai fim la adăpost de acest pericol. Nu vreau să comentez de ce suntem în situaţia de a ne teme să ducem copiii în parc sau cine este responsabil de această situaţie sau ce ar trebui făcut... în parcurile noastre nu sunt numai căpuşe, sunt şi purici şi viespi şi ţânţari, nici nu mai pomenesc de furnici sau păianjeni, toate înţeapă şi toate prezintă pericol într-un fel sau altul, de la reacţii alergice severe până la boli grave pe care le transmit. Fauna vine la pachet cu spaţiile verzi şi nu putem trăi chiar într-un turn de fildeş…

Există câteva remedii prin care se pot ameliora efectele unei înţepături de insectă. Trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori simptomele durează doar o zi sau două iar reacţia la saliva sau veninul unei insecte provoacă durere, mâncărime, roşeaţă sau umflătură. Unele persoane însă dezvoltă o reacţie extremă de inflamare a căilor respiratorii.
Câteva metode preventive de a ţine departe insectele :
Tamponaţi-vă pielea cu un amestec de 5 picături de ulei de citronella (lemongrass) adăugate într-un pahar de apă. Puteţi mânca usturoi şi ajută să luaţi zilnic vitamina B1(tiamină) şi zinc.
In cazul în care aţi fost înţepaţi :
Durerea şi mâncărimea pot fi atenuate cu hamamelis (alunul vrăjitoarelor) distilat şi loţiune cu calamină, gel de aloe vera sau suc de ceapă.
Acul de albină se scoate împingându-l pieziş după care se stoarce veninul. Se tamponează locul cu suc de lămâie, oţet sau ceai de scorţişoară.
Pentru pişcăturile de furnică şi albină se face o pastă de bicarbonat de sodiu cu puţină apă ce se aplică pe zona dureroasă.
Dacă depistaţi o căpuşă care stă agăţată încă de piele, o prindeţi bine cât mai de jos cu o pensetă şi apoi o scoateţi uşor răsucind. Indicat e să vă duceţi la doctor deoarece, dacă nu vă pricepeţi să o trageţi afară şi cleştii îi rămân în piele, puteţi face o infecţie de toată frumuseţea. O altă metodă ar fi să aprindeţi o brichetă şi să ţineţi flacăra sub căpuşă până îşi dă singură drumul, dar trebuie să aveţi mâna sigură pentru a face această operaţiune deoarece nu trebuie să o ardeţi. Orice manevră care duce la distrugerea corpului căpuşei este riscantă deoarece, dacă e purtătoare de agenţi patogeni, aceştia se vor împrăştia pe locul muşcăturii şi vă vor contamina. Există o veche practică de a turna ulei sau vaselină pe căpuşă, nu o faceţi căci o distruge şi riscurile de infecţie sunt mari.
Dacă după muşcătura de căpuşă vă apare o eczemă circulară şi aveţi simptome de gripă sau vă dor articulaţiile, apelaţi urgent la doctor.
In cazul în care sunteţi muşcaţi de orice insectă  pe faţă, în gură sau pe gât, aveţi blânde, dificultate la respirat, greaţă sau vărsături, cereţi neîntârziat ajutor. Atenţie mare la cei care în mod obişnuit sunt hipertensivi sau au glicemia ridicată, reacţiile la pişcături pot declanşa imediat creşterea tensiunii sau glicemiei.
Ideea e că nu trebuie să fim paranoici, nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei ce provoacă Lyme. Căpuşele pot transmite şi un virus ce provoacă un soi de meningoencefalită. Ele preiau agentul patogen de la rozătoarele purtătoare pe care le parazitează. Capuşele nu pot pătrunde singure în casă decât dacă sunt aduse de om sau animalele de companie. Cel mai sigur ar fi să vă controlaţi zilnic, cu mare atenţie, animăluţele din casă în cazul în care obişnuiţi să le plimbaţi pe afară. Si ele pot face Lyme.
Folosiţi repelente dacă ieşiţi mai des în natură. Un exemplu ar fi Autan. Autan este o gama de produse care oferă protecţie, cu o istorie de aproape 50 de ani. Ingredientul inovator pe baza căruia a fost concepută gama AUTAN Family este Icaridin, o substanţă dezvoltată conform celor mai înalte standarde. Substanţa Icaridin protejează pielea timp de 4 ore. Acest ingredient testat dermatologic este eficient şi sigur pentru toată familia, se aplică uşor şi lasă pielea uscată şi parfumată delicat.

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.