Translate

joi, 13 februarie 2014

Tanjesc dupa un PlusConfort



Mi-am petrecut copilãria într-un bloc comunist de 4 etaje în care agentul termic circula cu parcimonie înainte de revoluţie, cã era austeritate, şi tot cu parcimonie şi dupã revoluţie cã se învechiserã instalaţiile între timp. A urmat epoca unei garsoniere de la ultimul etaj unde caloriferele se încãlzeau doar atunci când era cald şi afarã şi în fiecare searã fãceam aerisire, tragând apa cu un furtun în lighean, astfel încât sa se dezmorţeasca şi etajele de sub mine.

In ultimii ani m-am bucurat de proprietatea unui apartament la etajul 10 al unui bloc de 14 nivele, celebru în Ploieşti pentru faptul cã mult timp a fost cea mai înaltã clãdire din oraş.
Când am cumpãrat apartamentul ( era prin luna mai) eram conştientã de faptul cã una din camere este pe colţul blocului, dar nu mi-am imaginat ce reprezintã acest lucru pentru traiul de zi cu zi. Biiiig mistake! In noiembrie am început sã ne dãm seama…Chiar şi dupã ce ne-au dat drumul la cãldurã, am constatat cã mastodontul calorifer nu face faţã distracţiei atunci când vânturile de iarnã şuierã nãpraznic în jurul blocului. Blocul meu are un microclimat propriu, lejer montan, cu influenţe siberiene. Camera de pe colţ devine polarã...Intr-un an ne-au vizitat nişte prieteni peste weekend şi i-am culcat acolo...Noaptea s-au sculat şi s-au mutat în sufragerie iar a doua zi ea mi-a povestit cã a simţit cum îi îngheaţã capul. Mã rog, noi ne obişnuisem cu senzaţia. In fond, capul nu e un organ vital! Mai rãu a fost cu mucegaiul de pe colţ! A trebuit sã trag mobila şi sã spãl cu soluţii care ne-ar fi putut extermina şi pe noi, nu numai microorganismele în cauzã. In aceastã teribilã iarnã, balconul deschis dinspre est a fost înecat într-un strat gros de zãpadã. Obloanele de lemn de la uşa dormitorului au oferit o prea firavã protecţie, au sucombat eroic sub rafalele de vânt, s-au scorojit şi le-au îngheţat balamalele. Iar când a ieşit din nou soarele peste Gara de Sud şi s-a topit icebergul din balcon, mucegaiul a reînviat ca pasãrea Phoenix, dându-mi o lejerã durere de cap. De mult timp trebuia sã iau mãsuri serioase şi sã reamenjez aceastã zonã a casei dar, ştiţi cum e, întotdeauna apar probleme mai urgente de rezolvat. Din pãcate, tot amânând, camera devine din ce în ce mai inospitalierã, ca sã nu zic chiar periculoasã pentru sãnãtatea familiei. Acum, deja necesitã operaţie pe cord deschis şi un specialist de înaltã clasã. Mã gândesc sã apelez la plusconfort.ro , am auzit cã foloseşte cele mai moderne metode şi resusciteazã chiar şi cazurile aparent pierdute. Glumesc! Plus Confort este o firmã cu 10 de ani de experienţã în construcţii civile rezidenţiale şi nerezidenţiale, una dintre cele mai serioase în domeniu. Cum lucreazã, vedeţi în imagine!


Nu m-aş aventura sã preconizez cã îmi voi petrece toatã viaţa în acest apartament. Dacã la un moment dat voi vinde este evident cã îmbunãtãţirile aduse vor creşte preţul. A, da! Si ca sã vând îmi trebuie certificatul acela de performanţã energeticã. Hm! Problema devine serioasã. Iatã de ce este bine sã apelezi la cineva cu experienţã.
Ca sã pot recupera atmosfera caldã a camerei mele trebuie sã rezolv în primul rând amenajarea balconului. Geamurile termopane sunt evident soluţia care se impune pentru asigurarea confortului termic şi…fonic. Am uitat sã vã spun cã stau la doi paşi de cea mai circulatã garã din oraş şi cred cã şi din ţarã. Sã vedeţi când trec mãrfarele particularilor la ceas de noapte, ai senzaţia cã a început a treia conflagraţie mondialã şi ne bombardeazã din nou americanii, încercând sã-şi ia revanşa. Un termopan Rehau sau Gealan ar schimba radical situaţia. Linişte, zero precipitaţii în balcon şi extincţia mucegaiului ar fi rezultatele imediate. Ca sã nu mai spun cã aş scãpa de obloanele dãrãpãnate, aş avea luminã din belşug şi m-aş putea bucura de o tâmplãrie coloratã pe gustul meu. Pentru cã, la PlusConfort, poţi opta pentru o gamã largã de culori, un mahogany sau rustic oak ar mai înveseli cenuşiul betonului, dar şi moralul meu. Cireaşa de pe tort ar fi aplicarea unui sistem termoizolant de faţadã, cum este Baumit, pentru eliminarea punţilor termice şi îmbunãtãţirea climatului interior. Este un sistem performant cu agrement tehnic european, format din adeziv pentru şpaclu Baumit Duo Contact, plasã din fibrã de sticlã Baumit (Baumit TextilglasGitter), plãci din polistiren expandat de faţadã Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten), grund universal Baumit (Baumit Universal Grund) şi tencuiala Duo Top Baumit. Tencuiala aceasta mi-a atras atenţia deoarece este decorativã, pe bazã de rãşini sintetice, gata preparatã, în numeroase culori şi structuri. 
In concluzie, aş putea realiza astfel mai mult decât o simplã reabilitare termicã, aş face din balconul meu un spaţiu gen terasã, un loc unde sã-ţi facã plãcere sã ieşi şi sã admiri priveliştea, fãrã teama cã te zboarã vântul ca în “Vrãjitorul din Oz”.

7 comentarii:

  1. E mai greu iarna,dar din primavara pana toamna ai o priveliste pe cinste.Le rezolvi in timp si va fi bine. O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vorba politicienilor...iarna nu-i ca vara! Bani sa aveti si sanatate ca le rezolvati pas cu pas.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ştiam eu că suferinţele se metamorfozează, prin catarzis, in fericire. La tine constat şi ceva in plus:să provoci dorinţa mea de a calca pe toate linkurile găsite in text. Aşa că m-ai împins la reflexe mimetice de a dori polistiren şi plus confort, şi geamuri termopane şi o mutare la etajul 10, cu tot flori de "mucigai", Numai să am norocul firmei izbăvitoare. De aceea ,meriţi din plin dedicarea postării mele, de pe blogul de azi,cu numele păcătosului sfânt Valentin.Să fii fericită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o postare duuuulceee, am savurat-o ca pe o prajitura cu crema de cafea. Si crede-ma ca astea sunt preferatele mele.Multumesc!

      Ștergere
    2. Dacă te referi la "Afrodita-Oama noastră...", mă bucur de calificarea dată. Eu prefer prăjitura cu cremă de cafea!

      Ștergere
  4. Grea situatie! Am stat si eu intr-un apartament situat pe colt de bloc si tot... "siberian" era iarna. Si aceeasi problema cu mucegaiul pe la colturi. Intre timp m-am mutat, stau intre doua scari de bloc, deci nu am decat un perete la exterior, dar pe muchia exterioara a dormitorului tot imi apare putin mucegai, cu toata izolatia exterioara... Deh, ca la bloc pe la noi. Niciodata nu sunt toate bune, oricat te-ai stradui...
    Numai bine si un weekend frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cica la mucegai e de-ajuns sa speli cu inalbitor Ace, nu-ti trebuie produse speciale, eu o rezolv cu otet dar incerc si inalbitorul. Problema e diferenta de temperatura interior-exterior. Daca in camera ar fi suficient de cald n-ar aparea mucegaiul deci tot la reabilitare ajungem.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.