Titlul de mai sus
spune multe şi este al unei cărţi scrise de Radu Anton-Roman, apărută la
Editura Paideia în 2008 şi vândută cu ziarul România Liberă.
Pe Radu
Anton-Roman îl cunoaşteţi, bănuiesc, cu toţii, pentru că a fost o vreme când
prezenta la tv, într-o manieră erudită şi fermecătoare, o emisiune gastronomică
(Bucatăria lui Radu). Din păcate acest grozav jurnalist şi specialist, printre
multe altele, şi în istoria bucatelor, nu mai este printre noi, cred că îi
încântă pe îngeri cu vorbele sale ademenitoare despre ştiinţa preparării şi
degustării mâncărurilor.
Cartea are
subtitlul « Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti » şi este un
excelent periplu printre preparatele tradiţionale de la noi, o superbă
demonstraţie de talent scriitoricesc şi umor al autorului şi o teribilă osândă
pentru cititori ! Asta pentru că pe tot parcursul lecturii îţi plouă în
gură la propriu, citeşti cu ochii bulbucaţi cele mai inedite şi vechi reţete
româneşti iar vorbele lui Radu Anton-Roman aduc din negura amintirilor, la
viaţă, cele mai grozave scene, obiceiuri, moduri de a găti româneşte.
Chestie
de care ar trebui să fim mândri, patriotismul culinar este un sentiment la care
ne îndeamnă în permanenţă autorul. Cartea este un demers complex, o culegere de
scrieri vechi, de mărturii şi panseuri, de proverbe, ziceri şi superstiţii
despre mâncare, scoase din anonimat sau citate din oameni celebri. Practic
tradiţiile culinare înseamnă şi un pic de istorie, toate se leagă armonios şi
autorul stăpâneşte perfect arta acestei prezentări.
Am vrut să vă
prezint o reţetă din carte, a fost cumplit de greu să mă hotărăsc la ceva, dar
pâna la urmă m-am oprit la capitolul « Arta murăturilor-Curs liber şi
acrişor » la care salivaţia mea s-a accentuat lejer. Deci iata reţeta
de...
Mere moldoveneşti (necenzurată şi nemodificată de mine, exact cu
vorbele autorului)
- mere din livadă sau pădureţe, cât primeşte
putineiul
- frunze de vişin, stejar şi coacăz negru
(complicaţi răzeşii !)
- crenguţe cimbru şi busuioc
- tărâţe de grâu
- sare
- slatină
- făină bună
- apă caldă
Se potrivesc merele în putinei, straturi-straturi
presărate cu frunze şi crenguţe. O dată plin butoiul se căpăcesc merele cu o
lespede subţire de cremene. La 10 litri apă călduţă se pun : 1 chil de
tărâţe, 2-3 linguri de făină, 10 linguri sare – după ce se amestecă bine se
lasa să se limpezească şi se toarnă peste mere.
Ce ar mai fi de
zis ?
Radu Anton-Roman
s-a stins din viaţă în 2005, dar poveştile sale gastronomice minunate au rămas
în mai multe lucrări dintre care « Savoureuse Roumanie », din 2004, are
meritul de a fi prezentat şi deschis apetitul francezilor pentru bucătăria şi
tradiţia românească. Istoria românilor este cu adevărat şi o istorie a
nemaipomenitelor mâncăruri româneşti.
Eu sunt innebunita dupa gatit si carti de bucate. Detin cateva, dar nu as refuza-o pe aceasta. Ma uitam la emisiunile lui Radu Anton-Roman, invatacel ii era Busu... Nu pot sa cred ca au trecut 7 ani, asa imi dau si eu seama ca am imbatranit...
RăspundețiȘtergereeu urasc gatitul dar ma uit la emisiunile de profil...si salivez la greu!
Ștergere:)) Asta e masochism curat! Si eu fac la fel, doar ca am noroc ca imi trece rapid mancand ce am :)
Ștergere