Translate

vineri, 13 martie 2015

Cuban cigarsPe  la 1717, cand regele Filip al V-lea punea un monopol pe tutunul cubanez, cultivatorii mult-ravnitei plante sud-americane au protestat vehement. Din pacate asta i-a costat viata, lectie grea pentru cei interesati de comertul cu tutun, asa ca oponentii oneroasei legi au tacut timp de fix 100 de ani, pana in 1817 cand un alt decret regal a ridicat monopolul, permitand Cubei sa reia exportul in celelalte tari. Dar numai tranzitand porturile spaniole. Ei, vedeti? Asa se tin lucrurile sub control.
Pe campurile de tutun nu au muncit niciodata sclavi. Sclavii erau buni pentru recoltele de sfecla de zahar si bumbac, dar plantele de tutun erau considerate prea delicate pentru a fi manipulate de acesti oropsiti ai sortii. Imigrantii din Insulele Canare au fost cei care au pus bazele unei noi “rase” – fermierii cubanezi. In anul 1859 erau in jur de 10 000 de plantatii de tutun in Cuba si 1300 de fabrici de tigari, dar secolul al XX-lea a inceput prost, tara fiind devastata de razboiul de independenta.

Tigarile cubaneze sunt cunoscute sub numele de “trabucuri” si nu cred ca exista cineva care sa nu le recunoasca, indiferent daca a tinut sau nu vreodata una in mana. Ce le face atat de celebre? Pentru cunoscatori aroma, pentru profani faptul ca atat de multe personalitati ale lumii le-au preferat, asociindu-si imaginea cu acestea.
In principiu, totul porneste de la conditiile de clima si sol in care este cultivat tutunul cubanez: apropierea de Tropicul Cancerului, proprietatile pamantului, umiditatea de 79%, o temperatura medie de 25 de grade Celsius… In concluzie vorbim despre cel mai bun tutun din lume!

Sursa: sliceofmit.wordpress.com
Frunzele de tutun sunt sortate in adaposturi speciale, de obicei de catre femei. A touch of a women este vitala in acest proces delicat. Sortatorii impart frunzele dupa marime si culoare, apoi aleg 20 de tipuri de frunze care vor deveni invelisul celebrelor Habanos.
Cea mai solicitanta slujba este a celui care face efectiv trabucul. El modeleaza un miez din mai multe sortimente de frunze, inmoaie invelisul, il ajusteaza cu un cutit si impacheteaza miezul. Habano este definitivat cu multa grija, este presat la capatul ce va intra in gura fumatorului si capetele sunt taiate intr-o ghilotina mica, obtinandu-se lungimea dorita. Urmeaza o alta etapa in care trabucurile, legate in pachete de 50 sunt plasate in camera vidate si afumate, apoi sunt lasate in dulapuri speciale pentru a se indeparta excesul de umiditate. Intr-un final, dupa o verificare a calitatii, o banda speciala este prinsa pe fiecare trabuc in parte.

Sursa: brandsinternational.ro
El Rey del Mundo, La Flor de Cano, La Gloria Cubana, Los Statos de Luxe, Romeo y Julieta, Montecristo, Guantanamera nu sunt replici din telenovele, sunt chiar numele ca o poezie date diferitelor sortimente de trabucuri, unele fiind celebre branduri havaneze.
Dupa cum stiti exista o problema cu exportul de trabucuri in Statele Unite ale Americii, marele vecin al arhipelagului cubanez a initiat un embargo comercial inca din 1962 cand Cuba comunista a nationalizat rafinariile de petrol ale Unchiului Sam fara preaviz sau compensatii!
In alte 120 de tari exportul trabucurilor cubaneze se efectueaza catre O SINGURA companie, in cadrul unei retele extrem de exclusivista.
Trebuie sa-i credem pe cuvant pe cei care au savurat si s-au indragostit de aromele subtile sau tari, robuste ale tutunului exotic, cu o istorie atat de agitata. Cei mai celebri au fost Che Guevara, Winston Churchill, Albert Einstein, Simon Bolivar, Groucho Marx sau in prezent Jack Nicholson, Jeremy Iron, Boris Becker.
Am vrut sa spun ceva cu toata aceasta poveste: ca in ciuda rolului pe care il joaca femeile in procesul de realizare a trabucurilor, cea mai populara imagine este cea a barbatului aflat intr-o clipa de ragaz, bucurandu-se de valatucii de fum ai unui Habano binemeritat. Trabucurile par sa fie preferate si de femeile cubaneze,  dar nu si de cele din restul lumii, atat de tare sunt asociate cu ideea de “manhood”, de barbat adult de la care te astepti sa manifeste hotarare si putere in actiunile sale. 
Ritualul fumarii unui trabuc este apanajul invingatorilor si orice barbat va visa la un asemenea moment, fie ca este consumator de tutun sau nu. Va tine trabucul intre degete, il va mirosi, se va lauda toata viata ca a experimentat aroma celebrelor Habanos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.