Translate

duminică, 22 februarie 2015

Un bine care nu va costa absolut nimic

Deunazi, nu mai stiu prin ce imprejurare, am nimerit intr-o discutie cu o doamna cam slaba de inger care nu pricepea si pace ce inseamna sa redirectionezi 2% din impozit catre o cauza oarecare pe care vrei sa o sustii. Femeia avea impresia ca trebuie sa platesti vreo taxa la stat sau un impozit suplimentar si incepuse deja sa bombane ca ea n-are de nici unele... 
Si totusi pana in luna mai avem posibilitatea de a alege in ce directie apuca 2% din impozitul pe care il platim. Ar fi pacat sa irosim posibilitatea de a hotari noi insine pe cine ajutam. Exista atatea proiecte menite sa-i sustina pe cei bolnavi sau nevoiasi, pe cei singuri, aflati la inceput de drum sau la capatul acestuia, facem in fiecare zi eforturi pentru cei din jur, ce ne costa un gest marunt ca acela de a completa o hartie si de a o trimite acolo unde trebuie? Nimic, poate doar cateva minute din timpul nostru.

 In acest an am descoperit numele fundatiei HOSPICE Casa Sperantei, o organizatie ce fiinteaza inca din 1992, la Brasov, avand ca preocupare ingrijirea paliativa, bunastarea celor care sufera de boli incurabile.  HOSPICE are meritul de a fi deschis la Brasov prima unitate de profil din Romania, dupa care, in 2006 a ajuns si in Bucuresti, la inceput numai prin echipe de ingrijire la domiciliu si in spitale publice, din 2014 deschizand si primul centru din capitala. Rezultatele activitatii lor sunt impresionante: ingrijire specializata pentru 14 600 de copii si adulti cu boli incurabile si 15 000 de profesionisti din domeniile medical si social instruiti.
Foarte important: serviciile pentru pacienti si familiile acestora sunt gratuite 
 Cel mai greu pentru cei bolnavi este sa se simta singuri, marginalizati, uitati de societate, chiar daca familiile se mobilizeaza in jurul lor. Cel mai greu pentru familii este sa vada ca duc singure aceasta lupta, fara nici un sprijin de nicaieri. Ingrijirea paliativa reda demnitatea acestor oameni, fie ca sunt suferinzi sau rude ale acestora. 
Cand te gandesti insa ca in Romania sunt 150 000 de persoane afectate de boli incurabile si ca numai 6% beneficiaza de ingrijire adecvata, iti dai seama ca mai sunt enorm de multe lucruri de facut.
Anul trecut au fost 16 000 de persoane care au facut gestul redirectionarii a 2% din impozit catre HOSPICE Casa Sperantei.
Puteti sa fiti voluntari, in aceste zile, in campania "2% pentru demnitate". Puteti la randul vostru sa deschideti ochii celor din jur, cei mai multi nici nu realizeaza ca au la dispozitie acest mecanism pentru a da o mana de ajutor. Puteti chiar sa incepeti sa aveti o traditie in familie pe tema aceasta, puteti sa le aratati copiilor ceea ce faceti si sa le dati un exemplu sau puteti sa actionati impreuna cu tovarasii de munca. Atunci cand lucrurile sunt facute in comun este mult mai simplu sa iei o hotarare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.