Translate

miercuri, 25 noiembrie 2015

Despre sens şi simplitate



Uneori, când mã nãpãdesc amintirile din copilãrie, stau şi mã întreb cum reuşea bunica sã gestioneze procesul preparãrii meselor zilnice astfel încât mâncarea sã iasã perfect, în condiţiile în care este atât de greu sã menţii un foc de lemne cu intensitate constantã într-o sobiţã cum era cea de la ţarã. Apoi îmi dau seama cã gãtitul îi lua câteva ore bune. Mare parte din zilele ei se scurgeau curãţând la zarzavaturi, amestecând în oale, pãzind cuptorul. Eram micã şi nu observam oboseala de pe chipul ei, nu mã întrebam niciodatã dacã nu cumva s-a sãturat de atâta muncã, de atâta timp pierdut cu lucruri pe care astãzi le faci cât ai bate din palme.

Acum un an, când a clacat maşina mea de spãlat, câteva zile am spãlat rufe  cu mâna şi m-am simţit ca şi cum m-aş fi întors în Evul Mediu, pierzând câte o jumãte de zi numai ca sa frec, sã clãtesc şi sã întind ţoale pe sârmã. Ca sã nu mai zic de efortul în sine de a manevra aşternuturi şi haine mai grele.
Câteodatã încerc sã mã imaginez din nou în acel decor rural, în acele vremuri simple, de data aceasta adult, trebãluind în jurul sobei, pe un ger de crapã pietrele sau frecând rufe, cu sãpunul, în lighean. Cine ar mai avea timp de citit cãrţi, de pictat sticle, de stat în faţa calculatorului, de scris pe blog? Aş pica probabil latã, în fiecare searã, de obosealã. Alerg dupã preţiosul timp pe care îl pot stoarce pentru mine şi recunosc cã tehnologia modernã a fãcut imposibilul pentru femeile din prezent, o revoluţie în viaţa personalã şi schimbarea statutului social. N-aş greşi prea mult spunând cã astãzi sunt ceea ce sunt şi datoritã inovaţiilor de tot soiul, cele fãrã de care viaţa ar continua sã fie o luptã. Nu afirm cã munca nu este înãlţãtoare, dar atunci când pot sã o reduc pentru a mã dedica unor ocupaţii mai spirituale, cred cã nu pãcãtuiesc prea tare.
De câţiva ani încoace, ideile mele cu privire la ceea ce trebuie sã existe într-o casã sau, mai bine zis, la ceea ce ne este folositor într-o casã, au suferit unele mutaţii esenţiale. Pe scurt, nu-mi mai place sã acumulez lucruri inutile, obiecte de decor absurde, mobile…Toate astea înseamnã pentru mine o degradare a calitãţii vieţii, deşi unii ar putea avea alte pãreri. Nu volumul de obiecte ne reprezintã, ci suma calitãţilor noastre ca oameni, ceea ce ştim sau învãţãm, talentele, hobby-urile, dorinţa de a experimenta. Pentru mine, o casã funcţionalã este aceea care se muleazã pe nevoile mele şi nu un spaţiu care mã solicitã încontinuu pentru a-l face locuibil. Sunt ferm convinsã cã strictul necesar de mobilã şi electrocasnice profesionale care sã-ţi uşureze treburile gospodãreşti reprezintã esenţialul pentru a avea satisfacţia unui trai simplu, dar cu sens.
Aţi fost vreodatã atenţi la cum îşi imagineazã regizorii decorurile din filmele science-fiction ? Spaţii minimaliste în care de-abia se ghiceşte prezenţa unei tehnologii super-avansate. Este realitatea viitorului, aceea în care vor trãi copiii noştri. O realitate în care ei vor avea timp sã se ocupe de propria dezvoltare spiritualã. Cu puţin efort de voinţã, puteţi avea la voi acasã o ambianţã similarã. 
Totul este sã ştii sã alegi aparatele (ajutoarele) de care vrei sã fii înconjurat. Spun asta deoarece obiceiul de a cumpara mult, ieftin şi prost este o altã tarã a societãţii în care trãim. Preferãm sã dãm bani puţini si sã tot aruncãm obiectele iute stricate, înlocuindu-le cu altele la fel de perisabile.
Am încercat ca, odatã îndepãrtat un aparat, sã caut într-un magazin online de electrocasnice şi sã aduc în casã ceva mai performant. 
 
M-am orientat spre firme vechi, cu tradiţie, din acelea care au avut curiozitatea sã asculte vocile cumpãrãtorilor şi nevoile lor, cele care au încercat sã acopere cererea publicului în cele mai neaşteptate direcţii, inovând continuu. Dar ştiţi ce am cãtutat cel mai mult? Acele aparate care nu au un manual de utilizare cât o cãrãmidã de groase, acele obiecte la care te uiţi şi îţi dai seama de modul de funcţionare fãrã sã ai pregãtire inginereascã, acele designuri care pot fi simple şi decorative în acelaşi timp, cu rezultate apropiate de ceea ce mi-am dorit. Sa inovezi pentru o viaţã mai bunã a devenit tradiţie pentru Philips şi este greu sã gãseşti un aspect în care aceastã firmã sã nu fi creat un aparat excepţional.
Asadar, iatã scenariul meu din viitor, acela pe care încerc sã-l construiesc de pe-acum…

Deschid ochii în aerul curat al dimineţii. Nu, nu am dormit cu geamurile deschise, este doar rezultatul funcţionãrii purificatoarelor de aer cu senzori instalate prin casã. Nici nu mai simt poluarea oraşului! Chiar dacã afarã miroase a sulf şi nu pot sã aerisesc, micile dispozitive mãsoarã calitatea aerului şi se declanşeazã pentru a-l curãţa de bacterii şi alergeni. Iarna, dacã mi se pare cã este prea uscat în camerã, pun în funcţiune şi umidificatorul cu tehnologie NanoCloud, o inovaţie ce absoarbe particulele mari din aer şi adaugã molecule de apã, fãrã sã formeze ceaţã. 


Sar din pat înaintea restului familiei. Am doar ceva mai mult de o orã la dispoziţie sã pregãtesc micul dejun şi sã plec spre serviciu. Incredibil, dar nu-mi trebuie decât câteva…butoane: unul de la storcãtorul Avance cu sistem inovator cu sitã inversã, unul de la cafetiera Thermos cu rezervor de 1,2 litri care va pãstra cafeaua fierbinte pentru mine şi soţul meu şi unul de la prãjitorul de pâine cu 7 setãri pentru orice fel de felie ţi-ai putea dori.

In timp ce aparatele « muncesc » pentru mine, mã reped la baie pentru toaleta de dimineaţã. Folosesc de ceva timp periuţa de dinţi SoniCare EasyClean din cauza nevoii de a-mi spãla dinţii cu mare atenţie, aşa cum mi-a recomandat stomatologul. Tehnologia inovatoare cu pulsaţii sonice ajunge în locurile care nu sunt accesibile unei periuţe clasice şi mai amelioreazã parodontoza mea. 


Altãdatã, când veneam de la serviciu, cel mai greu era sã gãsesc soluţii pentru o masã sãnãtoasã, uneori era un adevãrat stres. Asta pânã m-am sãturat şi am achiziţionat o maşinã de gãtit cu aburi Multicooker cu programe inteligente, funcţie de încãlzire 3D şi funcţie de pãstrare cald nutritiv a alimentelor pânã la 24 de ore. I-am gãsit o pereche, robotul de bucãtãrie Viva cu tehnologie PowerChop, cu performanţe superioare de tãiere şi astfel am scurtat timpul şi am îmbunãtãţit modul cum prepar supele, de exemplu.

Astãzi e zi de aspirat, dar nu-mi fac griji, e floare la ureche de când am un aspirator cu o ratã mare de aspirare a prafului pentru cã, la etajul 10 unde stau, curenţii de aer sunt puternici, iar curãţenia este o rutinã neîntreruptã. Ar însemna sã-mi pierd dupã-amiezele adunând la praf şi, mai ales, suportând consecinţele, adicã strãnutând din cauza alergiei. Tehnologia revoluţionarã AirFlowMax de la Philips, sistemul de filtre Hepa 13, Hepa AirSeal şi s-long bag Ultra Long Performance care reţin peste 99% din praf, inclusiv particulele fine, sunt exact ce îmi convine pentru a nu deveni sclava curãţeniei şi a alergiilor.


Nu-mi mai petrec demult serile chinuindu-mã sã calc rufe, deşi este o treabã tare nesuferitã şi am în sarcinã cãmãşile bãrbaţilor din familie. A fost suficient mai mult abur şi un timp mai mic consumat pentru producerea acestuia pentru a mã bucura mai ales de plãcerile unui sfârşit de sãptãmânã odihnitor. O staţie de cãlcat SpeedCare, cu rezervor de apã mai mare şi abur gata în douã minute a rezolvat şi acest calvar.

Iar atunci când vreau sã mã rãsfãţ, sã mã ocup puţin de îngrijirea mea personalã, folosesc VisaPure Essential, un dispozitiv cu o nouã tehnologie, DualMotion, de curãţare a tenului cu mişcare pulsantã verticalã. Scutesc câteva gesturi din rutina de searã, dar cu rezultate mult mai bune deoarece tenul meu aratã mult mai fin şi mai luminos ca de obicei.

Inchei ziua farã sã mã frãmânt pentru treburile de mâine. Stiu precis cã, indiferent ce aş avea de fãcut, undeva prin casã existã ajutorul potrivit.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.



6 comentarii:

  1. Mi-ai furat ideea!!! hehehe
    Frumos... asa m-as trezi si eu în fiecare dimineata. Poate, exact cum spuneai, vor avea parte macar copiii nostri de o viata mai linistita si în care sa foloseasca timpul mai mult pentru ei decât pentru treburile casnice.
    Succes, Crina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca toti vrem aceleasi lucruri de la tehnologie: sa ne scuteasca timp. Multumesc!

      Ștergere
  2. Si noi am dat navala peste cateva minuni...chiar daca-s de la concurenta ;)
    In weekend le punem la treaba :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ar trebui sa-mi updatez tehnologia de prin casa, prea au iesit multe chestii interesante pe piata.

      Ștergere
  3. Interesantă casă! Pentru consort nici o facilitate? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-am gasit un aparat smecher de ras, datr in rest poate sa se bucure de celelalte, nu?

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.