Translate

duminică, 30 noiembrie 2014

Ochi in intuneric

In ultimii ani s-a tot vorbit ca in civilizata Europa natalitatea este in scadere, populatia imbatraneste, cuplurile hotarasc tot mai greu sa aiba un copil... Motiv pentru care generatiile de maine par sa se imputineze. Motiv pentru care toate guvernele incearca pe orice cale sa incurajeze familiile sa aiba copii. Va imaginati un continent geriatric pe care locuiesc din ce in ce mai putini adulti in putere, capabili sa duca o economie in spate? O adevarata catastrofa daca lucrurile iau o asemenea turnura!
In timp ce DINCOLO copiii sunt priviti ca bunul cel mai de pret, indiferent din ce mediu provin, pe la noi se merge pe contrasens. Unul dintre lucrurile care m-au facut sa renunt la vizionarea stirilor a fost tocmai prezentarea cazurilor de neglijenta si abuz la care sunt supusi copiii atat de catre familii, cat si de catre societate. I-am blestemat pe cei de la stiri pentru enormitatile pe care ni le vara pe gat, dar, pe de alta parte, am recunoscut faptul ca astfel de povesti trebuie cunoscute de public, altminteri nimic nu s-ar mai schimba in tara asta.
Ca un pui de om are ghinionul sa se nasca intr-o familie care nu-l merita, nu-l doreste sau nu-i pasa de el, o numim "soarta", dar cand puiul cel neajutorat este ranit din inconstienta unor persoane puse de societate tocmai ca sa-l apere spunem ca este neglijenta, malpraxis si foarte rar omor. Ne ferim sa punem etichete prea dure deoarece, nu-i asa?, a gresi este omeneste, iar cei care gresesc sunt uneori taman specialistii care ar trebui sa-si cunoasca meseria.
Ei bine, eu nu sunt chiar atat de indulgenta. Pe vremea comunistilor existau anumite fapte incadrate din punct de vedere juridic ca "subminarea statului". Era foarte grav. Pedepsele erau extrem de aspre. Sa subminezi statul insemna sa-i ataci temelia, sa atentezi la integritatea lui, sa lovesti in viitorul lui. Asta te transforma in tradator, ceva mai rau nici ca putea exista. Vi se pare ca se exagera? Daca eu am vazut in ultimii ani atatea cazuri de copii decedati in conditii absolut stupide, de multe ori din erori medicale, vi s-ar parea exagerat sa spun ca oamenii care au gresit au subminat viitorul acestui stat? Nici nu mai pun la socoteala durerea familiilor, vorbesc doar de generatia de maine care este compromisa.
Dar, stati, ca n-am pomenit inca de ceilalti, copiii care raman cu tare de pe urma asa-ziselor "tratamente" medicale... Copiii mutilati de lipsa de suflet a unui sistem prost gandit si abrutizat de cate drame a trait sau a generat sunt victimele inocente pentru care se da o lupta disperata. Familiile lupta sa indrepte greselile care nu ar fi trebuit sa se intample niciodata daca semenii nostri ar fi avut, nu pregatire in plus, ca asta o au, ci o farama de implicare, suflet sau atentie. Nici o greseala in profesia de medic nu mi se pare mai grava decat cea produsa din lipsa de suflet, din blazare, din....Dumnezeu cu mila!
Si iata ca avem niste copii mutilati de sistem. Ce se intampla mai departe? Parintii se zbat sa gaseasca o iesire, ma indoiesc ca statul contribuie substantial la o rezolvare. De cele mai multe ori sa apeleze la o asociatie neguvernamentala este solutia cea mai eficienta. Cred ca ati observat ca am pe blog, de ceva timp, sigla "Salveaza o inima". Este o asociatie ce are deja la activ 14 campanii umanitare incheiate si alte 10 aflate in desfasurare. Pe ordinea lor de zi este un caz care se leaga de toata pledoaria pe care am tinut-o mai sus, este vorba despre gemenii Yanis si Rares.

Nascuti prematur, cei doi copii au stat, bineinteles, in incubator in primele zile de viata. Ce se putea intampla rau cand erau inconjurati de specialisti, in spital? Pai, numai in tara asta se putea intampla totusi ceva, in ciuda tuturor prognozelor. Ochii lor nu au fost protejati, iar caldura crescuta din incubator le-a ars retina, generand o trauma cu nume alambicat dar, pe scurt, orbire.
Si acum, ce-ati zice daca medicul care a avut in grija copiii ar fi acuzat de "subminarea statului"? Pentru ca a distrus sperantele unei familii, doi viitori adulti, si a provocat mobilizarea de resurse umane si financiare semnificative pentru a se salva ce se mai poate. Unul dintre gemeni, Rares, vede cu ochiul drept, dar Yanis este un caz mai disperat, are nevoie de o operatie in America, in maxim doua luni, la un cost total de 60.000 euro. Acum, sincer, daca v-ati afla in fata unei asemenea alternative, incotro ati apuca-o?

Asociatia "Salveaza o inima" are experienta cazurilor disperate si incearca sa atraga fondurile printr-un sistem mai altfel. Si-a creat o platforma de donatii online unde,  pentru fiecare donatie de minim 10 lei, fiecare donator primeste reduceri intre 2.5%-15% la 16 magazine online.
Discountul se aplica indiferent de promotiile aflate in magazin! Voucherul poate fi folosit doar o singură dată pe un magazin partener. Dar poate fi folosit în același timp la toate magazinele partenere. Voucherul are valabilitate 5 zile.
Magazinele partenere sunt:
Luxury Grooming (http://www.barbierit.ro) -10%
Columbia Fresh (http://www.columbiafresh.ro)- 5%
Baby Dreams (http://www.babydreams.ro) -10%
DM Kids (https://www.dmkids.ro) – 5%
Wonder Baby (http://www.wonderbaby.ro) -15%
Mesterel (http://www.mesterel.eu) -10%
Bebebliss (http://www.bebebliss.ro) -5%
Chic a Porter (http://www.chicaporter.ro) -10%
Superbebe Shop (http://www.superbebeshop.ro) -10%
Pantofiorul Fermecat (http://www.pantofiorulfermecat.ro) -10%
Cali Shop (http://www.calivita.tuningland.ro) -2.5%
Eu Bio (http://www.eubio.ro) -10%
Ibijuterii (http://www.ibijuterii.ro) -10%
Joy Joy (http://www.joyjoy.ro) -15%
Butonii (http://butonii.ro/xcart/)- 10%
Decorativ Art (http://decorativ-art.ro) -20%

Desi o donatie vine din suflet, aveti astfel si mica satisfactie de a primi ceva in schimb. Daca preferati metoda clasica, donatia se poate face in conturile:

RO14RNCB0047127259210004 (Ron),
RO68RNCB0047127259210002 (Euro),
RO41RNCB0047127259210003 (USD),
Cod SWIFT: RNCBROBU
COD BIC:RNCB
deschise la BCR Sucursala Trusești (județul Botoșani).
Titular cont Lionte Flavia, telefon 0760.517.890-mama gemenilor

Timpul este cel mai mare dusman in acest moment. Yanis si Rares au deja varsta de 1,6 ani. La 8 luni vederea unui bebelus este definitiv formata, la fel de complexa ca a unui adult. Acest simt ar fi trebuit sa joace deja un rol major in invatare, in recunoasterea fetelor, obiectelor, culorilor, formelor la cei doi gemeni. Mai important, vazul contribuie la formarea personalitatii copilului, este cordonul de legatura intre el si persoanele din jur pana reuseste sa vorbeasca.
Dar ei inca asteapta miracolul!
Mai sunt 30 de zile si 50.000 RON de strans. 

2 comentarii:

  1. Sper sa se stranga banii, o sa vorbesc si eu cu sotul sa vedem cat putem sa donam. Apropo, de erori medicale, stiu o fata de varsta mea care spunea vreo 5-6 cuvinte la un an si care deja mergea, iar din cauza medicului de familie care i-a facut un vaccin desi era racita, a ajuns o leguma. Desi parintii ei au o multime de bani, nu se poate face nimic pentru ea :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Of, cand aud astfel de cazuri, ma intristeaza teribil. Si eu evit sa ma uit la stiri pt ca arata tot felul de atrocitati. Sa speram ca oameni cu suflet mare fac ceva pentru ei!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.