Despre tanarul scriitor Ransom Riggs am scris si in acest articol. Este o mare, mare figura ca om, in sensul cel mai bun al cuvantului si este un creator care gandeste in amanunt realizarea lucrarilor sale. Si va spun imediat de ce.
De cand am scris primul post despre seria de carti Miss Peregrine s-au intamplat doua chestii: am vazut filmul facut pe baza primului volum, Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, si am reusit sa achizitionez al doilea volum, tradus la noi sub numele de "Orasul Pustiu".
Daca va intrebati de ce nu am cumparat primul volum, ei, bine, filmul mi s-a parut extrem de reusit, dar nu stiam daca imi va placea stilul autorului, asa ca am sarit direct la a doua carte. Exista si a treia, pe aceasta o cumpar neaparat, fara vreo indoiala!
Spuneam ca Ransom Riggs este un tanar pasionat de alte epoci, de aspectul gothic, devastat al unor cladiri vechi, de fotografierea acestora, ceea ce il defineste si ca un artist vizual.
Seria Miss Peregrine a fost publicata la noi de Editura Art, in colectia YoungArt si este o tiparitura demna de toata lauda datorita aspectului extrem de elaborat si interesant al cartilor care respecta volumele originale din limba engleza. Este ceea ce te izbeste prima oara la aceste carti: frumoasele pagini cu modele si citate de la inceputul si finalul povestii si insertiile de fotografii vechi din text. Aceste fotografii, asa cum explica autorul, sunt absolut autentice, doar cateva sunt prelucrate digital si au fost descoperite in targuri, in colectii particulare, in anticariate sau au fost imprumutate special pentru ilustrarea cartilor.
In acest fel, aceste carti capata un plus de valoare, impodobind cu brio orice biblioteca. Fotografiile sunt alese de autor atat de bine, incat am senzatia, si nu cred ca ma insel, ca imaginile au inspirat de fapt unele dintre amanuntele povestii.
Dar sa revin la subiect. Dincolo de pasiunea pentru arta vizuala, scriitorul Ransom Riggs este foarte, foarte talentat. El scrie o poveste pentru copii mai mari, dar dramatismul intamplarilor, lucru care reiese si din film, o recomanda si adultilor. De fapt, chiar de la vizionarea filmului, m-am gandit ca turnura pe care o iau intamplarile depaseste deja stadiul de simplu amuzament, potrivit pentru varstele tinere. Una peste alta, este o poveste plina de energie, cu multe lovituri de teatru, cu cotituri care te tin cu sufletul la gura si cu personaje care isi depasesc limitele la fiecare pagina.
Pe scurt, este vorba despre o lume paralela cu realitatea de zi cu zi, in care adolescentul Jacob ajunge incercand sa descopere dedesubturile mortii bunicului sau. El face astfel cunostinta cu extraordinarii copii ai lui Miss Peregrine, o doamna cu puteri magice, capabila sa stapaneasca o bucla temporala in care protejatii sai nu cresc niciodata. Trupa de copii este extrem de diversa prin puterile pe care le detine fiecare. Ei pot levita, pot stapani focul sau inghetul, pot invia mortii, pot fi invizibili, pot vorbi cu albinele si lista continua la nesfarsit. Mai mult, astfel de copii deosebiti, aflati sub obladuirea ymbrynelor, femei care se pot transforma in pasari, traiesc in bucle temporale peste tot in lume.
Din pacate, exista si personaje fioros de negative, suflete-pustii conduse din umbra de cei care au fost candva oameni, dar acum nu doresc decat disparitia lumii deosebitilor. Tensiunea escaladeaza cu fiecare volum, astfel incat iti doresti sa afli cat mai repede urmarea. "Orasul pustiu" te obliga aproape sa achizitionezi urmatoarea carte, "Biblioteca sufletelor", deoarece ai senzatia ca lucrurile nu pot ramane asa, pe cale sa se deterioreze definitiv. Ultimele pagini nu fac decat sa te starneasca si mai tare.
Pana la urma, povestea lui Ransom Riggs este o alegorie foarte serioasa. Despre copii in general, despre talentele unora si genialitatea altora, despre cum ii percep oamenii obisnuiti, de multe ori neintelesi si respinsi de lumea obisnuita, de mediocritate. Buclele temporale sunt doar simboluri pentru dorinta noastra de a ocroti aceste suflete nevinovate, de a-i izola de rautatile si dramele din jur. Din pacate, nu reusim intotdeauna, dar descoperim ca acesti copii pot avea resurse nebanuite, pot lupta, pot fi neobositi in demersul lor, desi nu ii credeam in stare de asa ceva. Ransom Riggs ne indeamna sa avem mai multa incredere in puterile copiilor nostri, nu sa ii izolam intr-un turn de fildes.
Va recomand aceasta serie, dar si filmul, este imposibil sa nu fiti miscati de frumusetea acestor carti cu adevarat speciale.
M a cucerit aceasta descriere si m-ai convins ca trebuie sa caut sa vad filmul cat mai repede 😊 imi place genul sf/fantezie, bazat pe presupuneri si descoperiri stiintifice. Calatoria in timp m a fascinat dintotdeauna.
RăspundețiȘtergereMi ai amintit ca nu am mai intrat prin librarii de la Craciun 🤔 ar fi timpul! Ma voi uita dupa seria de roman si sper sa gasesc cartile si in varianta germana tot asa cum le ai descris aici. Multumesc 😘
Un start bun in weekend!
O sa caut cărțile si eu aici!
RăspundețiȘtergereo sa caut filmul neaparat, chiar imi place ce am citit, mercic mult!
RăspundețiȘtergere