Translate

miercuri, 19 noiembrie 2014

Un tutorial fara pretentii

N-am pretentia ca ma pricep sa realizez tutoriale sau ca ii pot invata pe altii ceea ce practic eu. Raman la parerea ca fiecare poate invata singur daca este destul de rabdator sa-si caute informatiile si sa exerseze. Adica sa invete din propriile greseli. Dar pentru ca am fost intrebata ce inseamna tehnica servetelului si cum se decoreaza farfuriile pe spate, mi-am adus aminte ca am in calculator o suita de fotografii realizate candva cu intentia de a participa la un concurs de profil. La concurs n-am participat, asa ca profit si vi le arat voua, cu explicatiile de rigoare, poate va deschid apetitul pentru decoupage.

Materiale: platou de sticla transparenta (obligatoriu!), pensule potrivite, culori acrilice, adeziv pentru decoupage, lac final


Se decupeaza servetelul in functie de ceea ce vrem sa realizam, se desprinde si se pastreaza primul strat, cel cu modelul. Daca avem servetel intr-un singur strat il folosim ca atare.


Se intoarce platoul (farfuria) cu fundul in sus si se lipesc bucatile de servetel cu fata in jos pe sticla, astfel incat modelul se va vedea pe fata platoului, prin sticla transparenta. Se intinde bine adezivul pentru ca sub servetel sa nu existe bule de aer, incercati sa nu faceti cute. Lasati sa se usuce perfect dupa lipire, apoi mai dati un strat de adeziv pe deasupra ca sa izolati bine servetelul.


Dupa ce s-a uscat bine de tot si al doilea strat de adeziv, luati o pensula cu varful mai subtire si aplicati grund alb, cu mare grija, astfel incat sa umpleti strict modelul servetelului. Incercati sa nu dati cu grund pe sticla, mai bine lasati neacoperit un mm de la marginea hartiei.

Etapa de mai sus este obligatorie atunci cand intentionati sa realizati un fundal contrastant cu modelul, in cazul meu am ales negru. Daca as aplica culoare neagra direct pe servetel, aceasta s-ar vedea prin hartia subtire si as strica tot modelul. Dupa uscarea grundului am realizat cateva efecte in jurul florilor, folosind argintiu si arabescuri cu contur alb perlat. Am asteptat sa se usuce si aceste culori, apoi am aplicat fondul negru. Stratul final l-am dat cu o culoare acrilica roz, asortata modelului cu trandafiri.

Trebuie sa retineti ca este foarte important sa lasati sa se usuce perfect fiecare strat in parte. Culorile folosite sunt acrilice, asadar acestea devin rezistente la apa dupa uscare. Daca sunt inca umede se vor amesteca intre ele pe masura ce le aplicati sau se vor lua pe pensula si veti strica toata munca. Rabdarea este cheia. Daca va grabiti, puteti folosi foenul, dar nu la temperaturi ridicate.
Decorarea se va finaliza obligatoriu cu un strat de lac pe baza de solvent, astfel incat platoul va putea fi utilizat la masa si apoi spalat.
Si iata rezultatul...


11 comentarii:

  1. Wow ce frumos a ieșit platoul tău!
    Felicitări draga mea,îți admir răbdarea și talentul,platoul zici că este cumpărat!
    O seară minunată îți doresc!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  2. O minunatie!
    Ma tot uit cat de simplu poti face un lucru ce pare atat de...complicat!
    Tare fain!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar eram tare curioasa cum le realizezi,dar nu am avut rabdare sa caut metodele tehnice.Foarte interesant si pentru tine este o placere din cate te-am citit,in plus faci niste obiecte de arta.Credeam ca e mult mai greu,dar aici se pare ca afara de tehnica,trebuie multa rabdare si talent.Spor la treaba si la multi bani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare asa de simplu...
    Insa trebuie multa rabdare. Tocmai de aia nu am sa incerc niciodata

    RăspundețiȘtergere
  5. :) Lumânările se fac mult mai uşor. :)
    Admir foarte mult ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut un clip cum se fac lumanarile acelea decorative si mi s-a parut extraordinara indemanarea celui care concepe un model.

      Ștergere
  6. Incredibil! Cand am vazut primele poze, nu-mi imaginam ca o sa iasa atat de frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog sa ma crezi ca uneori nici eu nu stiu ce va iesi. Cateodata chiar nu-mi place ce am facut si razui farfuria si o iau de la capat.

      Ștergere
  7. Deci....eu nu am cuvinte! Gata! Esti uimitoare!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.