Chestia cu pastila e o metaforă, este bine cunoscut faptul
că uneori, din lene, preferăm să apelăm la un hap pe care îl dăm imediat pe gât
cu puţină apă decât să ne ţinem de un tratament naturist dar care ne răpeşte
timp. Ei bine, iată că există “în persoana” comunului pătrunjel, o serie de
avantaje pentru sănătate, extrem de mari
şi de care nu suntem pe deplin conştienţi, cel mai tare atuu fiind
faptul că folosim aproape în fiecare zi această verdeaţă, deci nu trebuie să facem
vreun efort deosebit să o achiziţionăm.
Ceea ce nu se
cunoaşte despre pătrunjel este faptul ca este similar unei pastile cu
multivitamine. S-a scris mai ales despre faptul că are mai multă vitamina C
decât citricele, cu condiţia să fie consumată şi tulpina care depozitează din
plin toate elementele.
Nu vă mai chinuiţi să alegeţi frunzele, dacă tocaţi
mărunt tulpinile nu vor deranja la mestecat. Dar dincolo de vitamina C patrunjelul
are un complex de minerale-fier, calciu, fosfor, mangan, sulf- şi proteine
(20%), uleiuri esenţiale, beta caroten, inositol, vitamina K. Ca beneficii
pentru organism este în primul rând antibacterian, fortifiant al imunităţii,
purificator al circulaţiei. Incercaţi să folosiţi întotdeauna pătrunjel
superproaspăt, nu trecut, îngălbenit pentru că are clorofilă din plin şi
aceasta a dovedit în laborator proprietăţi antibacteriene, antifungice, că
ajută digestia, ajută în afecţiunile sinusurilor, este bogată în oxigen şi
ajută plămânii să elimine reziduurile date de poluare.
Ca mod de a-l
consuma, cel mai bine este de 2-3 ori pe săptămână câte o mână sau o legătură.
In ciorba, spanac, peste salate, cartofi fierţi cu unt, sunt multe mâncăruri la
care merge pătrunjel din belşug.
Am găsit pentru
voi o reţetă inedită cu pătrunjel care sună astfel :
Sos-cremă de pătrunjel : se amestecă 1 legătură tocată mărunt cu un
sfert cană de ulei (de in, măsline sau floarea soarelui), 2 linguri de suc de
lămâie, ½ linguriţă sare marină şi 50 gr.tofu moale până se obţine o compoziţie
cremoasă.
Cred că merge ca
dressing pe o salată sau poate la un peşte făcut la cuptor. Putem să mâncam
gustos şi sănătos, cele două nu se exclud reciproc.
Copiii nu sunt
prea încântaţi când depistează frunzele crude de pătrunjel prin mâncare dar
trebuie să îi păcăliţi, dacă aveţi răbdare sa îl tocaţi cât se poate de mărunt
sau amestecaţi mâncarea şi îl « mascaţi » printre alte ingrediente,
veţi vedea că nu vor mai face mofturi.
Eu chiar pun patrunjel sau marar in mancare, dar nu am stiut toate aceste lucruri pana acum ...:)
RăspundețiȘtergere