Translate

duminică, 19 martie 2017

Filmul de duminica

Despre filmul "The Man who Knew Infinity" lansat in 2015 este vorba si, ciudata coincidenta, astazi pe FB am vazut distribuit un articol referitor la proaspetii nostri premiati in Olimpiada Internationala de Matematica, niste copii minunati carora ar trebui sa le pupam talpile si sa ne rugam sa nu plece din tara la sfarsitul studiilor. Desi i-as intelege perfect daca ar face asta, e clar ca pe la noi nu mai sunt apreciate talentele de acest gen si e pacat sa-si rateze viata intr-o societate careia nu-i pasa de cei care incearca sa ridice capul peste masa larga de oameni obisnuiti.
Dar sa revin la film... Filmul povesteste viata matematicianului indian Srinivasa Ramanujan, un geniu care a lasat in urma niste formule care nu au putut fi demonstrate decat prin anul 2002. Acest om stralucit, provenit dintr-o familie saraca, pe vremea cand India era colonie britanica, este si acum un mare mister pentru lumea academica. Si aici intervine a doua coincidenta, cazul lui a fost pomenit intr-unul din episoadele din "Extraterestrii antici" transmis pe canalul History.


Indianul a incetat din viata in anul 1920, iar in urma lui intrebarile s-au inmultit. In film el este jucat de tanarul Dev Patel, pe care il stiti din "Hotel Marigold 2". Povestea este impresionanta si emotionanta. Tanarul geniu este trimis la Cambridge pentru a colabora cu profesorii de-acolo si pentru a-si publica lucrarile, numai ca, odata intrat in viesparul academic, nimic nu mai decurge atat de simplu cum credea.
Srinivasa Ramanujan a murit la 32 de ani de tuberculoza. El a fost un geniu pur, un om care "vedea" formule, nu avea nevoie sa demonstreze nimic. La momentul cand ajunsese la Cambridge avea deja caiete intregi pline de notiuni pe care nimeni nu le putuse dezlega pana atunci. Normal ca a starnit o invidie intensa. El nu avea nevoie sa fie student, ii intrecea cu mult pe cei mai renumiti profesori ai vremii. Bineinteles ca primul lucru care i s-a pus in vedere a fost acela ca nu poate sa publice nimic pana nu face demonstratiile prin care sa arate ca formulele lui sunt corecte. Mentorul sau este un profesor interpretat de Jeremy Irons si este cel care a incercat sa-l calauzeasca pentru a razbi prin hatisul societatii englezesti. Izbucnirea primului razboi mondial, cu toata cohorta de drame si neajunsuri a fost evenimentul care a marcat puternic situatia indianului, acuzat ca nu s-a inrolat ca toti ceilalti tineri din jur.
Cazul acestui om este un mister deoarece, inainte sa moara, a marturisit ca, in timpul ritualului sau religios, prin care se inchina unei zeite indiene, ii aparea o entitate care ii dezvaluia formulele. Din aceasta cauza, adeptii teoriei conform careia extraterestrii au intervenit in istoria noastra, ghidandu-ne, ajutandu-ne sa evoluam, afirma ca Ramanujan a fost influentat de fiinte din afara planetei in cercetarea sa, asa cum s-a intamplat si cu alte genii, cum sunt Leonardo da Vinci sau Einstein.
Si, ca sa inchei rotund acest articol, revin la olimpicii nostri. Credeti ca s-a schimbat ceva din 1920 pana astazi? In curtea noastra exista genii, dar marea masa a oamenilor este mai preocupata de un nou episod din Las Fierbinti. Adica daca li s-ar cere sa aleaga la ce sa se uite, la filmul despre viata indianului de geniu sau la indoielnica productie romaneasca, pun pariu ca n-ar ezita niciun moment.
Este pacat ca nu ne pretuim copiii. Fara aceste talente nu ne-am bucura astazi de binefacerile civilizatiei, n-am fi reusit sa depasim niciodata Evul Mediu. Poate lumea nu este condusa, politic vorbind, de genii, dar este clar ca geniile ne trag inainte pe noi, restul amaratilor care ne bucuram doar de rezultatul stiintei lor.

P.S. Unul dintre adolescentii olimpici de care vorbeam chiar a fost acceptat la Universitatea Cambridge, altul la Harvard... Cititi articolul din linkul de la inceput!

Un comentariu:

  1. Asa e, nu s-a schimbat nimic sau aproape nimic din 1920, pana azi, privind unele mentalitati. Eu o sa ma uit la acest film, nu am apucat inca, dar vreau neaparat sa-l vad. E un film care merita vazut, imi dau seama, doar privind trailer-ul. In ceea ce priveste olimpicii nostrii, imi pare rau, dar nu se doreste sa se investeasca in elite. De 27 de ani, tot ne ducem in jos, uitam ca Romania Moderna, a fost construita de elite. Fara acestea, stagnam, cum ai zis si tu, ramaneaam la stadiul Evului Mediu.

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.