Translate

joi, 20 septembrie 2018

Peregrinarile lui Tuf de George R.R.Martin

Daca sunteti pasionati de seria "Cantec de gheata si foc"-cartile si de "Urzeala Tronurilor"-filmul, si va fascineaza universul fantasy creat de George R.R.Martin, poate ar fi bine sa iesiti putin din aceasta lume plina de imaginatie si sa incercati sa descoperiti si o alta latura a celebrului scriitor, aceea de autor SF.

Este imposibil sa-ti placa un autor si sa nu incerci sa descoperi tot ce a scris, chiar daca este vorba despre genuri diferite. George R.R.Martin scrie SF cu acelasi talent ca si literatura fantasy si, de fapt, el s-a facut cunoscut mai intai pentru povestirile sale extrem de inspirate. Iar "Peregrinarile lui Tuf" este o colectie care nu face exceptie.
Cele sapte povestiri, avand acelasi personaj principal, au fost scrise pe parcursul unui deceniu, motiv din care as fi tentata sa cred, nu neaparat ca scriitorul a "premeditat" culegerea de povestiri, ci mai degraba ca i-a placut atat eroul creat, incat l-a tot folosit pana a obtinut un soi de roman.
Haviland Tuf (simpatic nume!) este un tip ciudat. Inalt cu mult peste medie, albinos si lipsit de par, ciolanos, nu are cum sa treaca neobservat. Este un soi de negustor scapatat ce frunzareste spatiul cu o nava soioasa, vanzand maruntisuri si de-abia traind de pe-o zi pe alta. Asta pana are sansa sa intre intr-o afacere stranie. Un grup inchegat ad-hoc, de oameni cu diverse ocupatii, au facut o fabuloasa descoperire: undeva, pe orbita unei planete cu o civilizatie mai primitiva, pluteste in deriva o veche nava pamanteana. Arca, asa cum e numita nava cu varsta de o mie de ani, are dimensiunile unui satelit mic, nu mai putin de treizeci de kilometri lungime si adaposteste materiale si secrete ale unui stravechi corp de elita, acela al ecologilor. Arca este ultima supravietuitoare din seria ei si un obiect pe care si l-ar dori orice societate mai avansata.

Grupul tovarasilor care vor sa ia in stapanire uriasa nava ajunge, inevitabil, la serioase disensiuni. Cu alte cuvinte, sfarsesc prin a se omori unii pe altii. Singurul si cel mai abil in aceasta lupta este chiar blandul si respectuoasul Tuf. Asadar, negustorul ramane singur  pe nava si, ambitios din fire, dar si extrem de ahtiat dupa castiguri, se specializeaza in meseria anticilor ecologi, oferindu-si serviciile unor civilizatii aflate in impas. In realitate, Tuf capata o putere atat de mare, datorita resurselor biologice ale navei, incat poate decide soarta unei lumi.

Povestirile au si n-au legatura unele cu altele, trei dintre ele continua pe aceeasi intriga, cred ca scriitorul ar fi vrut initial un roman. Cartea arata ca si cum George R.R.Martin s-ar fi razgandit de cateva ori, pe masura ce dezvolta peripetiile lui Tuf. Personajul nostru principal are un limbaj mai degraba academic si o rabdare fara sfarsit, nimic nu pare sa-l scoata din sarite sau sa-l sperie. Este si un tip cu abilitatea de a prevedea lucrurile, are o inteligenta care s-ar putea defini ca geniala daca nu ar fi atat de ascuns in exprimarea sentimentelor.

Problemele suprapopularii si cele ecologice amintesc de directia in care se indreapta in prezent Pamantul. Povestile au un umor straniu, dragostea lui Tuf pentru neamul pisicilor este transformata in slabiciune, dar pana si aceasta slabiciune este exploatata de autocriticul negustor.

Incercarile lui Tuf de a ajuta o civilizatie avansata, dar aflata in pragul colapsului, par sa se soldeze cu urmari neprevazute, totul fiind o lectie amara despre ce se poate intampla atunci cand omul vrea sa modifice legile naturii. In orice caz, autorul a gasit un mod pitoresc de a zugravi un viitor cvasi-necunoscut pentru o planeta asemanatoare cu Pamantul.

Despre stilul lui George R.R.Martin nu am nimic de adaugat fata de ceea ce stiati deja. Un povestitor cu un stil desavarsit, antrenant, usor de urmarit. Si lejer ironic pe deasupra. Personajul sau nu este scutit de lacomie, ambitii, ipocrizie, in ciuda interesului pentru binele celorlalti pe care il declara si de care face parada.

Va recomand aceasta carte pentru lectiile sale, pentru viziunea planetara a problemelor, din care putem invata realmente ceva. Si pentru a descoperi si o alta fateta a scriitorului George R.R.Martin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.