Translate

duminică, 28 mai 2017

Farlander de Col Buchanan

Iata un scriitor cu nume de personaj de roman. Motiv pentru care, la prima vedere, eu am confundat numele autorului cu titlul cartii.
Farlander este prima carte din seria "Inima lunii", un fantasy aparut la Editura Trei. Marele avantaj, spre deosebire de alte serii, este faptul ca actiunea are un oarecare deznodamant, asa ca tu, ca cititor, poti sa hotarasti daca vei cumpara si celelalte volume.


Eu inca stau in cumpana.
Nu ca nu mi-ar fi placut subiectul, dar parca nu am gasit sclipirea aceea din seria Demon, care sa ma determine sa astept cu sufletul la gura continuarea. Ca si stil si abilitate de povestitor, Col Buchanan nu este mai prejos de Peter V. Brett, dar lipseste ceva care tine de imaginatie si inedit.
Intr-o lume cucerita de un imperiu condus de un ordin religios, avid sa stapaneasca cat mai mult si cat mai opresiv, roshunii sunt un ordin de luptatori, un soi de razbunatori ai celor asasinati, indiferent de rangul sau conditia sociala a acestora. Unii oameni poarta la gat sigilii, organisme vii care mor doar odata cu ei. Profetul roshunilor simte si are viziuni despre modul in care s-a petrecut moartea acestora si il  descopera pe criminal. Roshunii pleaca sa razbune crimele comise si nu pot fi opriti din misiunea lor. Ei traiesc izolati intr-un fel de manastire la care nimeni nu stie sa ajunga.
Farlander este povestea unui roshun batran si bolnav care se hotaraste sa isi ia un ucenic, asa cum fac toti ceilalti. Una dintre misiunile lor se impleteste tragic cu politica si intentiile clasei conducatoare a imperiului lui Mann. Actul de razbunare al roshunilor va declansa urmatorul razboi.
Col Buchanan este un nord irlandez nascut in 1973. A scris Farlander in anul 2010. Dragostea sa pentru genul fantasy a inceput inca din scoala cand citea si scria  pentru a scapa de problemele cotidiene. Ca om, el nu a prea pasit pe drumurile cunoscute, regasindu-se in anumite momente din viata in locuri retrase cum sunt manastirile, fiind homeless in Belfast sau mazgalind grafitti pe strazi.
Oricum, actiunea din Farlander isi trage inspiratia din cateva aspecte ale lumii si istoriei reale, mai ales in ceea ce priveste modul de a gandi al dictatorilor si aroganta acestora, care ii duce de multe ori la pieire.
Farlander este un fantasy in care o buna parte dintre personaje sunt adolescenti, tineri obligati de foame si de greutatile vietii sa apuce cai periculoase pentru a supravietui, asa ca ar putea fi o carte pentru aceasta categorie de varsta. Avand si fragmente mai sangeroase sau mai putin ortodoxe, nu as recomanda-o sub varsta de 14 ani.
Scenelor de razboi le lipseste amplitudinea la care te-ai astepta pentru a te putea transpune in acea lume imaginara. Tot timpul am avut o senzatie de frustrare, de asteptare, crezand ca paragraful urmator va fi mai exploziv decat cel anterior, fara ca acest lucru sa se intample.
Dintre atuurile autorului as mentiona o naturalete a dialogurilor si o buna intelegere a firii umane, un soi de intutie a modului cum s-ar comporta personajele daca ar exista in realitate. Pana la urma acest aspect confera o oarecare credibilitate scriiturii si atrage cititorul, in ciuda celorlalte hibe de compozitie.

Un comentariu:

  1. multumesc de recenzie, nu am citit, offf...tare as vrea sa aiba ziua 48 de ore! am o lista lunga!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.