Translate

sâmbătă, 5 mai 2012

Sora noastrã, Luna!


In weekendul acesta, mai precis sâmbãtã noaptea sau în primele ore ale duminicii, vom “beneficia” de o Super-lunã dar şi de ploaia de meteoriţi Eta Aquarid. Ar trebui sã fie un spectacol astronomic pe cinste dacã avem norocul sã nu fie înnorat aşa cum am pãţit-o la ultima eclipsã când am pândit degeaba cu aparatul de fotografiat. Pentru cei care nu ştiu despre ce e vorba, satelitul nostru cel de toate zilele se va afla la perigeu, o stare “naturalã” ca sã zic aşa în care distanţa faţã de Pãmânt este cea mai micã, adicã 356955 km (pe unele site-uri apare şi 356410), pe traiectoria elipticã descrisã de Lunã. Luminozitatea Lunii va fi însã amplificatã cu 30 % de faptul cã e şi în faza de Lunã plinã. De remarcat cã Super-luna va “masca” celãlalt fenomen şi anume ploaia de meteoriţi, aşa cã slabe speranţe sã le observãm pe amândouã fãrã niscaiva echipamente speciale.

PARANTEZA: ca sã recunoaşteţi în ce fazã este Luna, trebuie sã ştiţi cã existã o regulã: dacã are forma “C” este în descreştere şi invers, daca e în formã de “D” este în creştere.
Fenomenul a fost speculat în fel şi chip, Luna ne influenţeazã vieţile în feluri bãnuite şi nebãnuite, specia umanã a fãcut o oarecare obsesie pentru acest corp ceresc, dar nu fãrã motive. Luna are foarte multe mistere şi totul începe cu modul în care s-a format, nimeni n-a emis încã o teorie valabilã despre cum a ajuns dumneaei sã graviteze în jurul Pãmântului.
Deoarece în sistemul solar, sateliţii au dimensiuni mult mai mici decât planetele în jurul cãrora graviteazã, raportul între Pãmânt şi Lunã (4:1 în diametru) naşte multe semne de întrebare. Mulţi privesc tandemul Pãmânt-Lunã ca pe o planetã dublã. Luna nu se învârte în jurul Pãmântului, ci se roteşte împreunã cu acesta în jurul Soarelui! Pãreri şi pãreri…cert e cã vom avea o Lunã mult mai strãlucitoare decât de obicei, iar fenomenul va continua timp de 3 nopţi.
Toatã lumea se agitã, se emit ipoteze, perigeul lunar a coincis uneori cu producerea de cutremure, chestie combãtutã vehement de alţii, cu argumente la fel de puternice - şi apogeul a fost uneori la fel de nefast! Fiind un corp ceresc atât de mare şi de aproape de noi este inevitabilã atracţia exercitatã de acesta. Cum plãcile tectonice se plimbã pe o mare de lava, unii considerã cã acestea vor fi “mişcate” la propriu de atracţia lunarã, mai intensã zilele acestea. Daca banalele maree sunt rezultatul atracţiei lunare, iatã cã avem şi legãtura cu tsunamiul devastator din 10 ian.2005 (Indonezia şi Asia de Sud-est). Ca şi cu dezastrul din Japonia din 11.03.2011…ei, hai sã nu fim paranoici, ar însemna ca în fiecare lunã sã facem câte o crizã de isterie pe tema asta. Si-aşa s-au gãsit isteţi care sã prevadã deja un mare cutremur în sudul Oceanului Pacific pânã în iunie. Au şi ei Mãgurenii lor!
La televizor anunţã cã se mai stricã vremea dar de data asta nu trebuie sã ratez câteva fotografii, mai greu va fi sã mã scol la ora aia! Dacã reuşesc, vi le arãt şi vouã…
SFAT: uitaţi-vã la Lunã imediat când rãsare sau chiar înainte de a apune, când este foarte aproape de orizont, atunci se produce o iluzie opticã şi apare ca o lunã uriaşã, o imagine demnã de reţinut.
Mie îmi place sã mã uit spre cer, mã avantajeazã şi etajul la care stau. Vã recomand sã faceţi acelaşi exerciţiu din când în când, asta ne ajutã sã ne amintim cât de mici şi umili suntem în realitate.


3 comentarii:

  1. Si eu mi-am propus sa fiu pe faza cu Luna de data asta. La eclipsa de anul trecut am avut un aparat foto mai... micut. asa ca mi-a iesit o luna mica. Acum sotul meu a primit un aparat cu obiectiv, deci am asteptari mari.. :))
    Sper sa nu fie cerul innorat si sa ma pot catara undeva sus. pe un bloc, pe un deal...

    Nu stiu de ce credeam ca tu stai la casa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei bine stau la etajul 10, intr-un bloc de 14 etaje si aproape nimic nu imi blocheaza perspectiva, vad muntii departe in dreapta si starea vremii adica toate fronturile atmosferice care ne bantuie...cand sunt furtunile acelea formidabile, vad niste fulgere ca un spectacol iar blocul meu are propriul microclimat. E unul dintre putinele avantaje ale traiului la asemenea inaltime.

    RăspundețiȘtergere
  3. La zeceee. ce frumooos.
    Eu cel mai sus am stat la 8. ultimul etaj. cand ploua afara, ploua si prin geam la noi :)
    izolatia era proasta, liftul mergea pana la 7 :) dar panorama era superba. mai ales fulgerele. si accidentele de masini :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.