Translate

vineri, 29 septembrie 2017

Leonid Afremov, cantand in ploaie

Nu cred ca am vazut ploi mai stralucitoare, mai pline de culoare si optimism ca cele pictate de acest artist contemporan.
Leonid Afremov are cu siguranta o viziune singulara asupra acestui fenomen meteo, de obicei nu prea agreat de lume, de obicei mohorat si trist, mai ales in anotimpurile reci. Dar pictorul despre care vorbesc reuseste sa transforme o ploaie cetoasa si rece intr-un caleidoscop magic mai ales cand vine vorba despre peisajul urban. Tusele sunt puternice, ca niste petale, obtinute cu ajutorul cutitului de pictura, iar nuantele sunt hipnotice.
Intr-un oras, in stropii de ploaie si in balti, pe banci si pe frunzele lucioase se reflecta altfel de lumini, mai intense, mai expresive, umpland spatiul de pete incandescente chiar si atunci cand este noapte, iar trecatorii sunt foarte putini. De fapt, Leonid Afremov prefera personajele singuratice sau perechile de indragostiti, incercand sa se apere cu o umbrela de potopul multicolor. Romantismul emana din toate colturile, alei nesfarsite si felinare, multa vegetatie, izolare, toate elementele compun un tot ce iti da un simtamant aparte, de intimitate, dar si de comuniune, atunci cand privesti aceste picturi.
In aceste conditii, ploaia nu mai este un motiv de mohoreala, ci o invitatie la plimbare. Artistul ne invita sa deschidem ochii larg si sa apreciem latura frumoasa a orasului acoperit de apa.

Pamantul lung, un SF cu emotii

Ei, ce mai scriitura! Una dintre povestile nu numai antrenante si bine scrise, ci mai ales cu multa incarcatura emotionala. Terry Pratchett si Stephen Baxter au dus "Pamantul lung" la un alt nivel al SF-ului. Categoric!

vineri, 22 septembrie 2017

Paranix vs babe

Parazitii sunt acele fiinte din lumea larga care se ataseaza mai mult decat putem noi suporta de organismul nostru.
Asta este definitia pe scurt si ne-stiintifica pentru un segment destul de larg de vietuitoare. Si noi reprezentam un univers si o sursa de hrana pentru milioane de alte fiinte minuscule, de multe ori microscopice. Deh, facem parte din lantul trofic al unora mai mici decat noi, trebuie sa ne resemnam cu treaba asta.

sâmbătă, 16 septembrie 2017

Cicely Mary Barker si lumea zanelor

Cicely Mary Barker a fost o visatoare incurabila, o ilustratoare a gandurilor din mintea oricarui copil sau adult cu suflet de copil. Si pentru ca, din cand in cand, e bine sa scotocim in adancul sufletului, dupa latura noastra mai putin matura, am hotarat sa schimb fundalul blogului, dandu-i o alura vintage, putin nostalgica, putin poetica. Am adaugat un strop de roz, cum s-ar zice.
Cicely Mary Barker s-a nascut in 1895, in Anglia, si a murit in 1973. Cartile sale cu zane si flori sunt cele mai cunoscute si mai apreciate. Munca sa a inceput cu realizarea de felicitari, iar prima carte cu zane a aparut in 1923. Cred ca ea a setat intr-un fel modul cum ar arata aceste creaturi de poveste daca ele ar exista, iar infatisarea lor a fost preluata mai tarziu in cartile moderne si filmele de desene animate.

vineri, 15 septembrie 2017

Antioxidantul, un supliment necesar

Nu stiu de ce toata lumea are impresia ca omul, ca specie, imbatraneste astazi mai greu decat o facea acum un secol sau doua. Este doar o iluzie. Imbatranirea celulelor este determinata genetic. Numai ca acum un secol, de exemplu, nu erau disponibile pe piata produsele care sa pastreze aparenta tineretii. Cu alte cuvinte, astazi ne amagim cu creme care mentin pielea intinsa, dar realitatea este ca tot la 20 de ani incep procesele degenerative. Este adevarat ca in trecut media de varsta era relativ redusa, dar se murea la varste mai mici din pricina bolilor si din cauza ca medicina era practicata dupa ureche, nu existau antibiotice sau vaccinuri si nici conditii corespunzatoare de igiena.

miercuri, 13 septembrie 2017

Snow Crash, un SF informatic

Sau informatizat, depinde ce inspira fiecarui cititor.
Mie mi-a inspirat un sentiment de admiratie, nu numai fata de abilitatea de scriitor a lui Neal Stephenson, dar si fata de subiectul inedit. De fapt, aceste lucruri i-au atras autorului numeroase laude in mediul literar.
"Snow Crash" este numele unui virus atat de ...rau, incat poate echivala cu o bomba nucleara pentru creierul unui programator. Si aici intervine ineditul. Intr-un viitor oarecare, mediul virtual se imbina strans nu numai cu realitatea prezentului, dar si cu faptele antichitatii, intamplari vechi intrate in mitologie.

sâmbătă, 9 septembrie 2017

SuperBlog 2017 - o toamna si mai multe bloguri

La 1 septembrie au inceput inscrierile pentru editia de toamna a SuperBlogului, competitia celor care au morbul tastaturii si al gandurilor asternute in file virtuale. Sunt fosta castigatoare de SuperBlog si asta ma leaga definitiv de trecutul si viitorul acestui eveniment. Asa ca sustin, cu mare mandrie si reala placere, si editia din acest an, a doua, ca avanpremiera a fost in primavara.
Mai aveti timp sa va hotarati si sa va angrenati in "game of blogs". Ca tot sunt eu fan Game of Thrones. Si aici este o urzeala. De note insa. Si asa o batalie si o incalceala in clasament dupa fiecare proba, incat greu poti sa estimezi cine urca si cine coboara. Sau cine va sta in final pe Tronul de Fier.

Ingrijirea tenului - produse eficiente

Pentru mine, vara este o provocare atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii in general. Dar, de fapt, nu stiu care anotimp nu este o provocare pentru tenul cu probleme, ajuns la maturitate.
Si fiindca am intrat in toamna, iar temperatura a ajuns la valori la care putem respira fara sa tasneasca apele din noi, pot sa spun ca am avut norocul sa depasesc sezonul estival cu ajutorul catorva produse pe care le-am nimerit din prima. Adica nu m-am pacalit, in sensul ca s-au potrivit asteptarilor mele.

luni, 4 septembrie 2017

Urzeala Tronurilor, ep 7 - final de sezon

Ce-mi place sa zic: "V-am zis eu!"
V-am zis eu ca Jon Snow e om mare inca din sezonul 6, dar ati fost sceptici. Poftim!
Sa o luam cu inceputul. Ultimul episod al sezonului 7 a fost extra-long, de 80 de minute, asa cum stiam deja si ne obisnuisera producatorii. Dar cam firav sezonul abia incheiat, ce ne facem pana la primavara? A fost insa pe deplin satisfacator, adica s-au intamplat multe si s-au deschis o gramada de portite spre posibile finaluri ale acestui show de exceptie.