Translate

joi, 7 martie 2013

Campania vALLuntar - A doua recenzie



Vã invit pentru a doua oarã sã comentaţi şi sã contribuiţi la naşterea unei pãduri, alãturi de inimoasa echipã a Editurii ALL si cu sprijinul ROMSILVA, în cadrul campaniei  vALLuntar. Amãnunte aici  . Susţineţi o cauzã splendidã şi faceţi acelaşi lucru, vizitând şi restul blogurilor înscrise în campanie, lista o gãsiţi  aici 
Vã mulţumesc anticipat pentru comentarii.

De foarte mult timp nu mi s-a întâmplat sã citesc cu atâta înverşunare. Acasã, mestecând în oala cu mâncare, la serviciu, clandestin, între douã treburi…De-abia aşteptam sã ajung pe canapea, confortabil, singurã cu lectura mea. Mi-am neglijat sticlele şi am ignorat calculatorul. Am uitat de mine şi de plictisitoarea realitate din cauza unei cãrţi scrisã de o femeie, despre o femeie.

"Papesa Ioana" de Donna Woolfolk Cross…
Marele meu avantaj, ca cititor, a fost faptul cã vãzusem de curând ecranizarea acestui roman istoric, iar imaginile filmului, excelent realizat, foarte fidel scrierii, mi-au acompaniat în permanenţã lectura. Al doilea atuu a fost faptul cã ştiam câte ceva despre femeia-personaj principal, cea care a bulversat într-atât curgerea şi canoanele timpului încât s-a vrut ştergerea amintirii sale din analele istoriei. Dar sã o luãm cu începutul…
Romanul scriitoarei Donna Woolfolk Cross a apãrut în colecţia “Biblioteca de buzunar” a Editurii ALLFA şi ca urmare se prezintã într-un format mai mic, compensat fiind de cele peste 600 de pagini. Sfatul meu pentru un cititor nefamiliarizat cu contextul istoric al acţiunii este acela de a lectura mai întâi Nota autoarei de la finalul cãrţii, cronologia evenimentelor şi interviul cu scriitoarea. Sunt esenţiale pentru a înţelege cât de valoros este ca informaţie acest roman.

Ioana a fost o femeie excepţionalã ca minte şi spirit, care a avut nenorocul sã trãiascã într-o perioadã framantata, convulsiva, întunecatul Ev Mediu. Nu poţi sã apreciezi caracterul formidabil al acestui personaj, extrem de real, decât cunoscând condiţiileîn care a apãrut pe scena lumii. Secolul IX reprezintã un gol în civilizaţia umanã. Dupã destrãmarea Imperiului Roman, motorul ce propulsase, în forţã, civilizaţia europeanã şi nu numai, continentul a decãzut, bântuit de barbari, uitându-şi valorile şi cunoştinţele acumulate în luminoasa Antichitate. Nu existau ţãri, exista doar o masã amorfã de locuitori ce vorbeau diferite limbi şi dialecte. Violenţa era la apogeu, diferenţele între clasele sociale se adânciserã enorm. Dupã moartea împãratului Carol cel Mare, haosul luptelor pentru putere pãrea sã înãbuşe şi ultimele resturi de umanitate. Exista puterea Bisericii şi exista puterea nobililor, stãpâni peste tot ce mişca. In toatã aceastã nebunie, exacerbata de isteria religioasa, preambul al terorii Inchiziţiei, condiţia femeii era cumplitã. Fãrã nici un drept social, femeile erau doar cu puţin deasupra sclavilor. Erau considerate impure, pedepsite de Dumnezeu, nu li se permitea sã înveţe sã scrie sau sã citeascã, dacã manifestau astfel de înclinaţii erau numite "anormale",  diabolice, vrãjtoare. Munceau şi nãşteau copii cu nemiluita, erau la cheremul soţilor care le puteau pedepsi în orice fel, oricât de violent cãci legea le permitea acest lucru. In astfel de beznã socialã era aproape imposibil ca o femeie sã fie stãpânã pe propria-i soartã.
Despre Papesa Ioana am vãzut un documentar cu ceva timp în urmã. Aceastã femeie cu voinţã de fier a rãzbit din modesta casã a unui preot, în care se nãscuse, reuşind sã traverseze rapid ierarhia bisericeascã, graţie unui intelect genial şi a unor circumstanţe misterioase. Succesul ei social s-a datorat faptului  cã, la un moment dat, conştientã de viaţa dezolantã şi lipsa de siguranţã a mediului în care trãia, a hotãrât sã se deghizeze în bãrbat, reuşind sã intre cãlugãr la o mãnãstire, ajungând apoi în anturajul Papei şi, în cele din urmã, fiind aleasã Papã. Femeia care a sfidat puterea bãrbaţilor, discipol al lui Esculap, formatã în spiritul logicii şi al bunului-simţ, i-a înfuriat pe contemporani şi i-a uluit pe istorici. Existã atât de puţine mãrturii scrise despre acest pontificat încât astãzi este pus sub semnul întrebãrii de mulţi cercetãtori.
Cum a fost posibil ? Cum a putut înşela ani la rând vigilenţa oamenilor bisericii? “Impostoarea” a fost descoperitã în cele din urmã, stârnind un imens scandal. Faptele sunt tulburi, dar Ioana reprezintã cea mai incitantã figurã a acelei perioade. Seamãnã întrucâtva cu Akhenaton, faraonul egiptean care a vrut sã impunã credinţa într-un singur zeu şi a cãrui amintire a fost strivitã şi ştearsã din istoria Egiptului, fiind redescoperit mii de ani mai târziu.
Scriitoarea Donna Woolfolk Cross a preferat sã scrie un roman, nu o biografie. Izvoarele istorice sunt atât de sãrace încât era riscant sã încerce sã umple nişte goluri atât de mari. A mizat pe libertatea de interpretare oferitã de roman şi a câştigat. Romanul istoric “Papesa Ioana” este extrem de exact în privinţa descrierii modului de viaţã şi a societãţii din acele vremuri. Cu foarte mici decalaje în timp, evenimentele istorice sunt respectate întocmai. Intre faptele reale, cunoscute, despre viaţa Ioanei, scriitoarea şi-a imaginat o poveste extrem de credibilã. Ne-o prezintã cu o mare familiaritate şi cu multe amãnunte, reuşind sã aducã la viaţã o întreagã epocã, stranie şi sãlbaticã pentru noi. Dar ceea ce strãbate naraţiunea, ca un fir roşu, cãlãuzitor, dãtãtor de speranţã, este neasemuita poveste de dragoste a Ioanei. Lumina care o susţine pe tot parcursul vieţii este prezenţa unui bãrbat, excepţia care confirmã regula, un om la fel de nepotrivit timpurilor ca şi ea. Acest suflet-pereche este elementul care reuşeşte sã transforme romanul istoric într-un bestseller.
Am încheiat lectura acestei cãrţi cu un sentiment de tristeţe. Pentru cã mi-aş fi dorit sã ştiu care a fost pânã la final soarta acestei femei, mi-aş fi dorit ca totul sa fi fost mai puţin dureros pentru aceastã minte strãlucitã, iar Ioana sã nu fi dispãrut atât de misterios din istorie. Indiferent dacã sunteţi amatori de carţi istorice, de dragoste, de epocã, de rãzboi, veţi gãsi în “Papesa Ioana” exact ce vã doriţi. Si nu o veţi mai lasa din mânã, exact cum am fãcut şi eu.

23 de comentarii:

  1. Asa sunt si eu. Am faze cand nu fac nimic, decat citesc, ma plimb cu cartea (sau cu laptopul, ca citesc mult si online) din bucatarie in sufragerie, in dormitor. nici nu ma uit ce bag in gura :) ca de multe ori nici foamea nu simt. Si sar asa dintr-o carte intr-alta, dupa care am luuuuungi perioade de pauza. ... ca acum, in care nu ma atrage nimic.
    Interesanta descrierea. Sunt putine filmele care respecta firul cartii, de obicei filmul ma dezamageste daca il vad dupa ce am citit cartea. daca il vad inainte si imi place, ma face sa citesc si cartea, clar. Imi inchipui ca datele pastrate despre pontificatul unei femei trebuie sa fi fost rase de pe fatza pamantului :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-abia dupa ce am deschis cartea, am vazut cat de mult o respecta filmul, oricum era reusit. Cat despre personajul istoric, da, a fost cu totul iesit din comun! Desi femei destepte care s-au deghizat in barbati au mai existat in istorie.

      Ștergere
  2. sunt sigura ca este o carte minunata , am vrut sa o caut odata si am uitat , bine ca mi-ai amintit !
    o sa fac si eu saptamana viitoare a 2-a recenzie !

    RăspundețiȘtergere
  3. Papesa Ioana era pe lista scurta a cartilor pe care voiam sa le citesc pentru vALLuntar, insa am dat prioritate altor doua carti. Recenzia ta mi-a amintit ca ar fi cazul sa o procur cat mai curand :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca n-ai lasat-o din mana inseamna ca te-a prins tare tare :) Ma bucur ca s-au inscris multi in aceasta campanie ;) devoratori de carti in serie :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Parca te si vad citind cu inversunare, dar adevarul e ca si eu cand ma cufund in poveste la fel fac, poate sa se arda si mancarea :)). Pacat ca nu stim ce s-a intamplat cu Ioana, ramane o enigma ca Otilia :)). Glumeam! Interesant romanul :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sorry ca am vazut asa tarziu ca ai scris recenzia!
    Romanul pare foarte interesant!
    La multi ani de 8 Martie si la mai multi pomisori!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am văzut şi eu un documenetar despre Papesa Ioana, un personaj foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai ales o carte fascinanta, superba. Eu am citit-o anul trecut, am ales cartea la inceputul campaniei Cartea calatoare, tot pe criteriul a ceva inedit, cum am facut si anul asta in cadrul vALLuntar si nu am regretat alegerea facuta. Povestea este foarte interesanta, nu doar pentru acets mit controversat, ci si din perspectiva lumii pe care o prezinta, secolele acelea nu-mi erau deloc cunoscute si am aflat multe lucruri despre societatea acelei vremi, despre mentalitati si tot ce insemna viata. Mi-a placut mult aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  9. Intra-devar, ai ales o carte foarte interesanta, iar detaliile pe care ni le-ai oferit m-au ajutat sa imi doresc sa o citesc si eu.
    Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Acelasi sentiment l-a trezit si in mine acest roman: inca un capitol, mai citesc inca o pagina si gata ... am terminat-o foarte repede si cu parere de rau ca s-a terminat.
    Un roman superb, in care datele istorice si religioase se impletesc interesant cu povestea de dragoste. M-a facut de asemenea sa exclam: "deci de asta au testul scaunului" (am vazut si eu un episod din serialul acela cu Jeremy Irons, Familia Borgia :)
    Ioana mi-a amintit un pic de Caris, un personaj din "World Without End" de Ken Follett (eu am vazut serialul, la carte nu am ajuns inca)
    Frumoasa recenzia ta, la multi copacei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesanta cartea. Mi-a placut mult si recenzia!!
    :D
    Spor la plantat copacei:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Am carticica asta, dar astept vacanta de vara, cand o sa stau la umbra, in gradina si s-o pot savura cu atentii si in detaliu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, trebuie citita fara graba, poti invata multe din paginile ei!

      Ștergere
  13. Imi place recenzia...subiectul cartii e interesant....mi-ar prinde bine o lectura despre o femeie care a reusit atunci cand viata era plina de pericole.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stii cat adevar si cata legenda este in acest personaj. Nu am vazut acel documentar :(
    Poate o sa par ignoranta dar nu mi s-a intamplat pana acum sa citesc despre acest personaj feminin ales in functia de papesa.
    Sper sa plantezi cu succes copacelul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pari ignoranta, pur si simplu e un personaj istoric foarte putin cunoscut. De-aceea zic ca am avut sansa sa vad intai filmul, apoi documentarul a fost o intamplare ca l-am prins!

      Ștergere
  15. hmmm imi place recenzia ta si implicit imi doresc sa citesc si cartea
    insa eu una nu cred ca as putea citit cartea dupa ce as fi vazut filmul, invers da! Asa ca prima data mai intai cartea si apoi filmul!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi-a placut FOARTE mult cartea asta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Si mie mi-a ramas in memorie ca o femie extraordinara. Cat despre epoca, mai ales asa cum apare in scena finala din film, cred ca la fel ca si la tine e cuvantul, salbatica.
    Interesanta carte ti-ai ales.

    RăspundețiȘtergere
  18. Tot ce pot să spun este wow! Nu mă aşteptam la o astfel de poveste. Ştiam ceva de ea, dar nu foarte multe, n-am văzut nici documentare, nimic. Nu ştiu cât din poveste e adevătrat, dar e cu adevărat impresionantă. O femeie din Evul Mediu ajunge să fie papă, când ele nu erau deloc respectate, asta face ca romanul să crească şi mai mult în ochii mei. Mereu mi-au plăcut personajele feminine puternice.

    RăspundețiȘtergere
  19. Îmi place că s-a făcut și film după carte. Văd că multă lume a scris despre romane istorice și încep să-mi placă tot mai mult și mie ...
    Spor la plantat copaci!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  20. atat de rar aud de o ecranizare fidela a unei carti... as citi cartea si de data aceasta spun ca as vedea si filmul :).

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.