Mi-am expus in acest articol parerea despre ce mai citesc tinerii in ziua de astazi si ce asteptari au ei de la oferta de carte de pe piata. Am dat ca exemplu pustiul meu care a refuzat cu incapatanare sa citeasca singur basmele romanesti sau literatura obligatorie din programa scolara, dar a "devorat " pur si simplu carti de autori straini, scrise despre copii de varsta lui si despre pataniile acestora.
Pentru ca pustiul meu a ajuns la treia carte din cadrul Clubului de lectura initiat la scoala, club care presupune achizitia periodica a unei carti dintr-o lista pusa la dispozitie de Editura Arthur, incerc sa va prezint aceste opere, aratandu-va ce le deosebeste si le face atat de atractive fata de povestile clasice. Poate, in acest fel, vom intelege cu totii ca este nevoie de o updatare urgenta a literaturii pentru copii.
Cartile sunt, de la stanga la dreapta:
- IN TANDEM de Jacqueline Wilson, cu ilustratii de Nick Sharratt si Sue Heap, 171 de pagini
- TOM GATES de Liz Pichon, ilustrata de autor, 237 de pagini
- CEI DOI TERIBILI de Jory John si Mac Barnett, cu ilustratii de Kevin Cornell, 221 de pagini
Ce au in comun aceste carti?
- Au ca subiect intamplarile zilnice prin care trec copii de scoala generala;
- Aventurile copiilor sunt legate de surmontarea problemelor specifice varstei lor, sunt extrem de asemanatoare cu ceea ce se intampla in realitate;
- Sunt scrise intr-un limbaj simplu, ca si cum personajele ar fi cele care povestesc;
- Sunt bogat ilustrate, Tom Gates este chiar iesita din comun deoarece insereaza in text, nu numai desene dar si fonturi diferite, grafica diversa, cuvinte amuzante pentru a ilustra ceea ce gandeste personajul principal;
- Textul este tiparit cu caractere mari, randurile sunt mai distantate si acopera mai putin din suprafata unei pagini, fiind mult mai putin obositor in timpul lecturii.
De ce le plac copiilor...
- Pentru ca ii fac sa se identifice cu personajele si gasesc puncte comune intre experientele lor de viata si intamplarile din carti;
- Pentru ca la varsta de 8-12 ani copilul inca are un mod de a percepe mai bine imaginile decat un text, iar ilustratiile si grafica ii ajuta sa inteleaga mai bine ceea ce citesc;
- Pentru ca firul actiunii este usor de urmarit, fiind mai putin ingropat in figuri de stil, descrieri si metafore alambicate;
- Pentru ca sunt utilizate caractere mari si formatari diferite ce scot in evidenta ceea ce este esential in poveste.
Acestea ar fi, pe scurt, atuurile descoperite de mine. Nu spun ca ar trebui inlocuite cartile clasicilor, ci doar ca ar trebui...repovestite.
Vecinul meu a avut de citit, la clasa a treia, La Medeleni! N-as vrea sa spun ca invatatoarea nu a fost bine intentionata, dar nici prea lucida nu cred ca era. Sau poate a vrut sa-i pedepseasca pe copii. Sunt carti care nu pot fi citite la 9-10 ani din mai multe motive, chiar daca au ca subiect copilaria si trecerea spre adolescenta.
Ultima oara, al meu a avut de citit Colt Alb. Nu e usoara nici asta! In varianta detinuta de mine, aceea de la Adevarul, are 180 de pagini, iar scrisul este mic si inghesuit, ca sa incapa si Mihail, Caine de Circ in acelasi volum. Colt Alb este o frumusete, dar pustiul a adormit cu ea in brate dupa doua pagini! Densitatea textului ii venise de hac. Am lecturat cu randul, in final numai eu si numai chestiile esentiale, altminteri n-o terminam nici in jumate de an! Jack London scrie minutios, ca sa zic asa, este foarte instructiva aceasta poveste despre animale, dar prea se afunda in descrieri. As zice ca este un subiect pentru copii povestit ca pentru adolescenti sau adulti. Numai ca adolescentii din ziua de azi nu mai citesc Jack London decat daca sunt obligati probabil.
Ceea ce vreau sa spun este faptul ca interesul copiilor de astazi se indreapta spre cu totul alt gen de literatura decat aceea cu care ne-am format noi. Ei se uita la Transformers si Star Wars, se joaca cu LEGO si butoneaza aplicatii pe telefoane. Unde mai incap Fat-Frumos si Balaurul in schema asta? Va spun eu: nicaieri.
:( Şi Colţ alb? Nu e drept...
RăspundețiȘtergereCand te gandesti ca noi le citeam cu atata pasiune, oare eram mai visatori? Sau doar nu aveam altceva ca sa ne ocupam timpul liber...Mi-a facut mare placere sa recitesc Colt Alb dar am facut-o de nevoie, am depasit varsta corespunzatoare.
Ștergerefoarte bune observatii legate de cartile pe care prefera sa le citeasca copiii din ziua de azi. nu ii putem condamna, intr o lume dominata de vizual si audio e destul de greu pentru ei dintr o data sa treaca direct la accesarea "ochilor mintii". si eu am ramas siderata cand am auzit cateva din titlurile d epe lista de lectura la clasa a 3 a iar La Medeleni mi s a parut de departe cea mai nepotrivita varstei lor. nu pricep cine face listele astea si pace.
RăspundețiȘtergerecat despre basme, cred ca cel mai bine e sa fie spuse copiilor in anii aceia de visare, de adormi in bratele mamei, leganati de vocea ei blanda si calda. atunci zanele, zmeii si alte personaje pot crea acea lume fantastica menita sa ii invete dar si sa le deschida poarta spre imaginatie.
mai incolo copiii de azi, fiind atat de maturi si cu asa de multe informatii, prea putin mai gasesc interes ptr lumea de poveste.
e o realitate de care din pacate nu se vrea a se tine cont in programa scolara.