Translate

duminică, 6 noiembrie 2016

Reguli pentru bautorii de ceai

In familia mea, asta insemnand si in bucata de viata copilarita la bunici, am auzit de nenumarate ori: "Ceaiul nu este bun nici in cizme". Habar n-am la ce se refera afirmatia sau de unde provine, dar este evident ca are rolul sa dispretuiasca acest obicei si, mai ales, bautura implicata.
Anii au trecut, eu m-am apucat de cafea ca, deh, daca nu ceai, atunci trebuia sa ma delectez cu ceva, si asa, incet, incet, am ajuns sa degust si ceaiul, mai ales in zilele geroase de iarna. De la simpla servire ocazionala am sfarsit prin a avea un ritual zilnic, cu ceaiuri parfumate, niciodata medicinale, desi, Dumnezeu stie, mi-ar fi de folos si o cura cu plante vindecatoare.
Bautura cu nenumarate valente benefice organismului isi are obarsia in orientul indepartat si, cum cei de pe acele meleaguri sunt recunoscuti pentru traditia milenara in practici sanatoase, banuiesc ca acesta este motivul pentru care prin secolul al XVII-lea obiceiul s-a raspandit in Europa, gratie imperialismului britanic. Englezii creasera un birou imperial care se ocupa de problema ceaiului si, in curand, toata lumea si-a dat seama ca nimic nu functioneaza mai bine in vremurile de restriste decat sa bei o cana energizanta de lichid fierbinte. Asta s-a vazut cel mai bine in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand insulele britanice erau izolate sub bombardamentele naziste. Astfel ca, in 1941, gratie indelungatei experiente in manipularea plantelor si prepararea ceaiului, s-a conturat un ghid pentru obtinerea unei bauturi de calitate.


Iata cateva reguli:
1. Nu pastrati niciodata ceaiul in apropierea altor alimente cu arome puternice, cum ar fi ceapa, branza, condimentele sau in apropierea locului unde depozitati sapun, parfum, cosmetice.
2. Tineti ceaiul departe de podea si de pereti.
3. Intotdeauna cumparati ceai de calitate. Veti cheltui mai multi bani, dar asta se va reflecta in experienta de a bea un ceai care va face placere cu adevarat si va relaxeaza.
4. Faceti ceaiul cu apa proaspata. Apa statuta da ceaiului gust de statut.
5. Incalziti ceasca inainte de a turna apa fierbinte in ea. Asta se refera la cei care fac ceaiul punand frunzulitele in apa fierbinte, in ceasca.


6. Fiti atenti la dozarea ceaiului, utilizati doar cantitatea recomandata pentru o ceasca sau cana.
7. Nu puneti ceai atunci cand apa nu este suficient de fierbinte sau prea fierbinte.
8. Infuzati ceaiul atat cat trebuie, 3-5 minute de obicei, dar unele ceaiuri pot necesita mai mult timp.
9. Utilizati ceai din portelan, ceramica sau inox pentru a bea ceaiul, evitati-le pe cele smaltuite sau din staniu.
10. Daca beti ceai cu lapte, nu adaugati laptele imediat.

6 comentarii:

  1. Utilă postare, nu ştiam multe lucruri enumerate de tine mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Până acum 2-3 ani n-am băut ceai decât ocazional dar de când am descoperit ceaiul verde cu diverse arome (ananas, mango, ghimbir etc) nu mai pot trăi fără el.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta postare. Doar cand fac ceai verde, am citit ca apa nu trebuie sa depaseasca 80 de grade. Ii deterioreaza gustul.
    Multumesc de info!
    Seara frumoasa si un ceai aromat!

    RăspundețiȘtergere
  4. bune sfaturi, nu prea tin cont, ce-i drept :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt mare amatoare de ceai, dar in anotimpul rece, consum mai mult ca de obicei. Week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.