Translate

joi, 31 decembrie 2015

La multi ani! Sarbatorind prin munca...

Azi dimineata, in timp ce evaluam carnea de porc tocata pe care mi-a adus-o cineva de la tara, m-au lovit amintirile nostalgice... Cum mai petreceam noi o saptamana, cu mainile pana la cot in grasimea animalului sacrificat, fierband apa intruna ca sa curatam vasele si bucataria, cu picioarele inghetate de atata frecus afara unde clocoteau cazanele pe focul din curte. Cum mai dadeam la masina de tocat ca sa umplu kilometri de carnati si ma chinuiam sa indes amestecul de leber cu lingura si coseam toba cu maini inrosite de frig si soda caustica. Si cum mai mestecam incontinuu la sorici si jumari prajite, cu o pofta nebuna, mai mult din cauza dardaielilor decat din cauza foamei!

Aiurea! Sper ca nu credeti ca imi pare rau dupa zilele acelea glorioase... N-as mai face asta nici platita si nu-i inteleg pe urbanii care se ambitioneaza sa creasca sau sa cumpere porcul viu ca sa-l prepare cu manusitele lor. E drept ca "porcarii" ca cele produse in gospodarie nu gasesti in niciun magazin, dar eu am ales sa fiu odihnita de sarbatori si asta cu vreo 15 ani in urma.
M-am uitat la carnea tocata adusa de la tara. E prea grasa, asa ca al meu s-a dus si a luat niste carne de vita ca sa amestec si sa scot o placinta. Dap, am facut o compozitie cu ciupercute, ceapa verde si marar si am varat-o intre foi de aluat. Pe acelasi principiu urmeaza si placinta cu varza. Iar la cuptor mai dau si niste copane babane de gaina, tot de la tara.
N-as mai suporta sa mananc atata carne de porc, prefer sa cumpar cate putin din cele mai sanatoase. Sunt constienta ca la tara poate fi o optiune mai economica sa ai propriul animal, dar pe oraseni nu-i inteleg. Alegand sa cumperi gata preparat din magazin, sacrifici aromele, dar castigi timp liber. Si zau ca nu mai pun in balanta cele doua castiguri, nu-mi mai pasa atat de mult de gustul mancarii. Prefer categoric timpul pe care il capat sa fac ceea ce-mi doresc in aceste zile.
Voi incheia urandu-va sa va relaxati, sa va gasiti echilibrul si sa incepeti urmatorul an in forta, cu idei proapete si perspective placute. Iar pentru ca muzica contribuie substantial la buna-dispozitie, va recomand adolescentul de mai jos, Sawyer Fredericks, castigatorul din acest an al The Voice USA, un compozitor talentat, un baiat ce pare desprins din imaginile cu pionierii vestului salbatic.
LA MULTI ANI!


8 comentarii:

  1. La multi ani! :)sa fie fericiti si veselosi! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta era atunci.Nu faceam numai ce vroiam noi.Ai mei taiau cativa porci pe an si cum am scapat de-acasa,n-am vrut sa mai aud de asemenea exercitiu.Consuman si noi,dar moderat.Sunt pe peste, nu prea-mi place sa-l gatesc,dar...imi place sa-l mananc.Anul ce vine sa-ti aduca sanatate,realizari si bucurii alaturi de cei dragi! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Îți doresc Un An Nou minunat plin de bucurii,sănătate și fericire!
    LA MULȚI ANI,2016!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un An Nou cu sanatate si bucurii!

    Anul asta o macelarie ne-a scutit de munca la o jumatate de porc. Ne-am luat doar pentru carnati si inca ceva. Pretul per kilogram era la fel dar nu mai ramaneam cu multe oase.
    Carnea ne-au tocat-o tot ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un An Nou 2016 cu sanatate si numai bucurii :)!!
    Cel mai mult imi place Revelionul acasa, la "plapumioara" eventual :D.
    Anul acesta am plasat operatiunea sarmale datorita frigului de afara. Dupa ce am iesit seara sa il plimb pe Dodo, au trecut cateva ore pana sa ma dezghet putin... asadar am "huzurit" [in traducere dardait nitel].
    Mari pregatiri nu am facut - dupa cum spuneam ne bucuram maine de sarmalute, pentru ca de Craciun le-am sarit :))).
    La multi ani si sa ne citim cu drag si in anul care tocmai a inceput!
    Cu drag
    Rux

    RăspundețiȘtergere
  6. Carne tocata cumpar doar din magazin si numai amestec de porc cu vita.Imi place mai mult cea de vita ca nu e grasa.
    Mi-a trimis si mie soacra-mea niste carne de porc de la tara cu mai putina grasime pt fripturi.Eu,sotul si copilul nu prea mancam gras.Nu m-am chinuit prea tare cu carnita,am bagat-o la cuptor cu mult usturoi si vin si a iesit o minunatie.Cativa carnati de casa,caltabos si sorici mi-a trimis pt sotul meu ca eu nu mananc deloc.Caltabos nici atat nu mancam,nici pisica nu l-a mancat,l-am aruncat.
    Un an nou mai bun pentru tine si familia ta!

    RăspundețiȘtergere
  7. La mulți ani frumoși cu bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani! An Nou cu sanatate si numai bucurii! ☺

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.