Translate

marți, 12 februarie 2019

Rochii fabuloase in pictura

Nimic nu se mai face ca altadata, nici macar in pictura!
Artistii clasici dedicau un timp enorm de mare definitivarii unei lucrari. Uneori, chiar si modelul unei haine, broderiile si dantelariile erau redate cu cea mai mare acuratete, mai ales in portretele comandate. In fond, pana sa existe fotografia, oamenii doreau sa fie imortalizati la fel de fidel, imbracati in tinute pompoase, care sa le ilustreze statutul social. Si uite asa, civilizatia noastra are o zestre impresionanta de opere care ne uimesc si astazi prin detaliile redate.

Am selectat mai jos cateva personaje feminine ilustre din inalta societate, pictate in cele mai stralucitoare, fabuloase rochii vazute vreodata. Am gasit de asemenea si imagini marite ale unor fragmente din aceste opere, in care se vad mai bine maestria si grija artistului. In fond, pictorul era cu atat mai celebru si mai bine platit cu cat era mai versat in munca sa, cu cat portretele sale maguleau mai cu spor originalul.

Marie-Louise de Parma, nepoata lui Ludovic al XV-lea, a fost surprinsa in acest romantic tablou pictat de Anton Raphael Mengs, intr-o rochie de mireasa, la varsta de 13 ani!
 
Catherine-Eléonore-Eugènie De Béthisy pictata de Alexis Simon Belle are o rochie atat de delicata si de viu colorata, peste care se aseaza un voal brodat ca o spuma, incat te intrebi, pe buna dreptate, cat de avansata era in acele vremuri tehnologia de fabricare a textilelor.
 

Jean Francois De Troy: Declaratie de dragoste, 1731
Albastrul marin era clar culoarea rochiilor folosite de femeile nobile.

Si o frumusete celebra, Madame de Pompadour portretizata de Francois Boucher in 1756. Rochia are o culoare verde fabuloasa, nu stiu cat de bine se vede pe calculator (nuantele difera in functie de calitatea imaginii de pe diferite site-uri), dar pare un smarald profund, scos in evidenta de trandafirasii roz din satin.
 

Mrs Fithian de Lilly Martin Spencer, 1869
O rochie mai simpluta, uni am zice astazi, dar voalul brodat si bijuteriile cu perle sunt aproape ireale, iar maestria artistei este de necontestat.
 

Blanche Marion Kay-Shuttleworth de Michele Gordigiani, 1876. Dupa cum observati, albastrul domina aceste rochii splendide. Nu numai dantelaria, dar si modul cum este redata stralucirea satinului ne uluieste si astazi.
 

François Hubert Drouais cu a sa Madame Sophie de France (1734–1782), completeaza o intreaga galerie a portretelor in care hainele impresioneaza prin bogatie si culoare.
 

Portretul Doamnei Adélaïde realizat de Adélaïde Labille-Guiard (Franta, 1787).
E cazul sa trecem la culoarea rosu, la fel de vie, la fel de dominanta.

Francisca Aparicio y Mérida, Marquesa de Vistabella de Francisco Masriera y Manovens, 1892
O rochie cu o broderie diafana, in care rozul straluceste discret.

 
As putea continua la nesfarsit cu aceste exemple care ne fac sa visam la vremuri in care femeile erau ele insele adevarate bijuterii. Dar ma voi margini sa schimb fundalul blogului cu aceste opere de arta pline de romantism, culoare si caldura.



2 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.