Translate

sâmbătă, 28 februarie 2015

O sarbatoare sau o lupta? Make it happen...



Duminica este 1 Martie. Alerg dupa martisoare. Nu eu le ofer, este randul pustiului meu sa invete sa le daruiasca femeilor pe care le-a cunoscut pana acum si celorlalte, cele care vor veni, la pachet cu bune si rele si stiu eu ce vorbesc cand spun asta.
In fiecare an am placerea deosebita de a alege si de a ambala frumos micile simboluri. De cand ma stiu am avut aceasta satisfactie. 


As vrea ca si copilul meu sa simta la fel: ca prima zi de primavara, ca prima saptamana a acestui anotimp este momentul in care isi poate declara dragostea. Cred ca incepe sa priceapa cum stau lucrurile de vreme ce se asteapta sa fie pupat de toate fetele din clasa.
Cele mai vechi amintiri ale mele despre aceasta perioada plina de bucurie sunt legate de scoala generala. Imparteam si primeam martisoare, dar 8 Martie, una dintre cele mai festive zile din an, era inchinata mamelor, bunicilor, invatatoarelor.
Tin minte ca judecam cu atentie ce cadou sa ii duc invatatoarei. De obicei era artizanat, fete de masa, mileuri, esarfe brodate cu atentie in vacantele de vara, impreuna cu bunica. Sa nu aveti impresia ca obiceiul de a face cadouri invatatoarei nu exista pe vremea aceea. Nimeni din clasa nu s-ar fi gandit sa nu procedeze asa. Ne iubeam invatatoarea si ziua aceea era dedicata ei, asa cum in restul zilelor din an ea ni se dedica noua, incercand sa scoata oameni din noi.

Era apoi gestul alegerii unui cadou pentru mama mea. Aici intervenea si tata, el era responsabil cu florile, eu cu confectionatul felicitarilor. Ne bucuram de bucuria mamei si de veselia acelei zile nesfarsite, petrecuta in primele miresme de flori de primavara.
Ieseam de la scoala si strazile erau pline de buchete de flori, o expresie de seninatate se asternea pe fetele tuturor, poate ca amintirile mele tind sa se infrumuseteze cu trecerea timpului, dar sunt sigura ca nu exagerez prea tare. Lumea traia din plin sarbatoarea Zilei Internationale a Femeii, zabovea mai mult asupra semnificatiei acestei zile. Astazi am senzatia ca 8 Martie trece foarte repede, platind tributul vietii alerte pe care o traim. Chiar si traditia cautarii unui cadou cu semnificatie se pierde, facand loc stereotipurilor.
Uneori si stirile din lume concura la umbrirea acestei sarbatori. Cand vezi cat de aberanta devine situatia in unele parti ale globului, incepi sa te indoiesti ca este cazul sa te bucuri, in timp ce prin alte asa-zise civilizatii femeia este redusa la statutul de sclav, de om fara drepturi, de tinta a razbunarilor violente. Si cat de raspandita este aceasta nedreptate! Si cat de des vad rabufnind ranchiuni impotriva sexului slab chiar in societatea aceasta, cu spoiala de civilizatie, in care traim.

Undeva, in negura vremurilor, cu mii de ani in urma, femeia a avut un alt statut. Putinele statuete sau desene rudimentare care au fost gasite sugereaza o era in care femeia conducea, era adorata, ascultata, era reperul societatilor primitive. Cum si cand a disparut aceasta organizare este greu de presupus. Nu vom sti niciodata ce s-a intamplat astfel incat femeia sa decada intr-atat, incat sa nu aiba drepturi mai mult decat un animal de pe langa casa. Cine si de ce a avut interesul sa transforme o jumatate a lumii in obiectul dispretului si desconsiderarii celeilalte jumatati? Numai pe criteriul fortei fizice? Eu cred ca sunt si alte mistere la mijloc, poate candva adevarul va iesi la iveala, odata cu limpezirea unor momente din istoria noastra.
MAKE IT HAPPEN! -este tema din acest an a Zilei Internationale a Femeii

Pentru mine este clar ca 8 Martie tinde sa devina din ce in ce mai mult un simbol al unei lupte neincheiate inca si tare departe de un deznodamant. Pentru cei care aveti impresia ca Ziua Internationala a Femeii este rezultatul recunoasterii meritelor sexului slab in edificarea civilizatiei, am spicuit mai jos din cronologia evenimentelor care au dus la instituirea acestei zile. A fost tot lupta, dusa cu multa determinare de inaintasele noastre, satule de lipsa drepturilor ce ar trebui acordate oricarei fiinte umane. 
1908
Opresiunea si inegalitatea sociala le-au determinat pe femei sa-si uneasca vocile, cum a fost in cadrul marsului din New York unde s-a cerut drept de vot, program de lucru mai scurt si salarii mai bune.
1910
Are loc o Conferinta a Femeilor muncitoare, in Copenhaga, unde participa reprezentante din 17 tari, iar Clara Zetkin propune instituirea unei Zile Internationale a Femeii, propunere adoptata cu mare entuziasm.
1913-1914
Este stabilita data de 8 Martie ca Zi Internationala a Femeii. In ajunul Primului Razboi Mondial au loc vaste campanii pentru pace si solidaritate, organizate de femeile din toata Europa.  
2000
Ziua Internationala a Femeii devine oficiala si in Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar, Moldova, Mongolia, Montenegro, Nepal, Russia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia.

Acestea sunt faptele si, in ciuda marilor realizari de pana acum, conditia femeii ramane una nesigura, vulnerabila, in foarte multe colturi ale globului. Femeile au devenit egale barbatilor in multe domenii, sunt medici, pictori, judecatori, oameni politici, militari, dar raman acele lacune sociale pe care nici o lege nu le va umple vreodata, ci numai schimbarea modului de a simti si percepe lucrurile. Asa cum canta si Shania Twain, femeia nu inseamna doar o fata draguta...

Eu va urez o saptamana minunata in care sa va umpleti sufletele de primavara si de dragoste si sa primiti sau sa daruiti acele cadouri care va vor aduce mai aproape unii de ceilalti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.