Translate

sâmbătă, 7 martie 2015

Rooibos

Este vorba despre o planta de provenienta sud-africana, importata si pe la noi sub forma de ceai.
Eu nu prea sunt adepta ceaiurilor, mai ales a celor medicinale. Vara nici nu ma ating de ele, in schimb, cum vine sezonul rece, trec rapid pe bauturi fierbinti. Dimineata, cand ajung inghetata la serviciu, nimic nu este mai inviorator decat o cana parfumata de ceai aburind. Am zis bine "parfumata". Nu ma ating de un ceai decat daca fac si aromaterapie, adica daca imi inunda narile cu o aroma ametitoare de...ceva. Orice, dar sa miroasa frumos.

Pe acest principiu, ceaiul autohton din sunatoare, galbenele si alte chestii terapeutice a fost exclus de pe lista mea de preferinte. Menta si musetelul le combin cu altele sau storc lamaie in ele. De obicei caut prin magazine amestecuri de fructe uscate, ultima data gasisem o combinatie de fructe cu rom, mmmm...o minunatie!


Dar am descoperit rooibosul. De fapt l-am descoperit acum cativa ani, de curand l-am redescoperit in niste amestecuri extrem de placute, in Kaufland.
Rooibosul este numit si ceaiul rosu african si inlocuieste cu brio ceaiul verde sau ceaiul negru, este mai putin tare, dar tot energizant, motiv pentru care nu prea este recomandat hipertensivilor. Planta in cauza se cultiva intr-o zona restransa pe continentul negru, in Muntii Cedarberg si are aspectul unui tufis, o leguminoasa de fel. Spre deosebire de ceaiul verde sau negru, rooibosul nu are asprime, nu simti gustul putin amar al celorlalte. Dar aduce toate beneficiile: imbunatateste circulatia sangelui, scade colesterolul, este antioxidant si mineralizant, are indulcitori naturali si poate fi utilizat in curele de slabire.

Cum spuneam, in Kaufland am vazut la raft pliculete de rooibos simplu,  cu miere si vanilie sau cu portocale si scortisoara, sub sigla firmei Dukat, la un pret in jur de 5 lei. L-am cumparat pe cel cu miere si vanilie si l-am baut cu cea mai mare satisfactie. Trebuie neaparat sa il incerc si pe cel cu portocale.
Iata cateva caracteristici ale acestui ceai:
1. Nu contine cafeina
2. Ajuta la absorbtia fierului
3. Amelioreaza problemele de piele
4. Contribuie la un somn odihnitor
Dupa cum vedeti, absenta cafeinei il face accesibil tuturor, cu moderatie in cazul hipertensivilor. Africanii obisnuiesc sa il consume si cu lapte, iar unii il recomanda chiar inainte de culcare din cauza efectelor calmante. Pana si bolnavii de pietre la rinichi il pot consuma, dat fiindca nu contine acid oxalic. Dar, ca in cazul oricarei infuzii de plante, se recomanda moderatie. Nu exagerati cu cantitatile, o cana pe zi este tocmai potrivita.

5 comentarii:

  1. Rooibos cu vanilie beau si eu la birou, dupa prima cafea...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i asa? Si eu tot dupa primele doua cani de cafea il beau, hi, hi.

      Ștergere
  2. Ma inscriu si eu in clubul celor care beau rooibos :)))
    Eu beau si ceai verde si vreau sa zic ca daca e preparat cum trebuie, adica temperatura de maxim 80 grade, infuzat maxim 4 min, nu trebuie sa aiba aroma amara.
    Prefer ceaiul verde la gust dar rooibosul e grozav seara ca nu are teina.

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa va spuneti parerea, cu umor, cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.