Translate

sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Silozul si o viziune postapocaliptica

Hugh Howey spune despre el insusi ca este un incepator. Bineinteles, toti scriitorii au inceput de undeva, dar nu obligatoriu cu o carte de succes. Seria "Silozul" nu este o simpla poveste in stil "the day after tomorrow", este o viziune extrem de posibila asupra unui viitor cu multe incertitudini.


Ca in orice naratiune cu suspans, actiunea din aceasta carte incepe la un rastimp de cateva generatii de la producerea unui eveniment major in istoria civilizatiei umane. Silozul 18 este o structura subterana imensa care coboara in adancul pamantului pe mai mult de o suta de etaje si este populata de un numar semnificativ de oameni. Indivizii astfel izolati nu ies niciodata in afara, atmosfera planetei este prea toxica pentru a permite viata, nimeni nu stie cum si de ce s-a ajuns in situatia asta. Sau, cel putin, asa cred oamenii obisnuiti.
Silozul este organizat ca o societate ce isi asigura toate resursele, de la electricitate la hrana, de la asistenta medicala la IT. Oamenii se nasc si mor si sunt ingropati in pamantul fermelor, pentru a ingrasa gradinile de zarzavat. Legatura cu exteriorul este asigurata de senzori care transmit imagini din afara, imagini dezolante, prafuite, pustii.
In memoria comunitatii au ramas cateva revolte petrecute de-a lungul timpului, nu se stie prea bine de ce. Dar undeva in salile cu servere ale IT-ului exista ISTORIA, iar cineva stie exact dincotro vin oamenii si incotro se indreapta faptele. In curand, realitatea, un adevar tinut ascuns cu multa grija, va erupe, conducand la un alt conflict.
Silozul este o carte de aventuri in cel mai pur sens al cuvantului. Se intampla o groaza de lucruri, intorsaturile de situatie condimenteaza firul povestii, cu alte cuvinte cred ca ar iesi un film in stil american extrem de antrenant. Nu avem de-a face cu un sf, secretele tehnologiei sunt ocultate cu intentie pentru marea masa a locuitorilor imensei constructii.
Hugh Howey are o aplecare evidenta spre actiune. Ii place sa descrie cu amanunte, uneori poate as fi vrut sa sara peste lucrurile nesemnificative, peste gesturile personajelor, scoase in evidenta cu incapatanare. Dar amanuntele fac aceasta lume ingropata sa para posibila, iar emotiile personajelor sunt consecinta fireasca a unor drame bine camuflate.
De ce m-a impresionat aceasta poveste? Pentru ca, asa cum am spus la inceput, este o alternativa credibila. Am citit primul volum, urmatorul se numeste "Silozul.Inceputurile" si banuiesc ca vor continua dezvaluirile despre dezastrul care a dus omenirea in prag de extinctie.
Gasiti Silozul pe libris.ro la pretul redus de 32,28 lei.

3 comentarii:

  1. Totuşi ideea nu este nouă. Sigur am citit în almanahul Anticipaţia ceva foarte asemănător. Cred că am văzut şi un film în temă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Silo - am găsit pe Wiki mai multe INFO,rezumatul celor șapte cărți,drepturile de film sunt deja cumparate de un studio mare,deci o sa apăra si filmul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e o veste buna, ar trebui sa iasa un film bun. Nu stiam ca sunt 7 (!) volume, la noi se gasesc doua.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.