Copilului ii servesc jumatate ca daca i-as spune sa tina mainile la spate cand sta pe scaun n-ar mai putea face activitatile pentru care s-a asezat din capul locului pe scaun. Dar nu cred ca exista parinte care sa nu fi corectat verbal, uneori cu obstinatie, pozitia odraslei atunci cand isi face temele sau se joaca la calculator. Copiii au tendinta de a cauta pozitii ghemuite, confortabile chipurile, dar extrem de nesanatoase in realitate.
Pe vremea mea, iar lucrurile nu s-au schimbat nici astazi, bancile de lemn de la scoala erau incomode, rigide si datatoare de dureri de fese, asa ca Doamna Invatatoare isi facea datoria de a avea grija si de modul in care ne dezvoltam, punandu-ne sa tragem umerii spre spate, sa indreptam coloana si sa stam in pozitia optima deasupra caietului, nu aplecati si cocosati peste pagini. Iar cand nu scriam, mainile erau impreunate la spate, iar salele lipite de speteaza bancii, altminteri era considerata si o lipsa de respect la adresa cadrului didactic.
Acasa aveam un birou la care imi faceam temele, chiar deosebit biroul, il achizitionasera ai mei parinti la pachet cu scaunul tapitat. Tapiteria era singura imbunatatire notabila fata de scaunele clasice. Un timp am pus perne sub fund ca sa ajung cu pieptul deasupra blatului si sa pot scrie ca lumea. Pernele erau instabile si le suplineam periodic cu niste carti hardcover, cred ca era seria "Cei trei muschetari" de Dumas din biblioteca familiei. Si astfel era "schimbul" de dupa-amiaza al mamei mele care continua munca invatatoarei, pisalogindu-ma frenetic sa stau dreapta.
Daca am apreciat vreodata cu adevarat, vreuna dintre noutatile introduse la noi in tara dupa revolutie, au fost scaunele de birou, acelea tapitate in punctele esentiale si reglabile in toate directiile. Le-am apreciat intai de toate cand am inceput sa lucrez la calculator cu orele si apoi cand scolarul din familie a avut nevoie de un birou la care sa-si scrie lectiile. Coloana mea era deja chinuita, macar a lui sa fi fost cat de cat menajata. Si daca sunteti ca si mine, soareci de birou, obligati sa va gasiti o pozitie care sa nu va dea dureri de spate, atunci stiti cat de important este sa aveti un scaun bun.
De ce scaune reglabile? Pentru ca fiecare dintre noi avem o anumita inaltime, curburile coloanei mai accentuate sau nu, raportul intre lungimea picioarelor si trunchi diferit, cu alte cuvinte ne pozitionam diferit cand ne asezam la un birou care are dimensiuni standard. Iar regula de aur a unei pozitii corecte este coloana foarte usor inclinata (cam 125 de grade, cat sa fie confortabil) cu unghiul facut de genunchi de 90 de grade. Ideal este sa atingi cu spatele speteaza scaunului, nu sa stai rigid pe marginea lui, iar coatele sa poata fi sprijinite pe birou, altfel umerii sunt trasi in jos si iar nu e bine. Un copil dobandeste atat de usor obiceiuri proaste si apoi se dezbara de ele atat de greu. Un scaun reglabil pe inaltime va va scuti de multe cuvantari ulterioare, iar pe el il va ajuta chiar sa aiba o tinuta corecta atunci cand sta sau se deplaseaza.
Alegeti-va cu grija scaunul! In fond, acesta face diferenta intre o postura frumoasa si una deformata, intre o coloana sanatoasa si una care va va da de furca la batranete. Daca sunteti de acord ca nu puteti dormi intr-un pat care nu vi se potriveste, atunci de ce ati neglija modul cum va simtiti pe un scaun? Acesta este o mobila mai mica dar la fel de importanta ca si patul. Daca v-ati hotarat sa faceti o achizitie cu cap, nu la intamplare, cautati cu atentie in oferta unui importator de scaune, cititi detaliile tehnice si caracteristicile dimensionale si, mai ales, nu va zgarciti. Eu sunt in prezent in posesia unui scaun reglabil obisnuit dar care moare cu zile, cum s-ar zice, se vede ca a fost unul de duzina.
Ceea ce mi s-a parut important a fost faptul ca in magazinul online gasesti si componente de schimb pentru scaunele reglabile: baze, mecanisme, pistoane, manere. Uneori chiar nu merita sa arunci un scaun daca acesta poate fi reparat cu efort minim sau v-ati simtit comod in el.
Gasiti si un magazin fizic al firmei, in Constanta, pe str.Dezrobirii nr.118, bl.IS5 la parter. Acolo puteti testa toate modelele de scaune aflate in stoc.
Mie mi-au sarit in ochi cateva modele pe care nu le-am vazut pe piata, unele arata absolut senzational, parca ar fi create pentru centrul de comanda al navei Star Trek. Baza si bratele sunt din polipropilena, invelisul este din mesh combinat cu piele ecologica, sunt prevazute cu suport lombar ergonomic pentru mijloc si spate. Mai trebuie sa zica cineva "Engage!" si poti sa-ti iei zborul spre lumile imaginare.
Da, da...ce vremuri :D.
RăspundețiȘtergereDrepti si cu mainile la spate... haha - eu si niste poze in care mai adopt respectiva pozitie :))))
Ce amintiri:D
Mai rau era ca trebuia sa stam nemiscati, nu neaparat drepti. Deh, viata de scolar. Oricum, nu se vor vedea in scoala scaune ergonomice mult timp de aici inainte, tot doamna invatatoare va trebui sa se ocupe de pozitia scolarilor.
Ștergere:) Stau şi eu cu mâmile la spate, drept, dacă primesc un scaun de birou! :)
RăspundețiȘtergereAi dreptate, as face-o si pe-asta pentru un fotoliu din acela directorial, sa scriu pe blog dintr-un scaun de lux!
ȘtergereMna sa ne vezi cum stam pe mingii marii gonflabile :)
RăspundețiȘtergereSpatele drept si tonifiat :))
Chestii de-alea fleoscaite din care nu te mai poti ridica? Daaa, visam si eu la una, dar asta i-ar mai trebui scoliozei mele.
ȘtergereAm avut... m-am învârtit și plimbat cu el de am făcut găuri în parchet. Întâi i-au căzut brațele, apoi rotițele. N-am mai luat altul dar era relaxant când lucram de acasă și stăteam la calculator până nu mai vedeam bine :))
RăspundețiȘtergereAcum nu mai stau așa mult la birou, dar mi-aș lua unul ca cel din ultima fotografie că se asortează cu căștile și cu mouseul... să mă simt ca-n Star Trek :)
Da, si eu tot spre cele cu rosu trag, mi-au placut teribil. Adevarul e ca un scaun frumos iti ridica un pic moralul, chiar daca nu-ti dai seama. Te face sa te simti mai important.
Ștergere