Translate

vineri, 16 ianuarie 2015

Mood rings

Booon... Chiar inainte de Craciun am intrat o tura prin magazinul British Gallery, ca mai aveam ceva bani prin buzunare si ne jenau la mers. In afara de o cafea super, super buna, Hot Lava Java, pe care o gasiti si pe site-ul lor, obtinuta si din arabica si din robusta si perfect echilibrata ca gust din punctul meu de vedere, pustiul meu cu ochi de vultur s-a agatat de un inelus, ultimul din cutie, aflat langa casa de marcat. Inelul avea un discret model celtic, statea cam singurel in peisaj si nu costa decat 12 lei. Dar, ceea ce l-a atras pe "devoratorul de bani" a fost descrierea de "inel care isi schimba culoarea".

"Cum adica? Ce tare!" s-a entuziasmat pustiul iar vanzatorul, amabil si dornic sa scape de marfa, i l-a dat sa si-l puna pe deget. Uimire netarmurita, din albastru inchis, in contact cu pielea, inelul a virat in verde deschis, apoi in roz-bej. Pustiul a inceput sa oracaie ca este fantastic si ca trebuie neaparat, dar NEAPARAT, sa-l cumparam. Ceea ce s-a si intamplat, inevitabil, nu? Eu mai avusesem un astfel de obiect, cumparat la un targ, dupa revolutie. Odata cu produsul am primit si o fituica pe care erau redate culorile si starile de spirit corespunzatoare. Care va sa zica iti arata in ce dispozitie esti. As! E vorba de temperatura corpului. Vorba lui fiu-meu : "Mami, mami, s-a facut albastru. Asta inseamna ca sunt romantic, vino sa te pup!".
N-as fi adus vorba de flecustetul de inel care a cauzat o adevarata exaltare si pe la serviciu - acum toata lumea il vrea, numai ca astia de la British Gallery n-au de gand sa reaprovizioneze - daca n-as fi citit din intamplare, ieri, cateva articole pe net despre genul acesta de bijuterie. Pe toate site-urile romanesti unde erau prezentate "mood rings" se dadea de buna explicatia ca acestea indica starea de spirit, ba chiar se spunea undeva ca este un mister cum reusesc aceasta performanta.  Spre deosebire de romanasii nostri doborati de mistere, pe site-urile straine exista si explicatia. Schimbarea culorii se datoreaza cristalelor lichide care iau contact cu pielea mai mult sau mai putin infierbantata. Inelele de acest tip au o istorie lunga in spate, vin din anii '70, din vremea Woodstockului si a modei hippie, flower-power, "faceti dragoste, nu razboi!" etc. Graficul de culori si corespondenta utilizata in 1970 era urmatoarea:

Culorile care apar pot fi diferite in functie de ce tip de cristale lichide se utilizeaza. Dupa cum observati negrul inseamna stres, oboseala, asta deoarece in aceasta stare sangele se retrage din extremitati care se racesc.
Legatura cu dispozitia de moment poate avea o logica daca te gandesti ca sangele circula mai rapid in anumite stari de euforie, excitatie sau nervi, incalzind pielea. Dar nu mizati pe asta! Poate insemna foarte bine si ca urmeaza sa faceti o criza de hipertensiune, nu?
Oricum, inelul isi schimba atat de rapid culoarea, incat ar insemna ca avem o mare labilitate psihica, adica nu suntem prea zdraveni la mansarda, cum s-ar zice. Fiu-meu are masinute de jucarie de la Hot Wheels cu aceeasi proprietate, pe care le baga in congelator, exasperandu-ma ori de cate ori vrea sa se distreze cu ele. Intrebarea este cat rezista aceasta proprietate. Vanzatorul ne-a sfatuit sa il ferim de apa si de expunerea la temperaturi ridicate. In cele din urma cristalele nu vor mai reactiona, iar inelul va ramane negru. Totusi, cativa ani ar trebui sa tina!
Daca nu v-ati lamurit, aveti cateva imagini mai jos....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.