Translate

vineri, 17 martie 2017

Radioul lui Darwin-ipoteza evolutionista

Este poate cea mai reusita carte in care aventura intalneste stiinta, pe care am citit-o eu pana acum. Un soi de Indiana Jones din domeniul virusologiei, al geneticii si al speciatiei.
Radioul lui Darwin este scrisa de Greg Bear, autor premiat cu Nebula si Endeavor pentru aceasta fictiune exceptionala. Exceptionala deoarece are in spate o documentare temeinica si pentru ca dezvaluie informatii inedite despre zestrea genetica a omului, despre modul cum functioneaza cromozomii, ipoteze tulburatoare despre evolutia speciei noastre.


Si totusi acest roman a aparut in colectia SF a Editurii Trei. In paranteza fie spus, cele mai frumoase carti din acest gen, citite de mine in ultimul timp, au fost de la editura mentionata. Numai scriituri una si una!
In ciuda abundentei de amanunte si teorii stiintifice, cartea este aventura curata. Povestea are multe picanterii din domeniul exclusivist al cercetarii, cum merg lucrurile in lumea nevazuta si ne-expusa de mass-media a institutelor de cercetare, a companiilor private care se ocupa cu biotehnologia, a organismelor guvernamentale cu atributii in controlul bolilor. Bineinteles, autorul fiind american, este logic ca aceste dedesubturi sa apartina societatii de peste ocean, dar exista un segment al intrigii care se extinde si in Europa.
Mitch Rafelson este antropolog, unul aventurier si cu ceva initiative neortodoxe la activ, motiv pentru care reputatia lui este compromisa. Impreuna cu alti doi vanatori de comori descopera intr-o pestera din Alpi o intreaga familie de oameni de Neanderthal foarte bine conservati. Dar ciudateniile incep sa apara. Parintii arata putin altfel decat ar trebui, iar nou-nascutul gasit alaturi de ei pare sa apartina speciei de om modern.
Intre timp, Kaye Lang, personajul feminin principal, o stralucita cercetatoare a genomului uman, o deschizatoare de drumuri, se afla in Georgia unde asista o echipa ONU la identificarea cadavrelor dintr-o groapa comuna veche de cateva zeci de ani, un posibil masacru.
Atat Mitch, cat si Kaye intuiesc ca descoperirile lor inseamna mai mult decat intamplari obisnuite, iar evenimentele ulterioare ii vor aduce impreuna intr-o derulare ce seamana putin cu Apocalipsa. Nu este insa ceva care ameninta cu disparitia omului, desi autoritatile par sa creada ca un virus stravechi a declansat o epidemie mondiala. Este doar miracolul unei transformari care s-a mai manifestat si in timpurile istorice.
As putea afirma ca o astfel de carte necesita rabdare datorita termenilor de specialitate. Este clar ca trebuie sa ai o bruma de notiuni de genetica, macar sa stii ce inseamna ADN, gene, cromozomi si ce roluri joaca in transmiterea informatiei. Exista o delimitare clara a actiunii: in timp ce prima parte a cartii se axeaza pe descrierea aspectelor stiintifice, ce tin de cercetare, in a doua parte se precipita totul, aspectul stiintific decade in detrimentul actiunilor necesare supravieturii. Este ca si cum stiinta isi pierde rolul intr-o lume intoarsa pe dos, in care predomina instinctele de baza.
Am citit acest roman pe nerasuflate, singura mea nemultumire a fost scrisul mic si inghesuit care mi-a dat de furca, obosindu-mi teribil ochii. Dar a meritat pe deplin efortul! Atmosfera imaginata de autor te cuprinde cu totul, intriga este credibila, iar stilul si personajele sunt extrem de puternice. Si credeti-ma ca sunt o groaza de personaje, dar nu le veti incurca deloc, atat de bine sunt delimitate pe parcursul povestii.
Va recomand aceasta carte nu numai pentru putina adrenalina, ci si pentru imbogatirea orizontului vostru stiintific. O gasiti in acest moment la pretul de doar 9 lei pe libris.ro, avand o reducere de aproape 80%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.