Din materiale care pot fi reciclate, adica. Mai precis, din piese, componente ale unor obiecte care altminteri ar lua calea reciclarii sau ar ajunge fix la ghena de gunoi, cum se practica pe la noi.
Reutilizarea, reciclarea, sunt activitati curente pe alte meleaguri. La noi inca se da o lupta "sangeroasa" cu mentalitatea cetatenilor de rand, dar si cu lenea proverbiala a autoritatilor locale. In timp ce in strainatate se vorbeste despre procente fabuloase de reciclare, mergand pana la 90%, la noi hartia, plasticul si sticla ajung la rampa de gunoi cu sutele de tone in fiecare luna si aici vorbesc despre cifre la nivel de oras, nu de tara, stati linistiti!
Este de inteles ca, in acest context, strainii vor aprecia mult mai corect o bijuterie confectionata prin reciclare, in timp ce la noi, oamenii s-ar uita la obiect cu oarecare desconsideratie. Dar eu va voi arata ca se pot obtine obiecte purtabile, frumoase, in acest mod, reamintindu-va ca bijutierii care lucreaza cu metale pretioase chiar recupereaza materia prima din obiecte vechi si uzate. Sigur, aurul si argintul nu sunt totuna cu plasticul ca pret, aspect si durabilitate, dar va trebui sa invatam sa gandim mai mult in termenii reciclarii daca vrem o industrie a accesoriilor mai prietenoasa cu mediul.
Voi incepe cu piesele de la jocurile LEGO. Am in casa "meleoane" si "meleoane" de cutiute cu figurine si jocuri LEGO. O parte din ele le-am dat altor copii, dar nu toti copiii sunt atrasi de aceste jocuri migaloase. Mi-au ramas vreo doua plase pe care nu am reusit deloc sa le "marit". Daca nu gasesc amatori, cu mare parere rau, vor ajunge la tomberonul de colectat plasticul. Iata ce inseamna bijuteriile din LEGO.
Cheile vechi sunt alt motiv pentru care tin prin sertare vreo doua cutii pline. Si grele. Nici nu mai stiu de la ce usi sunt. Ba, cred ca le-am carat dupa mine si pe-alea din casele pe unde am mai stat. Nimeni nu arunca o cheie veche, ar putea merge la tomberonul de colectat plastic/metal, dar este un mister de ce toata lumea le colectioneaza. Iata bijuterii create din chei.
Despre linguritele argintate am scris deja de vreo doua ori, ma uimeste intotdeauna ce se poate scoate din ele! Iata un infografic despre cum poti obtine un inel din coada unei lingurite. Din partea terminala, unde este modelul, vreau sa zic.
Alte idei...De cercei de data asta. Daca ai doua scule simple, de taiat si gaurit metalul, rezolvi imediat problema.
Dar si partea lata poate fi valorificata.
Sa trecem la hartie! Ziare, reviste, ce vreti voi... Trebuie sa recunoasteti ca, prin quilling, se obtin piese in care nu mai puteti recunoaste materia prima.
Asta e ciudata rau... Bijuterii create din parti ale papusilor Barbie.
Cu patina si foarte romantice sunt bijuteriile ce folosesc portelan/ceramica sparta.
Si cutiile din tabla pot fi o sursa majora de inspiratie (mai ales cele cu modele frumoase cum sunt cutiile de fursecuri, ceai, cafea), putandu-se obtine piese extrem de vesele si colorate.
Si uite-asa am ajuns la obiectele facute din creioane consumate, acele "cotoare" care nu mai pot fi tinute in mana si le aruncam la gunoi.
Si as putea continua la nesfarsit. Ideea este nu de a gasi artistii care sa produca asa ceva, ideea este de a schimba optica celui care cumpara. In mod sigur cineva ar vrea sa creeze din reciclate, dar, daca nu exista o piata pentru astfel de obiecte, niciun artist nu ar putea continua sa lucreze.
Le-as purta pe cele din creioane!
RăspundețiȘtergereFunny!
Wow! Ce idei mi-nu-na-te! Nu prea port bijuterii de fel, dar cele de mai sus sunt superbe! Tocmai pentru că sunt altceva. :)
RăspundețiȘtergere