Translate

duminică, 7 decembrie 2014

Romanul s-a nascut inventator

Nu numai poet!
Romanul este polivalent. Mester in toate, nu apeleaza neaparat la altii pentru a-si rezolva problemele prin casa. Chiar daca lucrurile nu ies intotdeauna bine, romanul prefera sa incerce...O filozofie de viata ce caracterizeaza ambele sexe ale acestui popor.
As zice ca romanul are o minte scotocitoare. De aici pana la inovatie este un singur pas.
Cred ca ne-am obisnuit sa auzim despre romani cum castiga, an de an, premii pe la toate marile saloane de inventica din lume. Asta plus sportivii campioni plus elevii olimpici au devenit un fel de leitmotiv al stirilor, ne-am invatat sa primim cu tot mai multa detasare astfel de vesti. Ne-am blazat si ne-am imunizat la ideea ca avem minti stralucite, atat de dese sunt aceste reusite. Nu stim cum este sa ai un singur campion sau deloc, nu apreciem mostenirea acestui popor. Pacat! Paradoxal, în vremea comuniştilor, inventatorii erau la mai mare preţ, deşi ţara era condusã de oameni fãrã studii. Astãzi este exact pe dos. Oare de ce?  Bine ca exista oameni care incearca sa trezeasca aceasta mandrie si acest spirit!


 "PR3MIAZA INOVATIA ANULUI 2014" este initiativa companiei 3M, una dintre cele mai mari din lume, aflata de mai bine de 15 ani si in Romania, un proiect ambitios de recunoastere si promovare a inventicii romanesti. Campania este o gura de aer si o speranta pentru acesti oameni minunati. Daca ii cunoasteţi, povestiti-le, indemnati-i sa se inscrie in astfel de competitii, sa-si faca cunoscute realizarile. Nu-i ajutam doar laudandu-i! Au nevoie de sponsori si intreprinzatori capabili sa aprecieze potentialul economic al ideilor, sa-i sustina si sa-i promoveze. In acest an marele premiu este de 2000 de euro, destul de substantial as zice eu.

Sunt inscrisi 19 participanti, prezentarea lor o gasiti AICI . Bineinteles ca ar fi extrem de instructiv pentru voi sa cititi cu atentie in ce consta inovatia adusa de fiecare participant. Succes! Am incercat si eu, dar unele chestii sunt atat de tehnice, de subtile pentru mine, incat mi-a fost tare greu sa pricep ceva. Stiti care este problema de fapt? In ziua de astazi nu se mai inventeaza roata, sapunul si masina de scris, adica lucruri rudimentare, de baza. Nivelul de evolutie la care am ajuns si tehnologia pe care o folosim zi de zi fac ca obiectele sau schemele propuse sa depaseasca cu mult cunostintele noastre. Poate cei care sunt ingineri sau alt soi de specialisti sa priceapa cu adevarat importanta acestor inventii. Noi, cei mai putin familiarizati cu termenii in care sunt descrise inventiile, avem nevoie de o explicatie pe intelesul nostru, al publicului larg. 
Dar cum ne descurcam totusi? Ni se cere sa votam inventia anului 2014!
Am incercat sa discern in lista de inventii inscrise pe cea care mi se pare mai utila, cu mai mare aplicabilitate in practica, pe cea care va imbunatati efectiv ceva intr-un anume domeniu. Pfui, Doamne, dar destepti mai sunt oamenii astia! Greu de departajat, toate propunerile sunt extraordinare, ar insemna sa jignesc pe cineva spunand ca munca lui a fost in zadar. Dupa ceva documentare si recunoscandu-mi sincer limitele, am ales totusi o lucrare si anume:  INSTALATIE PENTRU AERAREA APELOR LA SUPRAFATA. Este inventia propusa de un colectiv de cercetatori din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, o solutie ce a obtinut medalia de aur si premiul special din partea Iranului la Salonul International de Inventii de la Geneva din acest an. Veti vedea ca premiul din partea Iranului, adica o tara ce se confrunta cu lipsa de apa, nu a fost intamplator.
Echipa:Giurma Ion, Antohi Constantin, Craciun Ioan și Telisca Marius

Trebuie sa recunosc ca alegerea mea a fost influentata de pregatirea pe care o am in domeniul stiintelor naturii si de faptul ca mi s-a parut o inventie ce rezolva un aspect problematic al resurselor de apa potabila de pe glob. Pe scurt, este vorba despre o instalatie ce functioneaza cu energie solara sau eoliana, si care poate combate eutrofizarea acumularilor de apa dulce. Suna pompos, nu? Va asigur ca este ceva extrem de simplu. In general, in lacurile de apa dulce, fie ca sunt lacuri de acumulare pentru alimentarea cu apa potabila sau bazine artificiale destinate cresterii pestelui, in sezonul cald apare pericolul dezvoltarii excesive a algelor albastre si verzi, adica eutrofizarea. Rezultatul? Scade concentratia de oxigen din apa, creste cantitatea de substante organice, vietuitoarele acvatice mor, apa nu mai este potabila. Dezastruos! Ei bine, aceasta instalatie are posibilitatea de a introduce in apa aer rece, aerosoli si ozon, combatand aceasta alterare a mediului acvatic. Acum intelegeti de ce a fost Iranul atat de interesat de inventie?
Acesta a fost votul meu, dat din inima, pentru o inventie ce rezolva o problema de mediu spinoasa in conditiile in care ne aflam in plin proces de incalzire globala si de rationalizare a resurselor de apa potabila. Romanii sunt maestrii in a rezolva simplu si cu resurse la indemana chestiuni esentiale. Si sunt sigura ca vor mai gasi ei solutii si pentru alte impasuri ale civilizatiei noastre.
Va invit sa sustineti si voi aceasta inventie, accesand primul link din articolul meu, este a treisprezecea pe lista care va va aparea. Dati click pe butonul din stanga pozei inventiei (am pus-o si eu mai sus ca sa o recunoasteti!), apoi va duceti la finalul listei si dati click pe butonul verde pentru a va inregistra votul. Si nu uitati sa va invitati prietenii sa participe la acest demers!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.