Translate

miercuri, 10 octombrie 2012

O casã cu prispã şi un proiect extrem de solar



Cele ce urmează demonstreazã încã o datã cã românii au gene de meşteri, ecologi şi inovatori la un loc, mai ales tinerii, mã şi mir de unde mai gãsesc unii putere şi entuziasm sã facã proiecte în balta asta socialã în care trãim şi murim la propriu şi la figurat...
Aşadar în perioada 14-30 septembrie, la Madrid a avut loc concursul Decatlonul Solar, o competiţie mondialã de proiecte de case ecologice desfãşuratã între universitãţi din toatã lumea. 45 de studenţi ai Univ.Tehnice de Construcţii Bucureşti, Univ.de Arhitecturã Ion Mincu, Politehnica şi Univ.Naţionalã de Arte au prezentat un proiect simplu, ieftin, genial, realizabil în practicã cu numai 70000 de euro, o bagatelã faţã de sumele vehiculate pentru alte case din concurs. 
Proiectul şi datele tehnice, competiţia şi modul de jurizare, pozele şi echipa proiectului le gãsiţi pe site-ul dedicat acestei iniţiative http://prispa.org . Am preluat cateva fotografii, sunt tare puchinoase dar se vede ceva...ceva.
Casa Prispa a românaşilor noştri are o asemenea eficienţã energeticã încât produce mai multã energie decât consumã datoritã unui numãr de 32 de panouri fotovoltaice, astfel cã poate vinde şi scoate beneficii din surplus.
 Aşa cum îi spune numele este o casã cu prispã, adicã prezintã în faţã acel spaţiu adãpostit caracteristic caselor de la ţarã, un loc unde te poţi odihni singur sau cu toatã familia sau poţi socializa cu prietenii. 


De ce spun cã are o concepţie genial de simplã? Pentru cã este relativ scundã, cu un spatiu util al camerelor de circa 60 mp care poate fi reconfigurat aşa cum vrei, cu un acoperiş în pantã pânã la sol ce se expune spre nord apãrând casa de vânt şi zãpadã, cu geamuri mari spre celelalte laturi pentru iluminare naturalã.  O bijuterie practicã şi cochetã, croitã din materiale tradiţionale, rãcoroasã vara, cãlduroasã iarna, perfect funcţionalã.

Norocul echipei de români a fost cã o familie entuziastã a cumpãrat proiectul la licitaţia organizatã în prealabil, oferind astfel finanţarea necesarã pentru transportul pânã în Spania. Nu vreau sã comentez acest fapt sau cine trebuia sã se ocupe de acest aspect. Nu ne respectãm inventatorii...şi asta nu de ieri de alaltãieri. Mã mir cã aceşti copii rãmân uneori şi lucreazã în ţarã deşi nu au parte de nici un beneficiu. Jalnic! Au reprezentat sau nu România? Sau doar universitãţile lor...Dar sã ne mândrim cu ei ne convine, nu? Tara se mândreşte cu ei, cã sunt români, nu? Sunt aici câteva nuanţe atât de fine cã de-abia le distingi.
Interesant a fost faptul cã un sondaj efectuat printre vizitatorii şi specialiştii prezenţi în Satul Solar, cum s-a numit expoziţia de case în mãrime naturalã, a relevat faptul cã aproape nimeni nu ar fi dispus sã achiziţioneze aşa ceva. Toţi admirã proiectele şi le recunosc meritele dar când e vorba de trãit efectiv în aceste case, lumea dã înapoi.
Mie mi se par extraordinar de confortabile, îţi oferã exact cât ai nevoie. Dar probabil spaţiul mai mic nu convine gusturilor simandicoase. Exact ce spuneam şi eu într-un post anterior. Chiar ne trebuie 300 de mp ca sã ne simţim bine?! Eu cred cã orice învãţ are şi dezvãţ, iar nevoia ne educã în acest sens.
Casa româneascã a avut atuul cã a fost singura achiziţionatã dinainte, cum spuneam mai sus, cãci viabilitatea economicã, de piaţã, a fost unul dintre criteriile punctate în competiţie. Pe site nu am gãsit ce loc a ocupat proiectul nostru în concurs. Sincer, nici nu mã intereseazã. Casa Prispa a primit votul entuziast al celor care au vizitat-o în expoziţie şi asta e tot ce conteazã.
In prezent casa se aflã în posesia familiei care a achiziţionat-o. Sper sã aibã succes pe piaţã şi în continuare şi sã nu moarã “de tânãrã” cum s-a mai întâmplat şi cu alte proiecte deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.