Translate

joi, 19 martie 2015

Despre curatenia ca relaxare si relaxarea prin curatenie



Intr-una din zilele acestea am inceput sa imi fac planuri pentru curatenia de Paste…sau Marea Epurare cum “duios” alint eu aceasta corvoada anuala. Sezonul 2 pentru ca exista si Marea Epurare de Craciun, alta ocazie minunata sa ma debarasez de tot ce nu imi mai este de vreun folos !
Cum spuneam, am facut privirea roata ca un vultur si am inceput sa apreciez volumul de munca si de lucruri inutile stranse in intervalul Craciun-Paste.
In astfel de momente ma cuprinde un fel de elan, cu cat sunt mai multe de aruncat, cu atat simt o satisfactie mai mare, diabolica ar zice unii, psihopata m-ar numi altii... Sotul meu ma alinta « reciclatoarea » datorita acestei apucaturi bolnavicioase. 

In realitate bunul meu simt si logica imi spun ca, cu cat strangi mai multe cioroboaie prin casa, cu atat muncesti mai mult sa le depozitezi si sa le cureti de praf...Ca urmare, incerc sa mentin totul la un nivel acceptabil si, spre mandria mea, reusesc sa am o casa libera, aerisita si in care se face curatenie extrem de usor. In mare parte este vorba doar de a curata suprafete de gresie, parchet, faianta si pentru acestea exista un produs universal in gama Nufarul a firmei Farmec, cu un placut miros de soc.

Partea cu aruncatul reprezinta latura intunecata a personalitatii mele. Depun un oarecare efort sa gasesc persoane carora sa le impart lucrurile vechi, sa sortez deseurile pe caprarii si sa-mi conving sotul sa scape de obiectele electronice mai vechi de 30 de ani, de care este profund atasat (desi unele nu prea mai merg), o meteahna pe care am observat-o la multi barbati cand vine vorba de electronice. Tot au senzatia ca se mai poate repara sau recupera ceva...Ei bine, femeile nu sunt chiar atat de sentimentale, alfel ar fi un adevarat haos prin casa.
Am descoperit ca foamea asta a mea de a elibera spatiul are si un nume…Feng Shui (mai mult suie decat feng), ceea ce mi-a convenit teribil deoarece acum am si o explicatie savanta si exotica pentru stilul meu de a face curatenie.
Pentru femeile care se simt victimizate de familie pentru ca incearca sa transforme locuinta intr-o oaza de libertate, voi spune ca Feng Shui este o arta chinezeasca a decorarii interioarelor pe principiul « cu cat mai gol, cu atat mai bine » (aici am exagerat putin) si este o metoda populara pentru atragerea sanatatii, prosperitatii, fericirii si armoniei. Desi asta presupune ca si restul familiei sa aiba aceleasi idei de atingere a armoniei, lucru pe care n-o sa-l vezi in veci...Asta daca nu te-ai maritat direct cu un chinez!
Serios vorbind, daca vreti sa stiti mai multe despre Feng Shui, eu va sfatuiesc sa va informati. Cea mai « igienica » si la indemana recomandare a acestei filozofii de viata spune ca maturarea si spalarea pardoselii, parchetului sau podelei este nepretuita deoarece reziduurile energetice se acumuleaza in spatiile joase, in colturi si cotloane. 


Nu va luati mobila cu picioare, spatiul intunecos de dedesubt se umple de praf si energie negativa greu de indepartat.  Eu am grija ca insasi mobila sa fie permanent curatata, nu numai de praf, dar si de urmele de degete, petele de tot felul. Servetelele de mobilier Nufarul de la firma Farmec  sunt intotdeauna la indemana in astfel de cazuri. Nu iau toata mobila la frecat intr-o singura zi pentru simplul motiv ca am pachetul cu servetele in fiecare zi. De fapt, filozofia mea este sa fac totul treptat, incepand cam cu doua saptamani inainte de sarbatori, dozandu-mi efortul si evitand stresul, altminteri nu mai ajung sa ma bucur alaturi de familie in zilele mini-vacantei de Paste.


Intre frumos si sanatos este o cale uneori lungã care ţine de autoeducaţie şi adeseori de necesitate.

Acum mai mulţi ani am ajuns, din doctor în doctor, la un alergolog deoarece aveam probleme cu respiraţia, mã înfundam rãu pe nas şi o ţineam aşa zile întregi, mã mânca pielea etc. “Bun, ce ar trebui sã fac?” am întrebat eu pentru cã aveam senzaţia cã simplul tratament medicamentos nu va fi suficient. “Aveţi în casã covoare, pãturi de lânã, perdele?” m-a chestionat doctorita calmã... Bineînţeles cã aveam, sunt fan covoare, ador covoarele cu personalitate şi ţesãturile colorate... “Scãpaţi de ele” mi-a zis ea scurt. Stiu cã am rãmas oarecum perplexã. Nu prea concepeam o casã fãrã diverse briz-brizuri şi decoraţiuni textile iar lipsa covoarelor mi se pãrea o blasfemie la adresa amenajãrilor interioare. A doua zi eram la supermarket de unde am achiziţionat trei covoraşe de bambus ce au încãput la fix în dormitoare.
Au trecut de-atunci 6 ani. Si continui sã cred şi în ziua de azi cã am fãcut cea mai bunã schimbare posibil. De fapt nu m-aş întoarce la covoarele clasice de polipropilenã sau lânã nici dacã mi le-ai oferi poleite pe o tavã! Peste bambus pot sã dau şi cu mopul dacã îl storc bine de tot, curãţarea lui îmi ia 10 minute cel mult. Fãrã praf, scame, frecat cu substanţe chimice, bãtut şi spãlat de sãrbãtori. Fãrã alergie. Fãrã muncã. O sticla de solutie Nufarul Lemn-Parchet de la Farmec si rezolv toata suprafata apartamentului!

Un spatiu plin de vechituri si obiecte inutile cauzeaza pierderea puterii atat pe plan profesional, cat si personal. Cerceteaza motivele pentru care vrei sa pastrezi ceva, daca acel ceva nu iti ofera nici o bucurie, nu faci decat sa iti aglomerezi spatiul. 



Extindeti aceste principii si in bucatarie sau baie si veti vedea cat de placuta va deveni rutina curateniei, avand ca ajutoare de nadejde multitudinea de produse din gama Triumf
In paranteza fie spus, am senzatia ca in echipa Farmec lucreaza in mare parte minti de femeie, altminteri nu-mi explic cat de intuitive sunt produsele lor de curatenie, concepute pentru fiecare gest in parte: Triumf Frigidere, Triumf Cuptoare, Triumf Aragaz, Triumf Degresant, Triumf Vesela si tot asa! 

Am sa inchei tot cu o "zicere" Feng Shui... 
Niciodata nu poti avea prea putin, asta inseamna ca iti doresti claritate in viata. Din momentul in care incetam sa ne dorim obiecte care sa umple golul din noi, nu vom mai fi prinsi in cercul vicios al acumularii. Si al sclaviei fata de curatenie. Si cu asta am spus aproape tot !

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.



10 comentarii:

  1. Sa stii ca eu folosesc Triumf pentru aragaz, sunt foarte multumita caci curata f usor grasimea de pe aragaz si gresie sau faianta.E mult mai bun decat orice alt produs strain.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu ma pot lipsi de Nufarul detartrant de exemplu, nu-mi lipseste din casa. Dar cred ca voi incerca si Triumful pentru aragaz, n-am mai avut un produs ca lumea de ceva timp si aragazul imi este tare nesuferit!

      Ștergere
  2. relaxarea prin curatenie? ntz...prefer alte metode :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Relaxarea mea este organizarea lucrurilor si debarasarea de surplus. Daca reusesc asta si am produse dedicate, curatenia chiar imi place.

      Ștergere
  3. Draga mea, eu ma relaxez citindu-te si afland lucruri interesante de la tine. Ma tenteaza Triumf pentru aragaz si pentru cuptoare, dar si servetelele pentru mobilier Nufarul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa am zis si eu, ca trebuie sa incerc Triumful pt cuptor, este prea specific ca sa nu tenteze pe oricine stie ce inseamna sa cureti acea parte a aragazului. Cat despre servetele, sunt grozave, tragi unul din pachet si ai scos petele in cateva secunde, nimic mai eficient!

      Ștergere
  4. Triumf pt aragaz si cuptor si Nufar detartrant sunt de nota 10. Dar nicicum nu pot pune egal intre curatenie si relaxare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, este ca si o Nirvana...este o stiinta ca sa ajungi la relaxare cand faci curatenie, trebuie doar sa descoperi calea sa ajungi acolo. Si caleain modsigur sta si in produse bune care sa te scuteasca de efort.

      Ștergere
  5. si eu ma relaxez cand fac curat! :) si imi place cum miroase totul dupa o curatenie, cand schimb florile, cand aprind seara lumanarile parfumate :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Inainte o priveam ca pe o corvoada pana m-am prins cum sa-mi usurez treaba.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.