Translate

joi, 9 martie 2017

Atentie la neatentie-greseli in SuperBlog

Bun titlu, parca era o emisiune educativa, nu-mi mai aduc aminte exact epoca in care o vizionam, cred ca era inainte de Marea Imbulzeala...
Am promis ca-mi fac timp sa lecturez articolele inscrise in Spring SB si daca tot am dat peste linkurile de pe Facebook, m-am apucat cu sarguinta de treaba. Asa s-a nascut si nevoia acuta de a scrie aceste randuri. Nu de alta, dar am impresia ca unii inca nu fac diferenta intre SB si platformele obisnuite pe care se deruleaza campaniile de advertoriale. Daca prin acele locuri virtuale sponsorii citesc in diagonala si premiile merg cam la nimereala, SuperBlogul are (inca) o componenta creativa, chiar educativa intr-ale stilului, ca tot pomenisem de activitati educative.
Ca sa nu mai lungesc pelteaua, iata cele mai dese greseli depistate in articolele din prima proba, aceea cu apa si cafeaua de la birou.
Maiculita, tema probei este chiar generoasa, practic poti sa inventezi o groaza de povesti, ti se da si o directie in enunt, este foarte clar. Totusi, se pare ca nu toata lumea poate produce o poveste la comanda si asta nu e bine deoarece nu se respecta tema. Afurisita de tema este sarea si piperul competitiei, nu trebuie ignorata sub nicio forma. Ba, am citit si povesti care eludau complet enuntul, marginalizand cu totul dorinta sponsorului, aceea de a scoate in evidenta anumite beneficii ale serviciilor oferite de el.
Exista, bineinteles, si varianta de articol care, desi este corect scris si aspectuos, aluneca prea mult spre extrema advertorialului, fiind sec si absolut necreativ.
Exista si articolul care bate apa in piua si pe care nu poti sa-l citesti cap-coada nici daca viata ta ar depinde de asta, cu varianta "articolul fluviu" care iti insufla aceleasi sentimente sinucigase.
Exista si articolul care o ia pe aratura, de nici nu stii de la ce a pornit totul si ce i-a casunat autorului.
Si exista articolul prea stiintific si documentat care incearca sa impresioneze prin informatie ca sa ascunda lipsa povestii din tema.

Lipsa povestii e grava, dar lacunele in elementele de baza sar in ochi.
Iata o lista:
- gramatica si ortografie defectuoase (unele chestii sunt doar scapari la redactare, asta dovedeste ca articolele sunt scrise la repezeala si nu mai sunt verificate)
- limbaj prea simplu - blogul inseamna un limbaj mai...popular, dar pentru SB este nevoie de un mic efort, trebuie sa dovedesti ca citesti macar o carte pe luna
- nerespectarea cuvintelor-cheie - greseala inadmisibila, nici macar incepatorii nu sunt scuzati de lipsa de experienta
- titluri de articol mult prea lungi- asta e ciudata, de ce nu-ti faci subtitluri?
- text de colo pana colo- fara alineate, fara pauze, fara formatari...extrem de obositor pentru un juriu sastisit de lectura
- repetitii suparatoare - din nou se vede ca textul nu a fost recitit cu voce tare, altminteri este imposibil sa nu te supere la urechi cuvintele care apar de nu stiu cate ori intr-un singur paragraf

Veti spune ca am depasit limitele criticii si vad doar greselile, dar, taman cand incepusem sa ma obisnuiesc sa gasesc nod in papura, am dat peste articolul potrivit. Nici prea lung, nici prea laconic, nici prea publicitar, nici prea... documentar, fara greseli majore si, ceea ce este cel mai important, cu o poveste care sa emotioneze fara sa fie siropoasa. Ei, uite ca cineva a stiut sa-si dozeze cafeaua ...pardon, scrisul! Nu va spun cine, evident. Sunt curioasa daca ia o nota buna.


12 comentarii:

  1. Ma cam regasesc si eu in aceste lucruri. Cine stie ce dezastru a iesit. Aflam acusica :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Nu spun si pace, mai ales ca n-am lecturat decat vreo 30 din peste suta de articole si e posibil sa fie unele si mai si. dar reprezinta un fel de etalon de articol tocmai potrivit.

      Ștergere
  3. Aceasta competitie mi se pare greoaie, pe unii scrisul la comanda ii inhiba. De la tine am inteles ca sunt totusi niste premii interesante in joc pentru care merita efortul de-ati stoarce creierii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita sa incerci fie si numai pentru a creste vizibilitatea blogului, pentru a aduce cititori noi. Unii asta urmaresc din start, nu tind neaparat spre premii. In editiile trecute au existat participanti care doar s-au inscris ca sa apara in lista si n-au produs niciun articol.

      Ștergere
  4. Eu nu as putea sa ma pliez pe cerintele concursului. Ii admir pe cei care reusesc sa fie creativi in limitele impuse.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oooooo, om frumos, ce bine le-ai prins tu. Sunt superblogger, actual sponsor, și rezonez foaaaarte bine cu ce ai scris :) Bune sfaturi, sper să fie și citite :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Al meu...al meu...al meu articol pretios este, nu-i asa? Da Da, pretiosul meu!!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bine punctat. Voi reține sfaturile tale... sau cel puțin voi încerca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, sunt sfaturi pentru cei care de-abia incep sa participe, tu ai deja experienta, ai observat si singura lucrurile acestea. Succes!

      Ștergere
  8. puntul pe i...:)...acu' ne-ai prins!!!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.