Translate

miercuri, 16 mai 2012

Tot despre chestii sănătoase sau mai puţin sănătoase…


Săptămâna aceasta a fost una nebună de tot, ciudată şi friguroasă, a trebuit să scot iar din ţoalele mai de toamnă depozitate deja, m-am simţit aiurea, nici nu mai ştiam dacă mi-era frig sau cald, colac peste pupăză am citit că trăim deja începutul Apocalipsei dar nu ne dăm seama de fraieri ce suntem, la servici ne-a mai tăiat un pic din salar ca să compenseze ce vor să ne dea înapoi luna viitoare din ce ne tăiaseră deja acum doi ani...e o bulibăşeală în stil mare !
In seara aceasta am citit însă pe Fb şi o veste bună, s-a lansat prima Cutie verde şi are un conţinut de toată frumuseţea la un preţ de 49 lei. Amănunte despre produse şi modul de a comanda găsiţi pe siteul organicinromania.blogspot.com , vedeţi că în prima fază sunt doar 100 de colete aşa că grăbiţi-vă !

In alta ordine de idei am citit undeva despre un protest impotriva modului în care se prepară brânza de burduf în scoarţă de brad, o delicatesă de pe la noi pe care am văzut-o şi eu prin târgurile de produse ţărăneşti. Este din gama produselor la care eu nu am acces deoarece costă extrem de mult şi oricât mi-ar lăsa gura apă, nu mă pot apropia de aşa ceva. Mai bine pentru că acum am aflat şi partea întunecată a fabricării acestui sortiment de brânză... Tradiţional, acest burduf se face în scoarţa de brad care evident este jupuită de pe brazi, brazi din pădure nu tăiaţi. Brazii au 20-25 de ani şi după jupuirea efectuată de ciobanii fără scrupule mor în proporţie de 100 %. Acum gândiţi-vă şi voi, dacă în urma unui accident aţi rămâne fără piele pe o treime sau jumătate din corp, aţi supravieţui sau nu ? Mai mult ca sigur că nu ! Această practică a dus la un dezastru prin pădurile din preajma Braşovului. Chiar nu putem trăi fără această brânză sau chiar ne permitem să mai pierdem un pic din pădure din cauza unor fiţe ? Eu n-am mâncat şi acum nici că voi mai gusta acest fel de brânză. Dacă e să dau o grămadă de bani pentru câteva îmbucături, măcar să am conştiinţa împăcată.
Cazul acesta îmi aduce aminte de uleiul de palmier. Toată lumea este entuziasmată de cât de economicos şi sănătos e uleiul de palmier. Costă puţin, poate fi refolosit deoarece nu devine nociv după prăjire cum face uleiul de floarea-soarelui şi nu are colesterol. Si ? Păi ca să bagi atâta ulei pe piaţa mondială, îţi trebuie plantaţii de palmieri nu glumă. Au ajuns să defrişeze pădurile naturale cum este jungla ca să facă loc plantaţiilor de palmieri. Jalnic, nu ? Depinde cum priveşte fiecare problema. Anul trecut guvernul Braziliei trimitea armata să se războiască cu proprii cetăţeni din aşezările de pe Amazon care defrişează jungla la greu ca să aibă din ce trăi. « Plămânii » planetei dispar cu viteză ameţitoare aşa cum arată înregistrările sateliţilor. Credeţi că restul lumii nu mai poate că ăia mor de foame în junglă ? La o adică, dacă e vorba de supravieţuirea speciei, se va face ceea ce trebuie şi mila nu-şi va mai avea locul.
Românul încă e milos. Culmea ironiei o vezi prin ştirile de la tv despre furturile de lemn din pădure. Prezentatorul descrie cum nişte amărâţi cu o căruţă de lemne au suferit nu ştiu ce accident, s-a răsturnat căruţa sau aşa ceva, şi unul a murit. Dar nu se întreabă nimeni ce căutau ăia seara în pădure cu căruţa de lemne. Adunaseră şi ei câteva buturugi pentru iarnă, ia acolea, nu prea mult, vreo doi metri cubi...că na, e pădurea statului şi poate să se servească oricine.
Dar să nu divagăm, problemele de mediu sunt de fapt probleme sociale şi ca urmare extrem de delicate. La un moment dat însă cei care ne conduc vor trebui să aleagă şi nu cred ca vor alege în favoarea oamenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.