Translate

miercuri, 1 iulie 2015

Cea mai mare ora de sport

Copilaria mea a fost unica, irepetabila si memorabila, asa cum suntem noi toti, fiecare cu amintirile lui. M-am nascut si am crescut intr-un sat de munte, la bunici, intr-un loc definit pentru mine printr-un singur cuvant...LIBERTATE ! Eram liberi ca pasarile cerului deoarece oamenii locului munceau din greu si nu aveau timp de ifosele odraslelor. 
Verile mi le-am petrecut desculta, alaturi de copiii vecinilor, nomazi de dimineata pana seara, cu talpi batatorite in care nu mai simteam durerea, motiv de mare mandrie intre cei de-o seama cu noi. 
Prin sat trecea o garla si acolo, in albia batuta de soare era parcul nostru de distractii.
Munceam cateva ore, carand lespezi, bolovani si crengi si construiam cu grija inginereasca un baraj pe firul apei. Ne faceam astfel un « baldahoi » (nu ma intrebati de unde vine cuvantul !) pentru scaldat, un ochi de apa suficient de adanc pentru a ne scufunda. Ne intreceam care poate sa-si tina mai mult respiratia, prindeam cutitoaice, niste pestisori cu aripioare taioase, faceam plaja sau scormoneam dupa pietricele frumos colorate. Seara, cand foamea ne mana spre casa, aveam pielea incretita de atata stat in apa. Prin septembrie, cand vremea se racea, bunica-mea hotara ca a trecut vremea scaldatului deoarece « s-a usurat cerbul in apa » si ne umplem de bube daca mai continuam cu balaceala. Atunci treceam la alte feluri de a ne pierde timpul. Cautam cauciucuri mari de tractor, le strangeam cu o curea veche pe mijloc pana luau forma cifrei 8, ne faceam vasle din bucati de scandura si ne avantam pe apele repezi ale garlei, visand la aventuri nemaipomenite.  
Cand am inceput scoala si am venit la oras, am aflat alti prieteni, mai multi, o generatie intreaga de « decretei », copiii cu cheia de gat, cea mai numeroasa si galagioasa gasca ce a existat vreodata, generatia care si-a inventat propria copilarie pentru ca vremurile nu ofereau prea multe jucarii, carti, dulciuri, desene animate, adica ceea ce face deliciul pustanilor din orice timp. 
Ce tin minte din acea perioada ? Ca eram o adunatura pestrita cu idei nastrusnice. Ca alergam intruna pana ajungeam lac de sudoare... ne bateam, ne pupam si ne ofticam cand pierdeam la jocuri. Ca mestecam toti, cu randul, aceeasi guma-tigareta chinezeasca pe care o coloram cu creionul chimic ca sa para guma adusa de prin strainataturi. Ca iarna ne trageam cu saniile pana la epuizare pana inghetam bocna si ne amorteau degetele de la picioare, apoi ne uscam ciorapii si manusile pe caloriferul din holul blocului. Escladam peretii garajelor de langa bloc numai pentru a putea rupe si a manca turturii mizerabili scursi de pe acoperis. Ca vara faceam plaja pe bloc, exasperand vecinii de la etajul 4 ori de cate ori huruiam trapa grea ca sa iesim pe acoperis. Ca maica-mea a incercat sa ma dea la ore de gimnastica la Casa Pionierilor, dar am refuzat sa ma mai duc dupa ce ne-a pus sa facem roata prima data. Ca mergeam in sir indian cu bicicletele, facand ture nesfarsite pe alei si claxonand ca apucatii de exasperasem toti vecinii. Ca noi, fetele, eram innebunite dupa Nadia si organizam competitii cu exercitii de gimnastica si jurizari la sange. 

De ce imi amintesc toate aceste lucruri? Pentru ca vad cum copiii din orasele de astazi nu mai au habar ce inseamna sa te joci cu ceilalti. Nu au unde, nu au parintii timp, sunt prea comozi. Multi urmeaza ore, invatand un sport oarecare, dar farmecul de a interactiona liber cu ceilalti nu mai este acelasi. Chiar si asa, cel mai grav este faptul ca generatiile tinere nu se mai misca suficient, prefigurand generatii de adulti suferinzi de boala civilizatiei, sedentarismul.


Daca simtiti ca am cat de putina dreptate, va invit sa participati, voi si copiii vostri, la cea mai mare ora de sport, parte a proiectului "Miscarea face bine" ajuns la a cincea editie. 
Pe 11 iulie, in Piata Sfatului din Brasov va asteapta un maraton de 12 ore de miscare sub indrumarea unor antrenori de fitness din tara si din strainatate.


Veti avea acces gratuit la multe activitati si clase sportive:
#Kangoo Jumps cu Ildiko Dosa
#Rebound AAS cu Dana Boros
#Khai Bo cu Adrian Borozan (Fitness Scandinavia)
#Functional Training cu Cristina Androne si Ana Maria Guther (Fitness Scandinavia)
#Steel Combat cu Fernando Gorini
#Steel Tonic cu Fernando Gorini
#Zumba cu Marius Grancea si Mihaela Opria
#Onekor cu Mihaela si Marius




Taxele de inscriere la "crosul de seara" care va incepe la ora 19 merg pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni.

Va invit sa nu ratati evenimentul, copiii vor invata ca este placut sa faci miscare in grup, sa te bucuri alaturi de ceilalti de aerul liber si de jocuri.



4 comentarii:

  1. Îmi place manifestarea asta, din două motive. Are un scop nobil şi vine la Constanţa!

    Totuşi am o nedumerire. Vorbeai de cauciucuri de tractor legate în formă de 8. Bănuiala mea este că ai vrut să te referi la camere de tractor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Ploiesti nu vine! Apropierea de Bucuresti ne exclude din multe manifestari, e o paguba capitala asta!
      Ai dreptate, camere erau dar la cat ma pricep eu la tehnica, iti dai seama!

      Ștergere
  2. Copilaria ta seamana mult cu copilaria mea, ce minunat era totul vazut prin ochii nostrii de copil. Vad din ce in ce mai multe activitati din astea sportive si asta ma bucura. Pup!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.