Translate

joi, 24 ianuarie 2013

O societate fara modele



"Tu cat timp pierzi zilnic la toaleta?"
Intrebarea aceasta, absolut intimã, erupe din ecranul televizorului în fiecare zi, de câte ori ruleazã o reclamã stupidã dedicatã promovãrii unui medicament ce regleazã tranzitul intestinal...Totuşi tranzitul intestinal este o problemã personalã ce nu se discutã în public. Dar trebuie sã-şi vândã şi producãtorul marfa cumva, chiar cu riscul unei impardonabile intruziuni în spaţiul intim al privitorilor.
Dar cele mai tari ziceri sunt titlurile din newsletterurile venite zilnic pe mail, de multe ori sunt atât de hazlii încât nici nu mã obosesc sã deschid articolul, la mine efectul e invers, în loc sã mã incite sa citesc totul, mai degrabã mã face sã şterg instantaneu mailul. Ia uitaţi ce primesc:

Ce bine aratã Bahmu în fusta mini! Vezi cum a venit îmbrãcatã la divorţul de Prigoanã!

Doi bãrbaţi au simulat durerile naşterii, pentru a înţelege prin ce trec femeile

Femeia cu forme - noua specie de "femeie normalã"

Ce spune cifra sexualã despre tine + Slãbeşte stând pe canapea

3 motive pentru care idila lui Victor Slav cu Bianca Drãguşanu este falsã

Ce sã mãnânci ca sã rãmâi gravidã. Alimente cheie care cresc fertilitatea.

Top 4 vedete care au petrecut sãrbãtorile în chiloţi

10 soluţii pentru dezastrul de dupã Sãrbãtori

Cum seduci o femeie în funcţie de zodie


Imi pare rãu ca nu m-am gândit sa pãstrez mai multe titluri, unele sunt antologice, absolut demenţiale! Maeştrii incontestabili sunt “scriitorii” de la fiţuicile de scandal, nu ştii dacã sunt geniali sau proşti, ma gândesc cã este un nou curent (grotesc) în jurnalism, bazat pe curiozitatea unora mai puţin “spiritualizaţi”. Pãi dacã stai sã te gândeşti care sunt personajele principale ale articolelor, îţi dai seama cã la aşa ştiri, aşa cititori. O cunoştinţã aflatã la pensie s-a angajat la o familie, sã aibã grijã de fetiţa lor în clasa a II-a...La început copilul accepta sã facã lecţiile împreunã dupã ce o aducea de la şcoalã. La un moment dat n-a mai vrut şi a declarat foarte serioasã cã ea nu are nevoie sã înveţe pentru cã vrea sã devinã cântãreaţã. Intâmplarea nu m-a surprins cã şi al meu mi-a servit o perlã într-o zi, spunându-mi cã el se face gunoier deoarece maşinile de gunoi sunt cele mai tari. Eu nu m-am panicat şi i-am zis sã înveţe ca sã poatã sã se facã inginer şi sã construiascã maşinile de gunoi, în loc sã le conducã. O variantã mult mai acceptabilã! Dar şi gunoierii au rostul lor...
Totuşi aventurile lui Bahmu, Cruduţa, Moni, Bianca sau Zãvoranca suscitã mai mult interes decât o ştire despre ultima planetã descoperitã de cercetãtori, deşi asta ar putea fi salvarea speciei umane într-o zi, în timp ce domniţele de mai sus nu ne influenţeazã viaţa nici mãcar o iotã, mai degrabã polueazã atmosfera de la televizor. Ceea ce mã sperie nu este prostia ce rãzbate dinspre ştirile din mass-media, ci faptul cã personajele devin model pentru copii. Un model la care se poate ajunge prin non-şcoalã. Piaţa este saturatã de publicaţii şi de televiziuni, e greu sã împarţi aceleaşi ştiri, trebuie sã scoţi subiecte şi din piatrã seacã. Dacã Moni poartã azi chiloţii pe dos, e clar cã ãsta e un semn care trebuie speculat.
Dimineaţa vin în troleu cu foarte mulţi elevi de liceu. Copiii ãştia nici nu ştiu sã pronunţe cuvinte, sunete, nu mai zic de corectitudinea limbajului. Vorbesc într-un mod gutural, nefiresc, nu pronunţã clar, zici cã aparţin vreunei etnii, cã au accent. Si când deschid gura, ai impresia ca citesc din vreun ziar soios, de mahala. Nu avem de ce ne plânge, este democraţie, este libertate de exprimare. Dar ce n-au priceput unii este faptul cã putem spune orice, dar nu oricum.  
SFAT: Va recomand sa abateti atentia copiilor, mai ales a celor mai mici, de la televizor, oferindu-le puncte de interes care sa le dezvolte intuitia, perspicacitatea si dorinta de a afla lucruri noi. Cumparati-le jocuri de societate pentru copii din care sa invete ca inteligenta si cultura te fac deosebit in ochii celorlalti. Dati-le voie sa se exprime asa cum vor ei, va recomand plansele de desenat pentru copii care le ofera un suport pentru dezvoltarea laturii lor artistice. Voi trebuie sa le aratati care sunt adevaratele modele in viata, oferindu-le alternative la ceea ce vad in jurul lor.

6 comentarii:

  1. Asta ai pierdut-o :)

    "Adevarul despre despartirea Andei Adam de Victor Slav | Numele real al lui Mr Pink"

    Mai nasol e ca OTV-ul nu mai emite si nu mai avem de unde sa aflam unde e Elodia....

    Toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Eu nu primesc mailuri din astea, dar văd că nici nu pierd informaţii vitale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pierzi o doza zilnica de umor sanatos...la mine vin pentru ca sunt abonata peste tot la newsletter...uneori cred ca a fost o mare greseala!

      Ștergere
  3. Cat adevar este in articolul tau! Dar stii ca degeaba spunem astea, nu? Ai idee cate accesari au astfel de newslettere? Si cati bani fac astia din setea asta prosteasca de scandal a romanului? Ufff, ca iar ma enervez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai de-aia si vin cu textele astea, s-au prins ca aduc cele mai multe accesari oricat i-ar injura unii prin comentarii la articole!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.