Translate

sâmbătă, 9 martie 2019

Bijuterii contemporane - autohtonii

In aceasta serie de articole cred ca v-am plimbat prin toate colturile lumii si prin fantezia celor mai creativi designeri contemporani de bijuterii, dar recunosc ca prea putin m-am oprit asupra operelor autohtone si nu am explorat piata romaneasca mai deloc, desi sunt sigura ca exista artisti exceptionali si pe la noi. Voi incerca sa indrept aceasta omisiune, aratandu-va cateva nume din peisajul romanesc al creatiei de bijuterii.


Incep cu Georgiana Ciceo si cu brandul sau Monom pentru simplul motiv ca planuiam de mai mult timp sa spun ceva despre bijuteriile sale minimaliste. Georgiana Ciceo este arhitecta si pregatirea sa se reflecta in aspectul creatiilor sale. Liniile sunt clare, exista multe muchii si colturi, dar si curbe voluptoase, falduri romantice, un contrast incitant. Bijuteriile sunt din argint, lucrate manual, iar micile abateri le dau acel farmec al obiectelor handmade. Mai jos sunt bijuterii din colectia "Imperfect", un nume care se alinta deoarece totul este de fapt mai mult decat perfect.
Zvinca The Funky Rebel este cu totul altceva! Colectiile sale sunt jucause, vintage, urbane, liniile sunt dure, dantelate, se topesc sau urmeaza geometrii precise. Indiferent de colectie, formele si culorile transmit mesaje autentice, iar materialele variaza de la rasina, plastic sau lemn pana la aluminiu si foita de argint.
 
Roxana Davidescu si ale sale "nu pentru fiecare zi" bijuterii spun o poveste a grandorii si a simplicitatii, in acelasi timp. Argint, aur sau titan, acestea sunt materialele care fac din bijuteriile statement ale Roxanei, obiecte care pot fi vazute pe podiumurile de moda.
 
 
 
 
Elena Crisan are un background in arta si sculptura si o fire incurabil romantica. Sau cel putin asa se deduce din colectiile sale delicate, din metale pretioase. Se pricepe teribil sa combine texturi, forme si culori, creatiile sale debordand de imaginatie. Si are ceva din opulenta si monumentalitatea bijuteriilor vechi, de epoca, care mie imi plac teribil. Pe site-ul ei puteti gasi inclusiv inele de logodna si verighete.
 
 
 
 
Maria Filipescu, cu pregatire in arta si design, s-a axat pe liniile minimaliste, dar nu ocoleste nici texturile bogate, modelele complexe. De obicei foloseste un contrast intre cele doua tendinte, dar si intre culori, rezultand obiecte cu adevarat unice, extrem de expresive. La colectiile de bijuterii, Maria a adaugat si accesorii cum sunt centurile, acestea oferind un camp potrivit de lucru pentru metale.
 



La Carla Szabo am gasit piese cu animalute, unele stilizate, dar tare inspirate (am gasit pana si un colier cu un limax, cu ciucuri, o nebunie!). Are un umor ascuns in stilul multi-fatetat al acestor brose. Daca nu sunt animale, sunt margele delicate si pietre pretioase prinse intr-un pat de argint, lemn, rasina. 
 
 
 
 
As putea continua, dar ma lungesc prea mult. Promit sa revin si cu alte nume. Va recomand sa intrati pe site-urile creatorilor si sa va uitati la tot ce este acolo, deoarece mie imi vine foarte greu sa aleg dintre atatea bijuterii frumoase si sa va arat exact ce este mai reprezentativ.

3 comentarii:

  1. ce dragut... gand la gand... si eu am dat peste niste chestii interesante, pietrele de hartie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Votez cu Elena Crișan, dar nici Maria Filipescu nu-mi displace!

    RăspundețiȘtergere
  3. As I site possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work.
    You should keep it up forever! Best of luck.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.