Translate

miercuri, 26 noiembrie 2014

Top five...retete pentru diabetici. Si o provocare!

CUVANT INAINTE
Aseara, al meu consort a venit din magazin cu o ciocolata. Nu este vreo noutate. Ciocolata ajunge in fiecare zi la noi in casa si, de fiecare data, se da o mica batalie in familie, intre mine si pusti, pentru acest dulce. Daca va imaginati ca, fiind o mama dedicata, ii cedez odraslei o portie mai mare, va inselati amarnic. Chestia cu devotiunea este fumata, mai ales ca pe copil ciocolata il agita, ii strica dintii si il umple de bube. Hi, hi, glumesc! Sau nu?
Intr-un final apoteotic eu ma aleg cu bucata mai reprezentativa pe principiul ca sunt mai inalta si mai puternica, asa ca imi fac partea. Nici o smiorcaiala ipocrita nu ma misca, pustiul trebuie sa se multumeasca cu ce ii pica. Iar glumesc. Adevarul este ca nu vreau sa ajunga asa cum sunt eu, o ahtiata dupa dulciuri. Cand va fi adult, va fi liber sa aleaga, dar deocamdata incercam sa-l ferim de excese. Plus ca nu am putut sa-i ofer o mostenire genetica prea stralucita, n-am o sanatate buna, iar din ceea ce vad la parintii mei ma pandesc tot felul de riscuri- boli de inima, de rinichi, metabolice, endocrine.

In ciuda faptului ca tatal meu este diabetic de grad II, eu am glicemia invers, prea mica. Deocamdata. Dar va pot spune cu mana pe inima ca o glicemie care se prabuseste sub limita minima este la fel de periculoasa ca una care sare parleazul. Sa nu va imaginati ca, daca mananc o ciocolata atunci cand ma simt rau, imi revin si sunt ca un fluturas. Nici vorba! Starea de dupa continua sa fie tulbure, uneori apar durerile de cap, ametelile. Ca si in cazul unei glicemii exagerate, solutia nu este sa suprimi total unele alimente sau sa ingurgitezi zahar cu lingurita, ci sa stii sa mentii un echilibru. Tatal meu isi controleaza diabetul strict prin alimentatie si reuseste cu brio sa se simta bine. Bineinteles ca are o pofta turbata de dulciuri, dar, asa cum am spus, nu le-a scos definitiv de pe lista.
Cateodata stau si ma gandesc cum de nu sunt oamenii acestia, adica diabeticii, complet deprimati? Mie personal, daca mi-ar inmana cineva o lista (luuuunga) de alimente interzise, cum sunt cartofii, orezul, dulciurile, sunculita, painea, fasolea, mazarea, pastele, as claca nervos si m-as intreba: "Bun, si-atunci ce-mi ramane de mancat?!!!". Mai mult! Cineva care trebuie sa tina un regim atat de limitativ se va lovi si de costul ridicat al produselor speciale. Daca ati fost atenti prin magazine, ati vazut ce pret au alimentele dietetice. Una peste alta poti sa innebunesti nu numai din cauza frustrarilor, dar si din cauza cheltuielilor. Diabetul este o boala costisitoare!
Si totusi...In loc sa dispere, un diabetic se poate informa. Alegerile privind retetele ce se pot prepara nu sunt chiar atat de restranse ca numar, iar ingredientele nu sunt chiar exotice si greu de procurat.

PROVOCAREA
Deoarece vine o perioada infernala pentru cei care tin diete tot felul, adica sarbatorile de iarna cu toata cohorta de mancaruri grele, satioase, nesanatoase, va invit la un demers. Acela de a cauta impreuna cu mine retete apetisante sau doar sugestii pentru cei bolnavi de diabet. Faceti-mi pe plac si haideti sa cream un TOP FIVE al preparatelor pe care le-ar putea servi acesti oameni. Principiul de baza este: cat mai putin zahar, carbohidrati si grasimi, retete accesibile, low-cost, usor de preparat. Nici indulcitorii nu sunt super-OK, asa ca ideile de a-i inlocui cu altceva sunt binevenite.

ALEGERILE MELE
Daca stai sa te gandesti, oricine vrea sa slabeasca sau sa traiasca echilibrat, poate tine un astfel de regim alimentar. Cheia sunt portiile rezonabile, nu excesele de tot felul. Singura recomandare pe care as face-o este de a inlocui uleiul obisnuit cu ulei de masline. De fapt este aproape obligatoriu...La fel ca suprimarea zaharului rafinat. Puteti sa folositi zahar brun in cantitati mici.
Am ales sa va prezint ceea ce poate fi un excelent menu pentru cineva care sufera de diabet.
Supa crema de dovleac
Dovleacul este sarac in carbohidrati si bogat in vitamina A si fibre.
Luati doua linguri de ulei de masline si incingeti-l in oala de supa. Adaugati usturoi, morcov, ceapa, dovleac placintar, toate tocate marunt si caliti cateva minute. Adaugati apa, piper si chimen si fierbeti legumele. Lasati supa sa se raceasca, scoateti legumele si maruntiti-le in blender. Sau folositi o ustensila de facut piureul.
Pui cu ciuperci si otet balsamic
Pieptii de pui (sau curcan) se bat cu satarul si se dau prin putina faina. Se incinge ulei de masline in tigaie si se parpalesc pieptii pe ambele parti. Se topeste margarina cu continut scazut de grasime intr-un vas, se adauga ciuperci feliate si piper, se lasa sa fiarba cinci minute, apoi se adauga otet balsamic si se fierbe in continuare pana scade. Se toarna peste pieptii de pui.
Piure de cartofi cu ierburi aromate si ulei de masline
Cartofii nu sunt nesanatosi daca folositi anumite ingrediente. Inainte de a-i pasa adaugati un sfert de ceasca de suc de lamaie, putin oregano si doua linguri de ulei de masline extra-virgin.
Salata cu portocale
Pe o farfurie plata aranjati salata taiata mare, deasupra morcov in fasii subtiri, usturoi taiat si felii de portocale. Amestecati o vinegreta din suc de portocale si de lamaie, miere, mustar si adaugati incet ulei de masline, apoi stropiti salata cu acest dressing.
Mousse de ciocolata si iaurt grecesc
Topiti ciocolata neagra, fara zahar, in bain-marie sau la microunde. Puneti doua cesti de iaurt grecesc intr-un bol si bateti cu telul sau cu mixerul pana ajunge spumos. Adaugati indulcitor, vanilie, lapte degresat si amestecati. Adaugati ciocolata topita si amestecati din nou. Puneti in pahare si ornati cu frisca.

Acestea fiind zise, va astept cu sugestii, nu este obligatoriu sa fie o reteta in toata regula, spuneti-mi o combinatie de alimente care stiti sau doar presupuneti ca merge pentru diabetici. Nu de alta, dar si ai mei au ramas in pana de idei de sarbatori...

12 comentarii:

  1. De un an m-am inregistrat si eu la 'diabetici',dar ma chinui de 10-15 ani cu regim,insa nu a mers.De cand iau medicamente ,cu acelasi regim am reusit sa slabesc progresiv,destul de mult.Deci nu e regula ,cu regim si alimentatie eu nu am reusit sa tin sub control limita glicemica.Uleiul incins,chiar de masline nu e bun.Pentru prajit ,trebuie unul cu un punct termic de prajire ,care sa reziste peste 250 de grade,dar e cam scump.E complicat si obositor cu un regim,indiferent care ar fi el.Eu iti doresc multa sanatate si familiei la fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca tatal meu este un norocos, nu mai zic ca mai "scapa" si la cele interzise, mai ales de sarbatori. Cat despre uleiul de masline, stiu ca nu se foloseste incins, ideea este ca timpul de prajire sa fie foarte scurt. La reteta cu piept de pui tocmai de aceea se bat ca sa fie subtiri si sa se faca repede. Se poate utiliza o tigaie din aceea ceramica in care pui doar o picatura de ulei. Un wok este foarte bun la casa omului!

      Ștergere
  2. Îmi place dovleacul gătit în orice fel! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mama mea are diabet si stiu cum este, mi se pare totusi o enigma cum mama mea stie cat sa manance, cat sa mai manance, ce sa mai manance ca sa aiba glicemia normala. E o boala grea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate nu prea te pot ajuta cu retete ! Dar cred ca daca dai cautare pe "gogule"gasesti retete destule! Te orientezi si dupa experienta ta de gatit! Stiu ca la diabet trebuie sa tii cont de gramaje si ai tot felul de restrictii. Offf...
    Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred ca alimentatia trebuie schimbata, cunosc persoane care sunt diabetice si mananca normal, doar ca, in unele cazuri, schimba zaharul cu ceva indulcitor. Interesant articolul, din pacate provocarea pentru mine nu prea e ok, nu cunosc retete.

    RăspundețiȘtergere
  6. BUDINCA DIETETICA, LA CUPTOR

    Ingrediente
    2 lingurite amidon, 400g cirese fara samburi, 1/2 lingurita faina , 3 linguri zahar sau indulcitor, 2 galbenusuri, 2 oua, 1 pastaie vanilie, 480ml lapte degresat, 1 lingura zahar brun

    Metoda de preparare


    Incalzeste laptele cu miezul de la pastaia de vanilie pe foc mediu pana aproape sa dea in clocot. Ia de pe foc si lasa sa se raceasca, acoperit cu un capac, timp de 15 minute.

    Incinge cuptorul al 160C.

    Mixeaza ouale, galbenusurile, indulcitorul si faina intr-un bol. Pune din nou laptele pe foc, iar atunci cand incepe sa fiarba, toarna-l incet peste ouale batute, continuand sa amesteci. Strecoara crema obtinuta in 6 forme de copt din ceramica, unse cu ulei sau unt.

    Pune formele intr-o tava mai mare umpluta cu apa, astfel incat sa ajunga pana la jumatatea formelor. Coace timp de 30-35 de minute pana cand budinca se intareste, dar daca misti vasul are consistenta unui jeleu.

    Scoate budincile sa se raceasca si tine-le la frigider pana in momentul servirii.

    Pentru sos pune o lingura de zahar si 6 linguri de apa intr-o oala la foc mediu, pana cand zaharul se dizolva. Lasa amestecul sa fiarba, redu focul si adauga ciresele. Acopera si lasa ciresele sa fiarba la foc mic 4-5 minute. Scoate ciresele intr-un bol si in lichidul din oala adauga 1 lingurita de amidon. Lasa amestcul sa fiarba un minut pana cand se ingroasa. Pune inapoi ciresele in oala.

    Serveste budincile reci cu sos cald de cirese.


    RăspundețiȘtergere
  7. Din experiența mea de diabetic cu state vechi...

    1-Budincă din morcovi și brânză de vacă
    Ingrediente -150 g morcovi, 15 g unt, 30 g smântână, 50 g lapte,50 g brânză de vacă, 1 ou, 5 g tărâțe de grâu, zaharină după gust.
    Morcovii se curăță, se spală, se rad pe răzătoarea mică, se acoperă cu apă și se lasă
    astfel timp de o oră. Se scurge toată apa, se pune alta proaspătă și se lasă încă o oră. După aceasta se strecoară, se storc bine în sită,și se prăjesc înăbușit cu 10 g de unt, până ce sunt gata.Se lasă să se răcească puțin morcovii, se amestecă cu laptele, gălbenușul, cu brânza dată prin sită, spuma de albuș și zaharină.Se așează în forma unsă cu unt și presărată cu tărâțe și se coace la cuptor. Se servește cu smântână.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.