Translate

vineri, 22 mai 2015

Art Nouveau in bijuterii

Art Nouveau a fost un curent in arta, arhitectura, decoratiuni interioare, foarte popular intre anii 1890 si 1910. A aparut ca o reactie la regulile stricte ce au guvernat creatiile secolului al XIX-lea. A imprumutat liniile naturii, remarcandu-se prin curbe fluide, modele vegetale ce incercau sa armonizeze modul de viata cu lumea inconjuratoare.
Acest curent s-a manifestat inevitabil si in creatia de bijuterii. Tocmai despre exponentii acestui domeniu, din acea epoca, vreau sa va povestesc putin astazi, deoarece au realizat cu adevarat podoabe ce merita titlul opere de arta, ridicand lucrul cu metale pretioase la un nivel superior.

William Asprey si-a fondat firma inca din 1781, in partea de sud a Londrei si, cu timpul, a ajuns sa se axeze pe producerea unor obiecte de lux, cu design exclusivist. In 1859 regina Victoria a recunoscut meritele familiei, acordand acestei companii titlul de furnizor al casei regale. Mai tarziu, firma Asprey a ajuns sa-si distribuie produsele si marilor case din srainatate, aristocrati si demnitari vizitand des magazinul din Londra.

Asprey nu a realizat neaparat bijuterii Art Nouveau, dar nu a rezistat curentului, expunand si piese care se pot incadra in acest stil. Nu este usor sa gasesti bijuterii vintage Asprey pe net, eu am descoperit aceasta brosa fluture, acoperita cu diamante de diferite dimensiuni, montate in aur de 18 K si datand de la inceputul secolului XX.







 Louis Aucoc este un bijutier si aurar francez tipic pentru Art Nouveau, piesele sale fiind foarte apreciate. A fondat La Maison Aucoc in 1877 si s-a axat pe bijuterii din aur cu insertii de email si diamante. Rene Lalique, un alt mare bijutier, a fost ucenic in cadrul firmei intre 1876 si 1878. Dupa plecarea lui Lalique, Landois a fost designerul ce a creat bijuteriile caracteristice firmei.


Plisson et Hartz este o firma franceza aparuta in 1870 care a produs bijuterii Art Nouveau, dar si modele in forma de grifoni de aur sau monstri mitici, sirene. De multe ori a fost folosit designul cosului cu flori realizat cu o varietate de pietre pretioase si email.


Renee Lalique este probabil cel mai admirat bijutier Art Nouveau, piesele sale sunt un adevarat poem. Este cel care a definit estetica acestui curent prin bijuteriile si piesele din sticla. Asa cum am spus, a fost ucenicul lui Aucoc si student la Scoala de Arte Decorative din Paris, apoi a studiat sculptura la scoala Bernard Palissy. Si-a inceput cariera in 1881 la casele Cartier si Boucheron. In 1905 si-a deschis un magazin in Place Vendome, chiar langa boutique-ul parfumierului Francois Coty ceea ce a dus ulterior la un parteneriat, Lalique realizand sticlele pentru parfumurile Coty.








5 comentarii:

  1. Sunt superbe,Imi place cea albastra pare o zana.Week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca nu se mai lucreaza in stilul acesta, probabil ar costa foarte mult.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru selectie! Niste poze minunate!
    Zile frumoase iti urez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase selectii! mi-ai facut dor de Pelisor, o adevarata bijuterie Art-Nouveau :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai despre exponentii acestui domeniu, din acea epoca, vreau sa va povestesc putin astazi, bijuterii

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.