Translate

joi, 28 februarie 2013

Alergia la metale



De vreo zece ani încoace “beneficiez” de pe urma unei alte forme de alergie, în afarã de cea la hârtie care e floare la ureche. Culmea e cã nu aveam aceste probleme, poate stresul şi poluarea au contribuit la apariţia lor. Alergia la metale m-a lovit destul de recent, cu ocazia participãrii la o nuntã, când am avut proasta inspiraţie sã-mi vâr în ureche o frumuseţe de cercei dintr-un metal comun, de culoarea bronzului. Am umblat cu lobii urechilor umflaţi timp de douã sãptãmâni. Dar cerceii erau tare frumoşi...
Dupã care am constatat cu multã uimire cã nu mai pot purta nici mãcar cercei din argint, oricât de calitativ ar fi fost materialul. Apoi nebunia s-a extins la colierele care îmi dãdeau vara iritaţii în zona gâtului, indiferent din ce metal erau! Problema devenea serioasã, mai ales cã eu prefer argintul care poate fi ieftin şi spectaculos, spre deosebire de aur care devine prohibit pentru mine, pe mãsurã ce îi creşte preţul. Dupã o documentare serioasã am constatat cã ar exista o soluţie şi pentru suferinţa mea. Rodiul ! Rodiul este un metal mai preţios decât aurul. Este rar, foarte greu de extras din zãcãminte, absolut inoxidabil şi rezistent la orice fel de acid. Ca urmare este antialergic! Fiind obţinut în cantitãţi foarte mici, se foloseşte de fapt doar pentru placarea bijuteriilor, astfel încât argintul, de exemplu, capãtã un luciu metalic foarte interesant. Buuuun....Inarmatã cu aceste informaţii, am luat la rând magazinele de bijuterii din Ploieşti, în cãutarea unor cercei placaţi cu rodiu. Nu ştiu de ce mi-am imaginat ca sunt pe toate drumurile. Ei bine, nu sunt! Bijuteriile de argint placate cu rodiu, în general, sunt ca şi inexistente în Ploieşti. Pânã la urmã tot online am gãsit ce mã interesa, bijuterii din argint placat cu rodiu. Dat fiind cã site-ul celor de la Belatriz.ro are extrem de multe produse, m-a dus capul sã introduc în bara de cãutare din dreapta, cuvintele "argint rodiat" şi mi-au apãrut imediat 50 de produse de acest fel. Super!

Existã câteva modele de cercei lungi foarte feminini şi delicaţi, amintind de cãldura unor seri de varã, poţi asorta brãţãri la aceştia sau poţi alege dintre seturile mai sobre şi elegante, cu pietre semipreţioase, alcãtuite din cercei, pandantiv şi inel. Important de menţionat este faptul cã aceste bijuterii au marca ANPC, o garanţie a calitãţii metalelor din care sunt fãcute, argint 925 (Sterling) şi rodiu. 
NOTA: In cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor existã o Direcţie Generalã de Metale Preţioase, ai cãrei reprezentanţi verificã legalitatea marcãrii obiectelor din metale preţioase, depistarea mãrcilor false sau neînregistrate la ANPC. Aşadar, atunci când achiziţionaţi ceva, este important sã o faceţi de la persoane autorizate şi sã verificaţi marca produsului.
Dacã nu ştiaţi, 925 este un standard ce exprimã faptul cã într-un obiect existã 92,5% argint pur şi restul este un alt metal, de obicei cupru, ce are rolul de a face argintul mai rezistent. Contrar aparenţelor, alierea mãreşte calitatea bijuteriilor de argint, altminteri acestea ar fi prea... moi. Problema celor care trãiesc în oraşe cu atmosferã poluatã, aşa cum e cazul meu, este faptul cã argintul este atacat de poluanţii din atmosferã, mai ales de sulf, oxidând şi înnegrindu-se. Uite aşa, nu mã mai mir cã o bijuterie nouã, de calitate, strãlucitoare, ajunge la sfârşitul verii sã arate matã şi murdarã ca una de o sutã de ani! De aceea rãmân la pãrerea cã placarea cu rodiu este cea mai bunã soluţie pentru a mã proteja şi de metalul prezent în aliaj, şi de oxizii formaţi pe bijuterii.
Ce sã zic, dacã nu aveţi probleme cu pielea, sunteţi nişte fericite, puteţi sã vã desfãtaţi cu foarte multe bijuterii deosebite existente pe site-ul http://www.belatriz.ro/. Eu aştept 1 Martie, 8 Martie şi Iepuraşul de Paşte, poate din trei ocazii se va ivi una sã primesc nişte cercei aşa cum îmi doresc!

9 comentarii:

  1. Interesant articol, stiam de alergia la metale, dar nu stiam ca poti ajunge sa nu mai porti nici macar argint - pe care si eu il prefer. Imi pare rau :( ca nu mai poti purta orice...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o forma ciudata de alergie! Cunosc pe cineva care poarta bijuterii de toate neamurile, fara nici o problema, dar cand metale din imbracaminte (cum ar fi capsa de la blugi) vin in contact cu pielea face o iritatie de care nu mai scapa zile intregi.

      Ștergere
    2. Si eu sunt alergica la metale, am incercat si aur si argint, dar dermatita aia nu nesuferita nu a disparut, de curand am gasit un site care are cercei din titan pur: http://bijuteriidintitan.net, am comandat o pereche avand in vedere ca nu sunt foarte scumpi si... minune, dermatita nu a mai aparut, chiar sunt cercei non-alergenici!

      Ștergere
  2. Eu nu am probleme nici cu metalele pretioase, nici nu tinichelele. Dar copilul meu se confrunta cu o multime de alergii, la toate nimicurile din lume. :((
    Am avut o colega de clasa care era alergica la aur, pe vremea cand oamenii nici nu stiau prea bine ce este alergia. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copiii din ziua de azi sunt victimele poluarii si ale hranei nesanatoase! Si al meu face bube din cand in cand si nici nu stiu de la ce!

      Ștergere
    2. Nu doar bube care il mananca... Se umfla vazand cu ochii, respira greu, intra in soc si trebuie dus imediat la spital. :(( Ultima data a stat o saptamana internat.

      Ștergere
    3. Vai de mine! Saracutul, asta e intr-adevar ceva serios. Stiu ce m-am speriat eu cand al meu a facut asa ceva la penicilina si avea doar 3 ani. Noroc ca suntem aproape de Spitalul de Pediatrie.

      Ștergere
  3. M-am confruntat si eu cu dermatita de contact ani de zile. Am incercat argint 925, aur de 18k si n-au mers, faceam o alergie de toata frumusetea. Ce pot sa va recomand insa sunt bijuteriile din titan pur (musai pur, ce gasiti sub denumirea de "titan" contine aliaje cu potential alergenic, la fel si titanul chirurgical). Se gaseste greu, sunt cateva site-uri unde gasiti cercei din titan pur, la noi este doar www.bijuteriidintitan.net si preturile sunt de 2 ori mai mici decat in SUA.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.