Translate

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Cuvantul de ordine: ACUM

Generatiile de astazi traiesc in mare viteza. Invata repede si vor sa obtina totul imediat. Bani, obiecte, casa, masa, masina, instant daca se poate. Bunaoara al meu copil... De putin timp a descoperit farmecul cumparaturilor online, mai ales de pe site-urile cu chilipiruri. Cand are timp pustiul frunzareste pagini intregi de roboti, LEGO, Angry Birds, Nerf, DVD-uri cu jocuri si mai stiu eu ce. Un timp n-a priceput si pace care este chestia cu transportul, de ce asta se plateste separat. Motiv pentru care ma striga intr-una sa-i comand cate ceva taman de pe niste magazine americanesti. Eu ii spuneam ca aia nu livreaza peste ocean, ca ar costa de zece ori jucaria, el o tinea una si buna ca sunt rea si nu vreau sa-i cumpar. Ma rog, nu eram chiar asa sonata! Intr-un final s-a prins ce inseamna "shipping" si a lasat-o mai moale. Acum a invatat sa caute intre granitele patriei, adicatelea sa scrie in romaneste si clar "transport".

Il aud cum isi face socoteli cu voce tare, holbandu-se cu atentie la conditiile de livrare. A strans vreo 20 de lei din ce i-a mai dat bunica-sa. Aud un racnet.

"Mami, asta ti-l trimite gratis!!!"
Pauza.
"Ah, fir-ar sa fie... nu are "cumpara ACUM", trebuie sa adaugi in cos intai!"
Cam in stilul acesta functioneaza si pe magazinele reale. Numai ca de data asta a invatat sa profite de pliante, reclame si oferte gen cele din preajma Black Friday. Ei, si sa vezi atunci navala la jocurile de playstation si calculator.
" Mami, mami, Cutarescu shooter este redus de la y la z !!!"
"Si la ce-ti foloseste? Ca mai ai vreo douazeci si le joci din an in Paste..."
" Mda....dar iti dai seama cat e redus?! Nu merita?"
"NUUUUU" strig in sinea mea. Argumentul reducerilor aparent formidabile este o gaselnita foarte inteligenta pentru comercianti, nu rezista adultii, darmite copiii. Totusi, am umplut biroul de CD-uri si DVD-uri pe care se asterne praful in buna pace. Bani aruncati aiurea! Motiv pentru care, in ultimul timp, cunoscand genul de jocuri pe care le indrageste fiu-meu, am incercat sa-i abat atentia spre site-urile unde poti juca online diverse , de la jocuri cu armata la jocuri cu roboti, biciclete, box, camioane, biliard, personaje de desene animate sau mai stiu eu ce! Este adevarat ca joculetele cu masini, armata si roboti il entuziasmeaza cel mai tare, dar pe astfel de site-uri gasesti si jocuri ce se adreseaza logicii cum sunt cele tetris, domino sau rubic sau jocurile de desenat care pot stimula creativitatea copilului. Daca v-as spune ca la cele in care trebuie sa costumezi cate o papusa fashionista m-am distrat si eu, ma veti intelege, sunt cam stresata in ultimul timp si nu simt nevoia sa utilizez mai mult de doi neuroni odata. Vorba lui fiu-meu: "esti fata si iti place rozul!" Nu in sensul ca sunt superficiala, dar unele chestii chiar pot fi amuzante.
Concluzia ar fi ca, daca tot mai stau pe calculator, macar copiii nostri pot gasi ceva inteligent de jucat. Ganditi-va ca vine iarna cu ale sale dupa-amiezi geroase si intunecoase, in care nu-ti vine sa scoti nasul afara din casa. Un loc virtual in care iti poti exersa indemanarea sau logica poate fi o alegere placuta in astfel de zile.

7 comentarii:

  1. Copiii ăștia prind totul din zbor. Fii-mea a mica, care am impresia ca e cam de vârstă juniorului tău, m-a dus ieri la punct fix într-un magazin pt. ca văzuse pe net, în colecția noua, ghetuțele multvisate. Eu as fi luat la pas magazin după magazin pana a-și fi descoperit ceva să-mi placa. Ea a scutit din timp. Uite-așa mai învăț și eu de la copii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e! Ei vor trai intre online si viata reala oricat ne-am opune noi. Cine stie ce va mai fi!

      Ștergere
    2. Da, cine știe...
      Of, acum vad ca am făcut o greșeală în mesajul anterior. "As fi descoperit ceva să-mi placa" am vrut sa zic.

      Ștergere
  2. Asa e cu cei mici, nu cunosc valoarea banului,vor atatea si atatea lucruri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, eu tot astept sa inteleaga valoarea banului, dar cred ca nici la 18 ani n-o sa priceapa.

      Ștergere
  3. Las ca si noi... ne. .. Inspiram!:))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.