Translate

sâmbătă, 21 februarie 2015

Mirari saptamanale

Asta este un fel de completare la "tristetile iremediabile".
N-am putut sa nu remarc faptul ca Ploiestiul are un DNA (nu, nu e vorba de ADN, e vorba de directia aceea a anti-coruptilor). A fost atata vanzoleala cu DNA-ul din Ploiesti, pe toate posturile tv, incat parca imi pare rau ca nu mi-am rupt ceva timp, sa ma duc sa iau niste autografe. Unde mai gasesc eu atatea VIP-uri pe mp in orasul natal?
Ca am fost cam innegurata zilele trecute, o dovedeste faptul ca am ajuns pe site-ul ortodoxism.ro unde preotul Eugen Dragoi are amabilitatea de a ne descrie pe lung si lat obiceiurile de inmormantare, alea oficiale, nu traditiile babesti de toate soiurile. De fapt este vorba despre editia a patra a lucrarii "Inmormantarea si pomenirile pentru morti", aparuta la Editura Episcopiei Dunarii de Jos, text publicat pe site. Nu stiu ce mi-a venit sa ma apuc sa lecturez, cred ca am fost curioasa sa vad ce "agreeaza" biserica din toate obiceiurile vrute si nevrute vehiculate in jurul unui asemenea nefericit eveniment. Trist-netrist, pe la jumatatea  scrierii deja radeam cu hohote. Imi inchipuisem ca, daca elimini toate paganismele din ritualuri, cum vrea sa sugereze stimabilul autor, tot tambalaul se reduce la o slujba simpla, curata, fara complicatiuni, rapid de rezolvat, fara stres suplimentar pentru familie. Asi, ti-ai gasit!
Dar, cea mai tare chestie este Hotararea Sinodului din 1928, cu privire la incinerare pe care o reproduc pentru ca este un exemplu elocvent pentru primitivismul de care se da dovada:

Hotararea luata in sedinta din 15 iunie 1928, privind incinerarea

"Preotii sa previna din vreme pe enoriasi, atragandu-le atentia ca, in cazul cand cineva dintre ei ar voi sa se incinereze, Biserica la va refuza orice asistenta religioasa;

Inainte de oficierea slujbei de prohodire a unui mort, preotul respectiv sa aiba grija sa se informeze pe langa familia mortului, la care cimitir se va inmormanta cel decedat;

Celor ce totusi au fost incinerati sau se vor incinera sa li se refuze orice serviciu religios, atat la moarte, cat si dupa moarte".


Stiti care este norocul tagmei preotesti de pe la noi? Ca inca nu exista decat vreo doua incineratoare (daca nu ma insel) in tara, altminteri multa lume nu s-ar mai fi incurcat cu regulile si nebunia din jurul inmormantarilor, reguli facute tot de biserica, in timp, nu de babele de pe la sate cum se da acum de inteles.  Ma intreb ce fac ceilalti amarati, restul lumii de alte credinte, pe aia cine ii ghidoneaza spre viata de apoi fara toate pregatirile de rigoare?

8 comentarii:

  1. NU sunt de acord cu inmormantarile acestea de la noi, multe traditii...admir inmormantarile pe care le vad in filme...Liniste, decenta...respect...ii mai trebuie omului pomana pe lumea cealalta, ma indoiesc..

    RăspundețiȘtergere
  2. Inteleg slujbele facute pentru suflet, insa cred ca se pot face si unui "bol cu cenusa" trebuie doar sa se accepte, mai ales ca sufletul e important si nu trupul. Eu sper ca se vor reglementa, doar traditiile bisericesti s-au tot modificat in timp. Avem exemplu intrarea fetei care nu mai este virgina cu voalul pe ochi, prezenta mamei la botezul copilului ei, femeii in biserica in perioada menstruatiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A mai fost discutia si biserica a explicat atunci ca au nevoie de un corp casa-i faca slujba. Realitatea este ca serviciile prestate de preoti s-ar reduce substantial concomitant cu sursele de venit.

      Ștergere
  3. Sa vezi aici in Ardeal...Cam ca-n filme.Liniste,pace si un ritual firesc,chiar daca sunt tot ortodoxi.Ma gandesc ca poate ma trag pe-aici dupa. Hai, sa fim totusi optimiste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E vorba si de bun simt, pe la noi te trag babele de maneca daca nu imparti prosoapele, batistele si colacii de rigoare.

      Ștergere
  4. Îmi pare rău că nu se cunosc adâncimile ancestrale ale cutumelor de inmormântare! În studenție am m săpat la un mormânt din neoliticul cucutenian.Era al unei fete adolescente . Obiectele conținute aveau atâta semnificație adâncă, atâta poezie, încât sunt convins că toată civilizația prin care am trecut nu a adus mai nimic adaus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu judec asa: daca in atatea mii de ani s-a practicat incinerarea, metoda care este mult mai igienica si scuteste atata teren alocat cimitirelor, daca atatea randuri de generatii au socotit ca sufletul este nemuritor si nu mai conteaza ce se intampla cu trupul, cum am ajuns noi sa ne cramponam de ritualuri complicate si randuri-randuri de parastase ca sa avem garantia ca ajungem acolo unde trebuie? Unde trebuie in viziunea bisericii adica...

      Ștergere
  5. din punctul asta de vedere in Ardeal e mai simplu..mai curat..mai fara obiceiuri babesti! si slava domnului noi nu ne-am intalnit pana cum cu preoti hrapareti!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.