Translate

vineri, 23 mai 2014

Despre un proiect si ceva tracasari

Plus capra vecinului. Din nou!
Cred ca am vrut inca de acum vreo doua luni sa va povestesc despre proiectul de modernizare a strazilor si a caii de rulare a tramvaiului din Ploiesti. Proiect cu fonduri europene, derulat (se zice!) pana in 2015. Proiectul in sine ne-a capiat pe toti, ca este de mare anvergura, lucrarile au inceput de vreo luna si mai bine, din mai multe puncte ale orasului, pe liniile de tramvai. Tambalau teribil, trasee de autobuz deviate, blocaje in trafic, sapaturi monstruoase si altele colaterale... Nu va puteti imagina deoarece se profita de aceste lucrari pentru a se realiza imbunatatiri sau ce mai trebuie si pe la retelele de utilitati, se refac trotuare.Azi treci pe o strada linistita, maine arata ca in transee, cu garduri de protectie insirate peste tot.
Cand am vazut cum au scobit astia strazile, am ramas uimiti, dupa aceea am aflat ca se vor achizitiona tramvaie moderne, romanesti, pe perna de aer, iar linia va fi sub nivelul asfaltului, ca la metrou. Adicatelea nu te mai cotopenesti o juma de metru, cat sa ramai in spagat cu plasele pe scara, vei pasi delicat si usor in vagon. Super!
Surpriza cea mare pentru ploiesteni a fost atunci cand primarele a anuntat, iar presa a scris ca , pe aceasta perioada, se doreste incurajarea posesorului de auto sa-si dea fundu' jos din masina personala si sa foloseasca transportul in comun, asa ca, lovitura de teatru, toti domiciliatii in oras, cu salariu sub 3000 de lei, vor avea gratuitate pe orice traseu pana in 2015 cand se finalizeaza proiectul. Va spun drept ca asa gogorita, fie ea si cu iz electoral, nu am crezut-o pana cand regia de transport n-a facut demersurile si ne-a dotat pe toti, inclusiv pe copii, cu legitimatii valabile un an. Asta cred ca a fost evenimentul anului! Primaria a trimis sfoara in tara, au venit oameni la institutiile publice si la scoli, s-au facut liste, copii dupa buletine, adeverinte de salariu, s-a mobilizat toata lumea si s-a rezolvat elegant, fara cozi exagerate la chioscurile de bilete. Ne-am intrebat noi din ce va trai regia de transport, dar uite ca, intr-un fel sau altul, s-a gasit o cale... Dupa cum spuneam mai sus, gratuitatea este pentru cei cu domiciliul stabil in Ploiesti. Initial s-au eliberat legitimatii si pentru cei cu viza de flotant. Romanasul nostru s-a dezmeticit instant si o gramada de persoane si-au tras viza de flotant, astfel incat s-au eliberat nu stiu cate mii de legitimatii in plus. Asta este cand bunul simt n-are masura. Oficialitatile s-au prins si la loc comanda, legitimatiile pentru cei cu viza de flotant au fost retrase. Una peste alta, m-am obisnuit imediat cu situatia si tare bine este sa te arunci in orice autobuz, fara grija ca ai abonament pe un singur traseu.
Eiiii, dar pe navetisti e jale mare si nemultumire profunda. Ca ei inca platesc, iar controlorii sunt tot atat de activi. Din cand in cand frustrarea rabufneste, ca astazi, cand un nenea si-a aruncat vorbe de duh cu echipa de serviciu, gratulandu-se reciproc cu constatarea:" nu esti zdravan la cap" si "du-te si vorbeste asa la tara, nu in oras". Mda, capra vecinului huzureste si asta ii turbeaza pe unii. Altruism de Romania.
Singurul inconvenient este ca, disparand tramvaiul, pe troleul "meu" se urca toti papornitarii ce vor sa ajunga in piata centrala. Si toti sunt cam bronzati si guralivi.
S-ar putea, zic "s-ar putea", ca pana in 2015 sa ne iasa pe nas gratuitatea asta. Stai sa vezi, ca a venit caldura, ce izuri vom inhala pe canicula. Dar si cand vom avea maglevurile pozate pe panourile cu scuze puse de primarie! Vom fi cu adevarat europeni in transport.
 

2 comentarii:

  1. Oooo ar trebui sa incercati cateva zile Craiova care tot din cauze de modernizare are centrul varza si pavaj dela 1700, adeca pamant, bine ca s-au oprit naibii ploile, acum cand ajung la lucru intai trebuie sa ma spal pe picioare sa dau jos praful rosu

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.