Translate

vineri, 13 ianuarie 2017

Marte rosu de Kim Stanley Robinson

Ce mai carte!
O carte inteligenta care se adreseaza unui anumit tip de cititori de SF.
"Marte rosu" face parte dintr-o trilogie scrisa de Kim Stanley Robinson, o trilogie care a castigat premiile Hugo, Nebula si Locus. Desi actiunea se petrece pe o alta planeta, nu se poate spune ca este o carte cu aventuri extraordinare, rasturnari de situatie care sa te tina cu sufletul la gura. Este o carte despre o colonizare de mult timp anuntata, urmatorul pas, logic, al civilizatiei umane. Visam la Marte de cand au fost descoperite asemanarile sale cu Pamantul, de cand se fac tot felul de speculatii despre faptul ca fost locuibil candva, de cand se planuieste trimiterea primilor oameni pe acest corp ceresc. Asadar, cartea de fata este doar o anticipare a unor evenimente care vor curge firesc dupa cucerirea planetei rosii.
Fascinatia autorului pentru stiinta se vede din modul cum detaliaza procesul terraformarii planetei, fascinatia lui pentru Marte in sine se simte din poezia descrierilor sale. Aceasta dubla valenta a scrierii acestui american m-a fascinat si pe mine si cred ca premiile literare castigate sunt din plin meritate. Modul cum este documentat subiectul este de admirat. Dincolo de informatiile pur stiintifice, Kim Stanley Robinson se dovedeste a avea o latura lirica extrem de generoasa. Peisajele si fenomenele zugravite sunt atat de vii, de colorate, de pline de emotii incat ai senzatia ca pasesti alaturi de personaje in acea lume nuantata, stancoasa, cu un relief la o scara ce depaseste orice imaginatie.
Primii colonisti umani, in numar de o suta, apartin Rusiei si Statelor Unite, sunt oameni de stiinta unul si unul si au dificila misiune de a pune bazele terraformarii planetei. Amartizarea are loc in 2027, iar povestea se deruleaza de-a lungul a zeci de ani. Daca va asteptati la intrigi spectaculoase, la aparitia altor rase extraterestre, la mistere de nepatruns, va inselati. Aceasta carte este tabloul unei lupte cu spatiul cosmic, cu natura, data de o mana de oameni hotarati sa indeplineasca o misiune, constienti ca vor sta departe de casa poate pentru totdeauna. Psihanaliza, politica, ecologie, cartile lui K.S.Robinson contin date din multe domenii, intrebari asupra problemelor societatii, speculatii asupra unor dileme morale si sociale, motiv pentru care au fost incadrate ca "stiinta romantata", o categorie nu prea usor de digerat pentru publicul larg. Dar te va cuceri talentul de povestitor al autorului, modul cum curg cuvintele, imaginile martiene de o indescriptila frumusete.
"Marte rosu" merge cu actiunea pana in momentul in care dinspre Pamant au sosit deja urmatoarele valuri de colonisti, apartinand tuturor popoarelor. Acasa, pe Terra, lucrurile nu stau bine deloc din cauza suprapopularii. Pentru a putea exploata resursele naturale ale planetei este instalat un mijloc de transport pe cablu pana la un asteroid captat si adus pe orbita, transformat in statie spatiala de tranzit. Mai important insa este tratatul care vizeaza reglementarea activitatilor de pe Marte. Fiecare natiune vrea partea sa din aceasta comoara, iar politica se amesteca, inexorabil, in planurile initiale. Primii o suta de colonisti au avut visuri de a mentine planeta libera de intrigile oneroase ale politicienilor si oamenilor de afaceri, dar totul se duce de rapa. Suprafata este acum plina de asezari umane, rasismul isi face loc in vietile tuturor, religia pare sa faca victime ca si pe Pamant. Greselile se repeta spre disperarea celor care au dorit o eco-economie, un mod de trai care sa nu duca la modificarea substantiala a planetei.
Urmatoarele volume ale trilogiei sunt "Marte verde" si "Marte albastru" si au aparut in colectia Nautilus a Editurii Nemira. Va recomand aceste carti care, din punctul meu de vedere, desi nu prezinta o imagine foarte optimista a colonizarii spatiale, sunt totusi o perspectiva de luat in seama, un soi de semnal de alarma pentru greselile care s-ar putea face.


Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.