Translate

vineri, 9 februarie 2018

Incredibila miere de salcam

Nu cred ca poti spune ca un anumit tip de miere este mai bun decat altul, nici nu exista miere de slaba calitate atata vreme cat produsul este totalmente natural. Dar cand vine vorba despre mierea de salcam, un lucru poate fi afirmat cu siguranta: este in topul preferintelor consumatorilor de pretutindeni. Si pe buna dreptate! Mierea de salcam arata intr-un fel, nu se obtine prea usor si are calitati incontestabile.
Si totul porneste de la minunatele flori de salcam, albe sau galbene, depinde in ce regiune are loc recoltarea nectarului de catre neobositele albine.
Delicate si parfumate, florile de salcam au un loc special in inimile noastre, un coltisor romantic plin de amintiri. Nu este de mirare ca, regasind aceste calitati intr-un produs comestibil, preferam savoarea de neconfundat a acestuia in locul oricarui alt dulce. Mirosul si gustul merg mana in mana in cazul mierii.
Spuneam ca mierea de salcam nu se obtine prea usor. Perioada de inflorire a acestui arbore este prin mai, timp de numai 10-15 zile, si atunci se pot intampla multe, iar succesul "operatiunii" depinde de cativa factori meteo. O perioada cu prea multe precipitatii spala nectarul florilor, iar o perioada prea uscata, cu vanturi, le secatuieste, asa ca, vedeti voi, acest tip de miere chiar este un soi de delicatesa pe care trebuie sa o pretuim ca atare. Si daca loveste si vreun front atmosferic prea rece, s-au dus cu totul diafanele ghirlande de flori.

In ceea ce priveste calitatile nutritive, iata cateva lucruri care situeaza aceasta miere pe primul loc din multe puncte de vedere:
Cristalizarea tarzie
Mierea de salcam merge impotriva curentului si ramane in stare lichida 1-2 ani ceea ce o face mult mai atractiva pentru consum. Culoarea luminoasa, sticloasa, ii confera acel aspect pur atat de cautat de consumatori.
Fara reactii alergice
Datorita continutului mic de polen, nu provoaca reactii alergice, putand fi consumata de copii de la varste mici.
Index glicemic mic
Este bogata in fructoza, nu in glucoza, asa ca poate fi consumata cu incredere de persoanele diabetice.
Purificator pentru organism
Actioneaza ca diuretic, agent antimicrobial si curata ficatul.
Sursa de vitamine si microelemente
Dar si de antioxidanti, flavonoide, acizi organici, minerale, substante anti-cancerigene
Nu modifica gustul bauturilor sau alimentelor in care este adaugata
Inlocuieste nocivul zahar cu mult succes, chiar si in cafea. Aviz cafegiilor pretentiosi!

Si lista este lunga pentru ca avem de-a face cu un aliment atat de complex, incat poate fi asemanat manei ceresti din Vechiul Testament. Asadar, mierea de salcam este scumpa pentru ca este unica din toate punctele de vedere si merita efortul de a o achizitiona.

Gama "Roua Florilor" de la Apidava demonstreaza nu numai vechimea unei traditii, ci si faptul ca o companie romaneasca stie sa valorifice atuurile naturale ale tarii noastre. Produsele apicole sunt create din ingrediente de calitate superioara, adica zona din care este recoltat nectarul, Podisul Transilvaniei, este una curata, neatinsa de activitatile poluatoare ale omului.
Mierea de salcam "Roua Florilor" se gaseste in magazine fizice, punctele de distributie le puteti afla de pe site-ul producatorului, apidava.ro, iar ambalajele pot varia de la 250 la 950 de grame, in borcan de sticla sau in sticla de plastic. Eu am o sticla de 500 de grame si recunosc ca arata mai atractiv pentru copii, dar este si mai igienica deoarece are un soi de valva care permite iesirea produsului, nefiind nevoie sa te balacesti cu lingurita prin tot recipientul sau nepermitand aerului sa patrunda in interior.

Am "inaugurat" mierea de salcam de la Apidava, turnand-o peste o banana pe care intindeam de obicei frisca. Experienta a fost mult mai sanatoasa si mai savuroasa. Ca sa nu mai zic ca este si foarte satioasa. Fiu-meu a avut ceva mai multe pretentii, m-a pus sa-i fac un soi de cocktail de fructe din banana, mar, para si fructe de padure congelate peste care am imprastiat niste miez de nuca si miere din belsug. Nu i-a mai trebuit cina! M-am bucurat, mai intai pentru ca nu este dispus prea des sa manance atatea fructe si apoi pentru ca mierea de salcam este cunoscuta pentru efectele calmante asupra sistemului nervos, in special seara.

Acum, ca o am, voi incerca sa realizez doua lucruri: sa inlocuiesc zaharul cu miere in ceai si cafea si sa mananc o felie de paine neagra cu unt si miere, in loc de mezel, la micul dejun. In fond, trebuie sa pornesc de undeva daca vreau sa incep sa mananc mai sanatos si poate si sa pierd cateva kilograme.


3 comentarii:

  1. Când eram puștan mâncam flori de salcâm și cred că îmi aduc aminte și acum de o plăcintă cu flori de salcâm! :) Este și mierea mea preferată!

    RăspundețiȘtergere
  2. Citeste si despre mierea de mana. Este singurul tip de miere ale carei proprietati nu se modifica la temperatura. De aceea am inceput sa o folosesc la cafea.
    Cat priveste mierea de care ai vorbit, o cunostinta mi-a spus ca i s-a diminuat tensiunea luand dimineata o lingurita de miere de salcam si doua pahare de apa.
    Masa o lua mai tarziu dupa cam o ora si mai bine. Un tratatment cu efect cam de trei luni.

    Weekend placut sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place mierea, indiferent de ce tip e: de salcam, de mana, poliflora sau de rapita. Recunosc ca miere de salcam si de mana cumpar mai des, dar daca ma intrebi de ce, chiar nu stiu sa-ti spun, pentru mine tot miere e. Baietelul meu are un gust mai aparte la miere, el o prefera zaharisita.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.