Nu ma intrebati cum am ajuns sa citesc asa ceva, adica niste romane dedicate varstei de 10-14 ani, cam asa am incadrat eu povestile pe care tocmai le-am terminat de lecturat. Adica stiu de ce am esuat in opere pentru cei (relativ) mici, terminasem toate cartile mele si, in disperare de cauza, pana sa achizitionez ceva nou, m-am repezit in stocul lui fiu-meu. Asta ca sa vedeti ce dependenta sunt de lectura de seara. Chiar intru in sevraj!
Una peste alta, cele doua cartulii au fost "Neimblanzitii" de Jacob Grey si "Gregor Pamanteanul" de Suzanne Collins.
Amandoua sunt cap de serie, se putea? Sa vedem daca i-or placea pustiului ca deocamdata n-a dat in branci dupa ele, si-a prins urechile intr-un Jules Verne (Doi ani de vacanta) care este lectura obligatorie de la scoala. In paranteza fie zis, ca si comparatie intre clasicul Jules Verne si cele doua povesti contemporane, la primul, cititorul meu se opreste din paragraf in paragraf sa ma intrebe ce inseamna diverse cuvinte, in timp ce la ultimele n-am remarcat nimic care sa necesite asemenea explicatii suplimentare. Uite, de-aia sunt minunate cartile de SF/fantasy/aventuri vintage ale dlui Verne! Te invata o groaza de lucruri noi, fabuloase, despre lumea asta mare.
Cele doua romane sunt genul fantasy si banuiesc ca sunt pe placul copiilor, au reusit sa ma prinda si pe mine, adica adormeam foarte usor dupa cateva pagini, hi, hi.
"Neimblanzitii" este numele seriei, primul volum din aceasta se numeste "Baiatul care vorbea cu corbii". A aparut la Editura Nemira in colectia Nemi, 8+. Adica ani. Totusi mi se pare cam intunecata povestea pentru doar 8 ani. O recomand de la 10 in sus. Si-asa astia mici manifesta un apetit nesanatos pentru vampiri, sange, creaturi monstruoase si alte chestii morbide.
Povestea lui Jacob Grey are o atmosfera ce mi-aduce aminte de Miss Peregrine si copiii sai deosebiti imaginati de Ransom Riggs. Numai ca Ransom Riggs creeaza cu mai mult talent, cu detalii fantastice mult mai atragatoare.
In Neimblanzitii este vorba despre un club: clubul celor care pot vorbi cu anumite animale. Personajul principal este baiatul Caw, un orfan care mostenise de la mama sa abilitatea de a intelege si de a controla corbii. Circumstantele mortii parintilor lui Caw seamana intrucatva cu cele din Harry Potter, fiind la fel de dramatice. Printre vorbitorii cu animalele exista si personaje negative, chiar criminal de negative, care se supun unuia cu puteri supranaturale, Spinning Man. Acesta pornise candva un razboi impotriva oamenilor cumsecade din oraselul Blackstone si aproape ca exterminase vorbitorii de buna credinta, numai ca unul dintre acestia reusise sa il infranga si sa-l arunce pe Taramul Mortilor. Acum, Spinning Man incearca din rasputeri sa revina cu ajutorul acolitilor sai. Hm, curat Harry Potter, mi se pare mie.
"Gregor Pamanteanul" este primul volum al seriei "Cronici din Subpamant", autoarea fiind Suzanne Collins, cea care ne-a delectat cu "Jocurile Foamei". Cred ca din aceasta cauza am cumparat aceasta carte pentru copii, dar nu prea m-am omorat dupa subiect. Totusi, previzibil, Suzanne Collins scrie mai bine decat Jacob Grey, adica are un stil mai natural.
Gregor este un baietel de unsprezece ani din maretul oras New York, ramas fara tata cu doi ani inainte de evenimentele din carte. Are in grija o surioara mai mica, Boots, iar situatia familiei sale nu este tocmai roz de la disparitia parintelui sau. Care disparitie fusese teribil de misterioasa, politia nereusind sa elucideze ce se intamplase cu tatal lui Gregor.
Intr-o zi obisnuita, baiatul se afla in spalatorie, impreuna cu surioara sa, cand o ceata bizara o atrage pe fetita in gura unei conducte vechi. Cei doi frati cad printr-un tub mare (cam in stilul povestii lui Alice) care ii conduce drept intr-o lume subpamanteana, vasta, populata atat de oameni, cat si de alte animale. Animalele sunt mult mai mari ca dimensiuni si sunt foarte inteligente, manifestandu-se prietenos sau nu fata de oameni.
Lilieci, gandaci, sobolani sau paianjeni, toate sunt popoare pe care oamenii de sub pamant incearca sa si le faca aliati. Gregor este un baiat curajos, dar nu tocmai dornic sa ramana in aceasta lume din care nu lipsesc conflictele si luptele pe viata si pe moarte. Misterul unei profetii si o mare surpriza il vor determina pe Gregor sa se lase purtat de aventurile ce vin peste el. El va lega prietenii stranse, atat cu oamenii, cat si cu animalele si va afla ca ocupa un loc special in legendele din Subpamant.
In concluzie, cele doua cartulii sunt destul de antrenante si se lectureaza extrem de usor, nu numai pentru ca sunt tiparite cu font mare si nu obosesc ochii, dar si pentru ca nu iti solicita creierul cu cine stie ce cuvinte sau expresii sofisticate. Acum, nu stiu sa zic daca asta e bine sau rau, ideea este ca de invatat nu inveti mai nimic din ele, daca e sa le compar cu Jules Verne, cum spuneam mai sus. Adica nu iti transmit vreo cunostinta despre lumea inconjuratoare. Dar intretin apetitul copiilor pentru lectura si acesta este un mare castig.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.